Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

Nett 15:07, 18 sty 2017

malgol napisał(a)
No właśnie, zaczekaj do wiosny. Ogólny plan masz a po inwentaryzacji wiosną najwyżej go skorygujesz

Ale się cieszę!
anna_t 15:07, 18 sty 2017

malgol napisał(a)
a no tez tak myślałam
Chyba ,żeby w te " dziury" wsadzić te zimozielone>>>

o o o świetny pomysł
to co ja juz wiem Aneta o różach to to ze do maja, prawie czerwca jest pusto z nimi a pamietaj że rozplenice tez ruszają pozno. ta para ładnie będzie wygladac dopiero w drugiej polowie roku, czy chcesz tyle czasu patrzeć z salonu na pustą rabatę?cebulowe załatwią Ci temat na 2 miesiace
Gruszka_na_w... 15:49, 18 sty 2017

Bukszpany w różance ładnie wyglądają na zdjęciach. Jeśli mają być ładne,trzeba je ciąć. Jak to robić wśród kolców nie mam pojęcia.
Cis Dawid i Pumilo wg mnie pasuje. Są bezobsługowe. Cebulowe to praktycznie tylko kwiecień. Jeśli trafi się gorący maj, to szybko jest po nich. Do delikatnych pasteli pasować będzie najzwyklejsza jeżówka purpurowa. W różach z pewnością nie zginie. Można dodać kilka kępek irysów syberyjskich. Kwitną ma/czerwiec, a ich liście startują bardzo szybko i dają efekt fontannowej zieleni. Ciemne róże(burgundy) chyba wolą półcień. Tak jakoś mi się wbiło w głowę.
Pergolowa Ania dobrze pisze, że trzeba się z góry nastawić na korekty nasadzeń. Nie da się wszystkiego przewidzieć. Róże kapryśne są. Taka ich natura.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
ren133 15:53, 18 sty 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Bukszpany w różance ładnie wyglądają na zdjęciach. Jeśli mają być ładne,trzeba je ciąć. Jak to robić wśród kolców nie mam pojęcia.
Cis Dawid i Pumilo wg mnie pasuje. Są bezobsługowe. Cebulowe to praktycznie tylko kwiecień. Jeśli trafi się gorący maj, to szybko jest po nich. Do delikatnych pasteli pasować będzie najzwyklejsza jeżówka purpurowa. W różach z pewnością nie zginie. Można dodać kilka kępek irysów syberyjskich. Kwitną ma/czerwiec, a ich liście startują bardzo szybko i dają efekt fontannowej zieleni. Ciemne róże(burgundy) chyba wolą półcień. Tak jakoś mi się wbiło w głowę.
Pergolowa Ania dobrze pisze, że trzeba się z góry nastawić na korekty nasadzeń. Nie da się wszystkiego przewidzieć. Róże kapryśne są. Taka ich natura.

Wydaje mi sie, ze można oddalić nieco róże od buksów a te odległości/puste przestrzenie wypełnić jakimiś carexami albo np bergenią
Gruszka_na_w... 16:03, 18 sty 2017

Bukszpany tnie się w czerwcu (jeśli to kule- trzeba mieć dojście ze wszystkich stron), a wtedy róże są dość mocno rozrośnięte. Ja jestem pragmatyczna niesłychanie i przede wszystkim myślę o tym, żeby sobie nie robić "pod górkę".
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Nett 16:06, 18 sty 2017

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Bukszpany tnie się w czerwcu (jeśli to kule- trzeba mieć dojście ze wszystkich stron), a wtedy róże są dość mocno rozrośnięte. Ja jestem pragmatyczna niesłychanie i przede wszystkim myślę o tym, żeby sobie nie robić "pod górkę".

Masz rację Haniu. Trzeba myśleć o takich rzeczach od razu, żeby później sobie biedy nie narobić. Zgadzam się z Tobą.
Iwk4 18:31, 18 sty 2017

Hania ma rację. Ale można dać kulki Danica.
Nett 18:35, 18 sty 2017

Ja się cały czas zastanawiam czy takie niskie roślinki będą widoczne z rozplenicy i róż. W założeniu to ma być poletko rozplenicy z wystającymi różami. I nie wiem czy nie powinny to być jednak elementy pionowe, a nie kulki.

Może jednak cisy?
Iwk4 19:30, 18 sty 2017

Oooo... też fajny pomysł. Cisy zimą będą widoczne. I rozplenice
natka098 19:31, 18 sty 2017

Ja uważam że cisy to super pomysł, później jak będą większe można by je było ładnie ciąć w słupki geometryczne