Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Rytlogród na 18 stóp -hop siup!

Rytlogród na 18 stóp -hop siup!

Rytla 10:23, 26 sty 2017

I tak będzie.
Dziś śniło mi się morze krokusów przebijające spod podtopionego śniegu!
A tymczasem śnieg dalej leży.
Makao_J 10:40, 26 sty 2017

U mnie też śnieg i lód na podwórku. Sporo ciepłych dni potrzeba by to rozpuścić a gdzie tu do krokusów. Ale śnić można
makadamia 12:28, 26 sty 2017

Rytla, zaproponowałam ten żwirek, bo cokolwiek teraz będziecie chcieli tam robić, zawsze będzie wyglądało na doklejone. Nawet jeśli macie jeszcze tą cegłę, z której jest zrobiona obecna ścieżka, to raczej nie da się jej tak ułożyć, żeby stopiła się z tym, co już jest zrobione.

Wiem, że teraz to już musztarda po obiedzie, ale mając wolną rękę zrobiłabym tak:

W pierwszej chwili wydaje się, że "lotnisko", ale jeśli zrobione z ładnego materiału (tak jak np.: Wasza cegła) i otoczone zielenią, to efekt jest i wygodny i estetyczny.

Drugie rozwiązanie, nieco bardziej realne byłoby takie:

Ale też wymagałoby przełożenia ścieżki o ten jeden czy dwa metry, co trochę bez sensu jest. Więc trzecia, najbardziej realistyczna propozycja byłaby taka:

Dorobić ścieżkę z cegieł przez środek i do rowerów.
Kojec dla psa przenieść w drugi róg działki, żeby odsłonić wejście dla rowerów (myślę, że niezbyt wygodnie przeprowadzać je przez tą furtkę).
Tam, gdzie zaznaczyłam na szaro, wysypać ładnym żwirkiem i posadzić w nim kulki zimozielone, jakieś krzaczki i bylinki.

Nic innego nie wymyślę
Rytla 13:27, 26 sty 2017

A wiesz, drugie zdecydowanie bardziej realne, niż trzecie, z pewnością sobie nawet najładniejszej budy nie ustawie w miejscu, które najczęściej widzę z kuchennego okna. Tamten kawałek z wiatą jest zdecydowanie mniej na widoku, choć psy pewnie wolałyby bliżej do listonosza.

Dziękuję!
makadamia 15:18, 26 sty 2017

No to klops, bo w wersji drugiej buda też miała być przeniesiona, tylko już mi się rysować nie chciało

Ale to nie problem, bo mi nie o to chodziło, żeby zrobić kojec przy furtce, tylko o to, żeby dojście do rowerowni odsłonić.
Buda może zostać i w tym rogu:

Jeszcze żeby tylko ta siatka bardziej dekoracyjna była... Jakichś sztachetek nie dało by się skombinować?
Rytla 15:50, 26 sty 2017

Z czasem pewnie się da, teraz to za nowe jeszcze, nie ruszymy tak hop-siup, za porządnie wszystko zrobione. Że też tak długo zwlekałam, zanim się zalogowałam na O!
Zdrugiej strony, psiakom trochę ciasno by było, gdyby im aż tak przestrzeń ograniczyć. Z trzeciej strony, jeden z synków jest trochę nieobliczalny, siatka go trochę powstrzymuje by na drewutnię/wiatę się nie wspinał, wolałabym uniknąć powtórki z tego:
kasja83 07:49, 02 lut 2017

Rytla napisał(a)
A wiesz, drugie zdecydowanie bardziej realne, niż trzecie, z pewnością sobie nawet najładniejszej budy nie ustawie w miejscu, które najczęściej widzę z kuchennego okna. Tamten kawałek z wiatą jest zdecydowanie mniej na widoku, choć psy pewnie wolałyby bliżej do listonosza.

Dziękuję!

No tak...choć budy teraz wyglądają jak pałace
UrsaMaior 12:25, 02 lut 2017

Rytla napisał(a)

Z trzeciej strony, jeden z synków jest trochę nieobliczalny, siatka go trochę powstrzymuje by na drewutnię/wiatę się nie wspinał, wolałabym uniknąć powtórki z tego:

Haha a to nygus Bieduś, długo tak leżał? Na temat nieobliczalności też coś wiem - płot ma 180 Sądząc po pieluszkach występy miały miejsce w podobnym wieku

makadamia 12:37, 02 lut 2017

I ja mam podobne zdjęcia, choć u mnie obeszło się bez takich przygód jak u Rytli (wyrazy współczucia).

Rytlo - nie mówię, żeby wszystko robić od razu. Zajmij się na razie innym fragmentem ogródka, w międzyczasie dzieci podrosną i ani się obejrzysz, a będziesz mogła przestawić tą siatkę
AniMa 12:49, 02 lut 2017

Aż ciarki mnie przeszły...co te chłopaki potrafią wymyślić