Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Kawa 12:26, 02 lis 2016

Ja bym ta widziała coś o pokroju kolumnowym
ale ża laik jestem jeszcze ogrodowy totalny to chyba nie potrafie powiedzieć co spełniłoby stawiane warunki
czyli słońce wiatr odpowiednia wysokość i chyba lekkkość prawda?
UlaB 12:38, 02 lis 2016

Aneta, ja wiem ze to ta sama czesc ogrodu. Zaczynałas od zasłoneicia sąsiada chyba? Potem miało byc cos na kółku przy tarasie i wzdłuż ogrodzenia. I teraz kolej na tą "skarpe", chociaz wczesniej cos mi swita, ze wzbraniałas sie od drzew w tym miejscu?
Ja tylko sie usmiecham bo podoba mi sie ten kierunek Masz sporo miejsca i jest potencjał do sadzenia fajnych drzew, zwłaszcza ze klimat u Ciebie przyjazny.

Kolumna czy wielopniowe - to troche zalezy od otoczenia, co mniej wiecej chciałabys miec w tym miejscu. Jak wielopniowe, to zostaja juz chyba tylko niskie krzewinki, trawy i byliny. Do kolumnowych pasują rosliny o innym pokroju, wyższe, np róże krzaczaste. To tylko moje zdanie ofkors.
Nett 12:39, 02 lis 2016

Kawa napisał(a)
Ja bym ta widziała coś o pokroju kolumnowym
ale ża laik jestem jeszcze ogrodowy totalny to chyba nie potrafie powiedzieć co spełniłoby stawiane warunki
czyli słońce wiatr odpowiednia wysokość i chyba lekkkość prawda?

Dokładnie tak. Kurcze wszystko co znam wydaje mi się albo za duże albo za małe.
Wielkością i warunkami, to Umbra mogłaby być, ale sa tam już dwa platany ogrągłe i nie wiem czy nie za dużo tych okrągłości by było.
Graby, dęby czy buki kolumnowe wydają mi się za wysokie. Może faktycznie te amanogawy. Ale one takie chudziutkie.. Ale gdyby 3 dać na tej skarpie?

Nett 12:42, 02 lis 2016

UlaB napisał(a)
Aneta, ja wiem ze to ta sama czesc ogrodu. Zaczynałas od zasłoneicia sąsiada chyba? Potem miało byc cos na kółku przy tarasie i wzdłuż ogrodzenia. I teraz kolej na tą "skarpe", chociaz wczesniej cos mi swita, ze wzbraniałas sie od drzew w tym miejscu?
Ja tylko sie usmiecham bo podoba mi sie ten kierunek Masz sporo miejsca i jest potencjał do sadzenia fajnych drzew, zwłaszcza ze klimat u Ciebie przyjazny.

No wzbraniałam się, wzbraniałam, jak zresztą wszędzie. Ale człowiek ogląda, czyta, uczy się, no i ewoluuje w swych zaściankowych poglądach.
Na kółko wiem, ze wielopniowe. Może nie mam gatunku wybranego, bo to chcę zrobić jak pojadę do szkółki na wiosnę, ale koncepcja jest. Od sąsiada zasłonięte platanami i czekam aż podrosną tuje. No a teraz lewa strona
UlaB 12:43, 02 lis 2016

Nett, a któraś z niższych magnolii prowadzona na wielopniową? Trzeba tylko uwazac co jej sie daje w nogi, bo nie lubi konkurencji w korzeniach. Wieje Ci tam mocno czy nie?
Nett 12:49, 02 lis 2016

UlaB napisał(a)
Nett, a któraś z niższych magnolii prowadzona na wielopniową? Trzeba tylko uwazac co jej sie daje w nogi, bo nie lubi konkurencji w korzeniach. Wieje Ci tam mocno czy nie?

No niestety tam przeciąg jest, bo to miejsce gdzie kończy się dom. Też myślałam o magnolii kiedyś tam albo klonie palmowym, ale myślę, ze to nie jest miejsce dla nich.
Magnolia to w kółku przy tarasie opcjonalnie mogałaby być.

A może iglak jakiś?
UlaB 12:49, 02 lis 2016

Jak na kółku wielopniowe na 100% to nie wiem czy jest sens powtarzac wielopniowe drzewko na lewo od tarasu - moze faktycznie ze 2-3 efektowne kolumnowe drzewa? Ambrowce Slender Sil. ? Amonagawy? Cudne sa.... Masz jakies kwitnące wiosną drzewa?
Warto tylko popatrzec całościowo, jak zmienia sie kolorystyka drzew w kolejnych porach roku - tak na wszelki wypadek, zeby potem cos nie gryzło w oczy (w sumie nie wiem czy to mozliwe).
Nett 12:52, 02 lis 2016

UlaB napisał(a)
Jak na kółku wielopniowe na 100% to nie wiem czy jest sens powtarzac wielopniowe drzewko na lewo od tarasu - moze faktycznie ze 2-3 efektowne kolumnowe drzewa? Ambrowce Slender Sil. ? Amonagawy? Cudne sa.... Masz jakies kwitnące wiosną drzewa?
Warto tylko popatrzec całościowo, jak zmienia sie kolorystyka drzew w kolejnych porach roku - tak na wszelki wypadek, zeby potem cos nie gryzło w oczy (w sumie nie wiem czy to mozliwe).

Nie mam kwitnących w ogóle. W sumie to wiosną u mnie pustki, tylko tulipany i musze nad tym popracowac.No, te Amanogawy by tam chyba pasowały. U mnie jesienią raczej na żółto się wszystko przebarwia więc te pomarańczowo- czerwone nie byłyby złe.
UlaB 12:52, 02 lis 2016

Aneta, a wąsko prowadzony żywopłot na skarpie od strony obnizonego tarasu, a nasadzenia dopiero na jego tle od strony poludniowej? Wchodzi w rachube?

Magnolie chciałaś na kółku blisko ogrodzenia frontowego?
UlaB 12:55, 02 lis 2016

Nett napisał(a)

Nie mam kwitnących w ogóle. W sumie to wiosną u mnie pustki, tylko tulipany i musze nad tym popracowac.No, te Amanogawy by tam chyba pasowały. U mnie jesienią raczej na żółto się wszystko przebarwia więc te pomarańczowo- czerwone nie byłyby złe.

To popatrz także na inne wiśnie - nie tylko Amonagawy. Są i inne pokroje. Może jabłonie ozdobne? Tu często jest dodatkowy plus w postaci owoców na zime - przyciagają ptaki.
Mysle, ze warto miec kwitnące drzewa - wiosną jest szał.