Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja ostoja

Moja ostoja

Adela 18:43, 22 lis 2018

anabuko1 napisał(a)
Ja niestety jeszcze nawet terenu dobrze zrobionego pod trawę nie mam. A na obecnej tez na wiosnę trzeba porządek z nią zrobić. I na nowo wysiać .
Jeszcze trochę śnieg ci przykryje żółtą plamę.

Część trawnika zasieję na nowo, bo bardzo mi się rozpanoszyła chwastnica. Tylko walka z nią to nie jest syzysowa praca? W sąsiedztwie mojej parceli jest wolna działka 20 a, koszona 2x w roku i chyba stamtąd mi się nasiewa to chwaścisko.
Do wiosny jeszcze daleko, więc akumulatory naładujemy
Adela 18:59, 22 lis 2018

gogo napisał(a)
Niech Ci spadnie trochę śniegu na żółte poletko, widok będzie lepszy
Ja boję się eksperymentów. Jedyny jaki zrobiłam dotyczył podlania amarylisa środkiem odgrzybiającym, ale to było wieki temu.
Oczywiście roślina padła

Bez oporów eksperymentowałam, bo i tak usunęłabym tę cześć darni zachwaszczonej. Przynajmniej przekonałam się, że orkan niszczy wszystko, nie tylko chwastnicę.
Dzięki Grażynko za pocieszenie jakoś przeżyję widok tej zniszczonej trawy
gogo 22:20, 22 lis 2018

Ja chwasty na moim pseudotrawniku polubiłam, bo nie mogę niczym pryskać.
I właściwie w czasie suszy tylko one były zielone.
Ten pokazywany wyschnięty spory placek trawnika był taki, bo tam była siana nowa trawa na odchwaszczonym kawałku.
Urszulla 13:00, 25 lis 2018

Dosiewkę trawy Elu zawsze możesz robić. Coś się zawsze uda. Chyba że chcesz mieć prawdziwy dywan to zaczęłabym od podstaw. Bo kawałkami i tak nic nie zdziałasz
Adela 18:47, 25 lis 2018

Urszulko, nie chodzi o dywan, lecz trawnik bez chwastnicy, która go zdominowała.
Szykując rabatę musiałam usunąć kawałek darni i usunę jeszcze kawałek, ten zniszczony w sąsiedztwie. Niestety, nie piszę się już na to, aby wymienić trawnik w całości.wymaga to wiele pracy - to nie na mój wiek i ponad moje możliwości. Więc raczej zmuszona jestem kawałkami, albo... wcale
Urszulla 17:13, 01 gru 2018

Macham czasem wpadam na forum na jakąś chwilę. Podobno ma się ocieplić w przyszłym tyg to może powyrywam zmrożone rośliny jednoroczne: cynie i kosmosy bo marnie wyglądają.
anabuko1 12:13, 06 gru 2018

Adela napisał(a)

Część trawnika zasieję na nowo, bo bardzo mi się rozpanoszyła chwastnica. Tylko walka z nią to nie jest syzysowa praca? W sąsiedztwie mojej parceli jest wolna działka 20 a, koszona 2x w roku i chyba stamtąd mi się nasiewa to chwaścisko.
Do wiosny jeszcze daleko, więc akumulatory naładujemy

I ja muszę z tym istniejacym trawnikiem zrobić porządny porządek
No też chwastów w nim masę.
No i nowy zasiać na nowym areale.
Urszulla 16:39, 06 gru 2018

Nic nie powyrywałam. Maratonu cd.jeszcze 2 tygodnie.
Adela 18:53, 06 gru 2018

gogo napisał(a)
Ja chwasty na moim pseudotrawniku polubiłam, bo nie mogę niczym pryskać.
I właściwie w czasie suszy tylko one były zielone.
Ten pokazywany wyschnięty spory placek trawnika był taki, bo tam była siana nowa trawa na odchwaszczonym kawałku.

Chwasty były, są i będą usuwam je, jak każdy ogrodnik. Ale chwastnica w trawniku jest „nie do strawienia”. Choć - masz rację - w czasie suszy nie żółknie i dzięki temu trawnik wygląda jako tako
Pozdrawiam
Adela 19:00, 06 gru 2018

Urszulla napisał(a)
Macham czasem wpadam na forum na jakąś chwilę. Podobno ma się ocieplić w przyszłym tyg to może powyrywam zmrożone rośliny jednoroczne: cynie i kosmosy bo marnie wyglądają.

Urszulko, odmachuję
Podobnie jak Ty - nie poświęcam O. wiele czasu.
Powinnam nadrobić zaległości w domu, ale nie mam powera. Dorwało mnie choróbsko. Myślałam, że to tylko lekki nieżyt górnych dróg oddechowych, a okazało się beztemperaturowym zapaleniem oskrzeli.
Więc okna zostawiam eMowi.
Może się jakoś z tego wykaraskam
Pozdrówka ślę