Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Bylinowa łąka

Bylinowa łąka

Gosialuk 18:59, 09 kwi 2019

Całe mnóstwo jeżówek. Sadzonki już dwuletnie, przez rok rosły w wielkim zagęszczeniu, bo tylko przepikowane, jednak korzenie mają bardzo ładne. Połowę tę ładniejszą posadziłyśmy u mamy, a resztę zagospodaruję u siebie.

No i jeszcze barwinek. Długo się przed nim broniłam, ale mam taką skarpę zacienioną, z wystawą północną, w lecie suchą, na której nic mi nie chce rosnąć, Spróbuję z barwinkiem, a nuż się uda.

A tak rosną przetacznikowce syberyjskie zakupione na all. Fotki z 2 i 8 kwietnia.

greg66 19:07, 09 kwi 2019

U mnie barwinek długo się opierał ale w tym roku wreszcie ruszył i zadarnia i kwitnie. Jest ok. Oby u Ciebie tez tak było.
Gosialuk 19:08, 09 kwi 2019

I z tego samego źródła przetacznikowce wirginijskie. Też dla porównania foto z 2 i 8 kwietnia.

Jeszcze wam pokażę uratowanego krwiściąga. Na szczęście przyjął się z tych bocznych mikrokorzonków.

A tawułki w jednym miejscu zakupione kapersy, w jednym czasie posadzone i połowa rośnie ładnie, a druga - nie wiem, jeszcze czekam na zielone.

Za chwilę będę się głowić gdzie ja to wszystko posadzę.
Urszulla 19:28, 09 kwi 2019

Masz gdzie posadzić te zdobycze - pracy przy tym będzie dużo
pawel_snopek 19:38, 09 kwi 2019

Miejsce zawsze się znajdzie
sylwia_slomc... 19:48, 09 kwi 2019

Gosia szykujm jeszcze miejsce na tawuły japońskie siewek mam a siewek dla Ciebie, czekają w gruncie wykopiemy na świeżo
Gosialuk 21:51, 09 kwi 2019

Grzesiu prztstrzeń jest, tylko trudna do obróbki. Moja mama na początku wszystko obsadzała barwinkiem i dzikim winem. Po siedmiu latach i barwinek i dzikie wino likwiduje. Nie wiadomo co gorsze. Dwa lata temu jak likwidowałyśmy barwinek, to był tak rozrośnięty, że siekierą wycinałam takie kwadraty i dopiero widłami i rękami wytrząsałyśmy z nich ziemię. Łopatą ciężko było się przebić przez plątaninę.

Elu okolica jest bardzo ładna. Jak oglądam swoje nieudolne zdjęcia, to żałuję, że nie mam dobrego aparatu i umięjętności, żeby to pokazać. Fajnie, że się ujawniłaś na forum. Bardzo dużo tu życzliwych osób i miło pogadać, nawet przez internet, na tematy ogrodowe. Miło mi, że mnie odwiedzałaś, zapraszam.

Ula liczę na weekend majowy - jak pogoda dopisze.

Paweł tu masz rację - to jak z ciuchami w szafie - na nowe zawsze jest miejsce.

Sylwio wiem, pomyślałam, że przedszkole zrobię tam, gdzie porzeczki i agrest mam zagrodzone. Pisałaś u Anitki, że knautia ci się podoba, a może chcesz takiej dzikiej z mojej łąki - siewek mam całe mnóstwo. Poniżej wstawiam jej zdjęcie z 1 lipca zeszłego roku. Kolorek ma nieco ciemniejszy niż na zdjęciu. Są też takie bladoróżowe.

Waclaw 16:15, 10 kwi 2019

będzie radość sadzenia
la_estrellita 18:03, 10 kwi 2019

Ile sadzonek. Jaka radocha
anabuko1 22:36, 10 kwi 2019

Fajnie ci te sadzonki rosną.I jeżówki.
Ja jakoś ich nigdy nie siałam .
przetacznikowca syberyjskiego nie znam.