Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 13:02, 02 lis 2016

UlaB napisał(a)
Aneta, a wąsko prowadzony żywopłot na skarpie od strony obnizonego tarasu, a nasadzenia dopiero na jego tle od strony poludniowej? Wchodzi w rachube?

Magnolie chciałaś na kółku blisko ogrodzenia frontowego?

Magnolia w kółku to opcja. Do przemyślenia. A są jakies przeciw?

O żywopłocie myślałam raczej na skarpie. Żeby był od dołu, to na 2 metry musiałby być i wtedy przy tym placyku taka duża ściana by powstała. A na skarpie myslałam o cisach, może nie jednolicie przez całą długość, ale np po 2-3 cisy posadzone co kilka metrów, a pomiedzy nimi wyższe trawy.
Czy za pstrokato wyjdzie?
Nett 13:04, 02 lis 2016

UlaB napisał(a)

To popatrz także na inne wiśnie - nie tylko Amonagawy. Są i inne pokroje. Może jabłonie ozdobne? Tu często jest dodatkowy plus w postaci owoców na zime - przyciagają ptaki.
Mysle, ze warto miec kwitnące drzewa - wiosną jest szał.

Jabłonie jakoś mi nie leżą, tak jak jarząby. U kogoś bardzo mi się podobają, ale u siebie nie widzę.

No, chciałabym kwitnące
bdan 13:30, 02 lis 2016

Nett napisał(a)

Dokładnie tak. Kurcze wszystko co znam wydaje mi się albo za duże albo za małe.
Wielkością i warunkami, to Umbra mogłaby być, ale sa tam już dwa platany ogrągłe i nie wiem czy nie za dużo tych okrągłości by było.
Graby, dęby czy buki kolumnowe wydają mi się za wysokie. Może faktycznie te amanogawy. Ale one takie chudziutkie.. Ale gdyby 3 dać na tej skarpie?

A to umbr wzdłuż ogrodzenia na chwilę obecną nie sadzisz?
Nett 13:35, 02 lis 2016

bdan napisał(a)

A to umbr wzdłuż ogrodzenia na chwilę obecną nie sadzisz?

Danusiu na razie nie. Najbardziej pasuje mi opcja posadzenia ich od momentu, gdzie zaczyna się trawnik, jak zaproponowala jazzy, ale mam tam te cyprysiki. Tylko, że je tydzień temu przesadzałam i nie wiem czy zimę przetrwają. Jakby nie przetrwały, to wtedy będzie miejsce na Umbry.
AnnaCh 13:47, 02 lis 2016

Jestem koło 80 strony wątku, dotarłam już do platanów Jak można w miesiąc sto stron natrzepać? No jak? Teraz zamiast praciować czytam
Co do nowych drzew się nie wypowiem dopóki nie przeczytam reszty
Nett 13:55, 02 lis 2016

AnnaCh napisał(a)
Jestem koło 80 strony wątku, dotarłam już do platanów Jak można w miesiąc sto stron natrzepać? No jak? Teraz zamiast praciować czytam
Co do nowych drzew się nie wypowiem dopóki nie przeczytam reszty

Aniu bo umnie dużo do zmiany a i ja niecierpliwa jestem i dziewczyny atakuję wszystkimi swoimi pomysłami.
Makusia 14:17, 02 lis 2016

Wypowiem się, choć wiem, że nie powinnam
Rzadko mi się coś "widzi", ale powiem Ci, że drzewa/drzewo na skraju skarpy "widzi mi się" zdecydowanie. Przez moment patrząc na zdjęcie, myślałam, że dalej już inna działka sąsiednia- drzewo wg mnie bardzo wskazane.

To już jednak postanowione, więc w zasadzie podpisuję się pod ustaleniami Co do pokroju/gatunku- nie pomogę niestety ;(
Nett 14:38, 02 lis 2016

Makusia napisał(a)
Wypowiem się, choć wiem, że nie powinnam
Rzadko mi się coś "widzi", ale powiem Ci, że drzewa/drzewo na skraju skarpy "widzi mi się" zdecydowanie. Przez moment patrząc na zdjęcie, myślałam, że dalej już inna działka sąsiednia- drzewo wg mnie bardzo wskazane.

To już jednak postanowione, więc w zasadzie podpisuję się pod ustaleniami Co do pokroju/gatunku- nie pomogę niestety ;(

No, nareszcie

A dlaczego nie pomożesz? Każda sugestia mile widziana.
Nett 14:52, 02 lis 2016

UlaB napisał(a)

Kolumna czy wielopniowe - to troche zalezy od otoczenia, co mniej wiecej chciałabys miec w tym miejscu. Jak wielopniowe, to zostaja juz chyba tylko niskie krzewinki, trawy i byliny. Do kolumnowych pasują rosliny o innym pokroju, wyższe, np róże krzaczaste. To tylko moje zdanie ofkors.

Chciałabym trawy, a one pasują chyba i do tego i do tego, bo to zalezy tylko jakie się dobierze.

W pozostałych częściach planuję trzcinnik KF, rozplenice, miskanty, głównie ML i troszkę niskich traw, więc i tutaj też raczej z tych.
Nett 15:17, 02 lis 2016

Kochani, to jeszcze jedno do konsultacji, bo dwa lata mieszkamy i nie mogę się zdecydować, a w końcu muszę. Poniżej zdjęcie mojej kuchni. Chciałabym na tą ścianę między oknami dać szkło z grafiką. Na wprost tej ściany jak widzicie jest wyciąg, też w szkle. I zastanawiam się czy grafika na ścianie powinna być taka jak na wyciągu, czy inna. A jesli inna, to co by to mogło być? Żadne truskaweczki czy kwiateczki nie wchodzą w grę. Wystrój całego dołu- biało-czarny z dodatkami czerwonymi, meble dębowe jak blat wyspy.
Czy zamiast szkła, można dac coś innego? Tylko nie glazurę.