Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród Nety- moje marzenie

Ogród Nety- moje marzenie

lojalna_ 15:02, 11 paź 2016

Wiesz juz cos o tych grabach ?

Platany faktycznie jak żarówki )))
Nett 15:04, 11 paź 2016

Na razie tyle co na stronach www:
Odmiana o pięknym, kolumnowym pokroju. Charakteryzuje się tym, że liście na drzewie pozostają aż do wiosny. Wiosną liście są soczyście-zielone latem ciemnozielone aby jesienią przybrać piękne odcienie żółci i pomarańczu. W okresie zimowym mają kolor brązowy. Drzewo dorasta do 10m wysokości przy maksymalnej szerokości 3-4m. Wąskie i smukłe drzewo, dobrze znosi cięcie, dzięki czemu doskonale nadaje się na formowane żywopłoty, łuki i topiary. Ze względu na wzniesiony pokrój Lucas doskonale nadaje się do mniejszych ogrodów. Zapewni atrakcyjną zmianę w kolorystyce ogrodu. Polecany jest jako drzewo na wysokie żywopłoty oraz małe drzewo alejowe.

lojalna_ 15:06, 11 paź 2016

coz wiecej ))
Nett 15:09, 11 paź 2016

No to Jola, po jedym sadzić, po dwa czy po trzy?
lojalna_ 15:17, 11 paź 2016

Ja Cie kocham za te pytania i za to ze potem i tak robisz jak chcesz )). Ty panikujesz? Nigdy Ty cały czas robisz swoje ))))

Moje graby sa w odstępach przesyłowych czyli co dwa metry .... Odstep zalezy od tego na jaka szerokosc chcesz je prowadzić i czy miedzy nimi maja byc spore odstepy czy raczej chcesz sie zasłonic na ciasno. Bo na rysunku to zawsze wszystko fajnie wyglada a w realu drzewo swoje ))))
Elinka 17:36, 11 paź 2016

Nett, jakbym siebie czytala tez nie umiem ogarnac tych kompozycji wychodzi totalny misz masz, i tez potrzebuje sudgestii i podpowiedzi , a tu nam kaza wyluzowac i pomyslec, jak tu wyluzowac jak czlowiek chce cos stworzyc a nie wychodzi.

Platany superanckie tez planowalam 3 na froncie ale jak mi DAnusia zaproponowala zolty zywoplot to nie wiem czy jesienia nie bedzie za zolto skoro one takie zarowki.

Co do grabow mnie sie podobaja trojki ale nie mozesz za blisko posadzic bo wyjdzie zrosnieta sciana.
Natomiast jak rozrzucisz pojedynczo to wyjda troche takie patyczaki moze wtedy lepiej tradycyjne korony na nozkach.

Zobacz ja mam 3 co 1 m ale wsadzone dopiero jeden sezon.
Elinka 17:40, 11 paź 2016

A i pamietaj ze w przypadku platanow warto zostawic widoczne pienki bo sa ozdoba jak obsadzisz wysokimi krzewami zaslonisz , ha ha ha ale sie wymądrzam co ...
Psiamama 17:56, 11 paź 2016

Aneta slendera poszukujesz. Wyslalam ci na priv ale nie wiem czy ta wielkość cie usatysfakcjonuje Wysyłają ale nie wiem czy DHL
UlaB 19:49, 11 paź 2016

Psiamama napisał(a)
Aneta slendera poszukujesz. Wyslalam ci na priv ale nie wiem czy ta wielkość cie usatysfakcjonuje Wysyłają ale nie wiem czy DHL

daj i mi tę wiadomosc na priv, plis
UlaB 19:54, 11 paź 2016

Aneto, platany swietnie sie prezentują. Udany zakup. Pięknie bedzie

Co do grabów - zrobiłabyś rysunki poglądowe na tej ostatniej fotce? Na stronie jakiejś szkółki widziałam keidys info, ze on ma szerokosc do 3m, wiec wcale nie taki wąski. Chyba ze to błędna informacja. W takim przypadku chyba posadziłabym pojedynczo na każdym przęsle, tylko pytanie czy to bedzie pasowalo skoro chcesz zasłaniac okna sąsiadow z przeciwnej strony ulicy. Czy rzeczywiscie przeszkazdają Ci te okna równiez mocno jak sąsiada zza płotu?