Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 08:26, 07 lis 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

oczywiście ,że tnę
Dużym sekatorem obcinam w zgrabną półkulę

W miejscu gdzie bym je chciała nie mogły by mieć więcej niż 50 /60 cm, raczej bliżej 50cm. Myślisz, że da się tak?
Wiolka5_7 08:40, 07 lis 2019

Moja po 6 latach ma ok.50cm,ale jest cięta regularnie....
Margerytka40 08:51, 07 lis 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Moja po 6 latach ma ok.50cm,ale jest cięta regularnie....

Nic, trzeba będzie pewnie spróbować
Anda 09:00, 07 lis 2019

Asiu, oczary nie lubią suchych stanowisk. Wzięłaś to pod uwagę?
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
TAR 09:23, 07 lis 2019

Margerytka40 napisał(a)

no tak na 99% zdecydowałam się, że pod sosny pójdą oczary i myślę nad odmianami. Kombinuję 3szt, dwie odmiany.

wg. mnie to nie jest dobra para roslin, sosny lubia sucho a oczary im wieksza wilgoc tym lepiej. na suchym stanowisku moga wcale nie miec kwiatów.

U mnie rosna w bardzo mokrym miejscu i zyznej glebie. Przyrost maja swietny. Do towarzystwa maja derenie sibirica, brzoze youngii, świerka, ciemierniki. Oczar Ferzauber pieknie wybarwia sie jesiennie. Mysle ze z choinami byloby im swietnie, kulki jeddeloh przed oczarem polaczyc z ciemiernikiem, pasowałaby tez bergenia. Zwykle duze choiny tez bylyby swietnym tłem, szczególnie zima

Margerytka40 09:28, 07 lis 2019

Anda napisał(a)
Asiu, oczary nie lubią suchych stanowisk. Wzięłaś to pod uwagę?

Ciężko znaleźć coś co mi tam wytrzyma zupełnie bez podlewania więc tak czy tak trzeba będzie tam je pociągnąć. Mam dokładnie w tym miejscu oczara tylko takiego mniej szlachetnego, nawet daje radę a latem może ze dwa razy porządnie go podlałam. Myślę sobie, że zaryzykuję.
Margerytka40 09:37, 07 lis 2019

TAR napisał(a)

wg. mnie to nie jest dobra para roslin, sosny lubia sucho a oczary im wieksza wilgoc tym lepiej. na suchym stanowisku moga wcale nie miec kwiatów.

U mnie rosna w bardzo mokrym miejscu i zyznej glebie. Przyrost maja swietny. Do towarzystwa maja derenie sibirica, brzoze youngii, świerka, ciemierniki. Oczar Ferzauber pieknie wybarwia sie jesiennie. Mysle ze z choinami byloby im swietnie, kulki jeddeloh przed oczarem polaczyc z ciemiernikiem, pasowałaby tez bergenia. Zwykle duze choiny tez bylyby swietnym tłem, szczególnie zima

Tarcia tylko, że ja nie znajdę idealnego rozwiązania pod te sosny, muszę kombinować. Nie upieram się ale trochę już napaliłam się na ten zestaw i co, znowu mam od początku myśleć?! . Wyczerpały mi się chyba pomysły
Wiolka5_7 09:40, 07 lis 2019

Margerytka40 napisał(a)

Nic, trzeba będzie pewnie spróbować

Próbuj
Zana 10:05, 07 lis 2019

Asia, ja Ci zaproponuję pod te sosny wielopniowe świdośliwy lamarckie. Same zalety: baaardzo tolerancyjne, wiosną pięknie kwitną, pyszne owoce, cudowne jesienne przebarwienie
TAR 10:10, 07 lis 2019

Margerytka40 napisał(a)

Tarcia tylko, że ja nie znajdę idealnego rozwiązania pod te sosny, muszę kombinować. Nie upieram się ale trochę już napaliłam się na ten zestaw i co, znowu mam od początku myśleć?! . Wyczerpały mi się chyba pomysły

sosny mam polączone głownie z bylinami, rozchodnikami i trawami, do tego tamaryszki, azalie wielkokwiatowe, ktore wcale nie przepadaja za wilgocia wbrew obiegowej opinii, perukowce, ostrózki, irgi, leszczyne Red Majestic (tez jest ozdobna zimą i wczesna wiosna)