Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 13:33, 10 maj 2018

Inka hortensjowa obiecująco - nie pokazuje, bo tulipany szpecą. Trylion siewek werbeny się tam rzuciło, muszę wywalać cyklicznie.
Wiem, że nienormalne, że Rh w ogóle u mnie kwitną, tym bardziej pod brzozami. Pod tymi brzozami to w ogóle mi nieźle rośliny rosną
inka74 13:34, 10 maj 2018

Na choinie tej jednej z samego zdjęcia bym jeszcze z 5-8 gałązek przycięła .

U mnie cisy, których przyznaję się bez bicia nie cierpię, dopiero po 4 latach zaczęły cokolwiek w kształcie przypominać. A choiny są z natury lekkie i zwiewne.
inka74 13:39, 10 maj 2018

Marta - może u ciebie to jest tak, że jak po prostu posadzisz tak jak to czujesz to rośnie a jak mikstury, podłoża robisz i jak chcesz jak najlepiej - to tak nie do końca wychodzi... czasami mniej znaczy lepiej.

Ogólnie masz ładny ogród, widać jego kształt. Zaufaj choć trochę bardziej swojej intuicji a będzie super. I krok po kroku dalej a będzie dobrze.
Makusia 13:42, 10 maj 2018

Zobacz, jak wyglądały rok temu, jak je sadziłam Wtedy obcięłam z grubsza, bo były ładne. Dzisiaj są znacznie gorsze.

Makusia 13:47, 10 maj 2018

Jeszcze kilka porównań roślin Zdjęcia bardziej napawające optymizmem

Maj 2016

i maj 2018

wrzesień 2016

i maj 2018
Makusia 13:50, 10 maj 2018

Lipiec 2016

i maj 2018

JoannaDe 14:13, 10 maj 2018

No Pani, ładnie. Większości roślin Ci ładnie podrosło. A cisy to już całkiem.

Choiny rzeczywiście trochę zmarniały

Podlewasz je często?

Wczoraj wyczytałam taką instrukcję podlewania: na każdy metr wysokości rośliny 10 l wody co tydzień. A choiny chyba trochę więcej potrzebują.

Będzie dobrze, Głowa do góry bo mam wrażenie że trochę zapał ogrodowy Ci siadł.
iwka 14:14, 10 maj 2018

Iwka- serio? No to może jednak nie jest to kwestia mnie, tylko aklimatyzacji właśnie? Ale też masz takie gałęzie suche? Bo mnie martwią te suche gałęzie i u jednej ten pieniek na kilometr, z którego wyrastają dwie gałęzie na krzyż

haha jakbym widziała siostrę bliźniaczkę po pracy zrobię Ci zdjęcie
natka098 17:06, 10 maj 2018

Ale masz Cisy pełne. Moje to nadal drapaki.
inka74 17:27, 10 maj 2018

Pierwsza zima dla niektórych roślin jest ciężka. U mnie tak reagują drzewa. W pierwszym roku po posadzeniu mam wrażenie, że nic a nic nie przyrastają wręcz się cofają co niektóre. Jabłonka Royalty dopiero teraz jakieś przyrosty po 2 latach ma bo ją przesuszyłam zanim posadziłam ;-( ot mój błąd. Choiny mogły przemarznąć lub za sucho mieć lub za dużo słońca - piszą, że one tego nie lubią, lepiej w półcieniu rosną. Masz tam lekki wygwizdów bo i rodki ci latające się robią. Może coś na tym stanowisku im nie pasuje. Może potrzebują więcej czasu na aklimatyzację. Podlewaj i obserwuj i nie panikuj. I poczytaj o nich o ich uprawie. Doktor google kilkanście artykułów podpowiada, można z tego czegoś się dowiedzieć. To co się powtarza lub jest na oficjalnych stronach można przyjąć, że raczej jest prawdziwe.

Ogólnie rozwijasz się ogrodowo i dojrzewasz. Zobacz jak wiele rzeczy ci się udało. Przy tak dużej działce i twoim rodzaju pracy - MEGA DUŻO!