Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Moja ostoja

Moja ostoja

Adela 22:41, 02 wrz 2018

Basiu, masz rację jeśli chodzi o hortensje ogrodowe. Ich kolor zależy od ph podłoża. Ja tylko podlewałam florovitem dla roślin kwitnacych, bo chciałam mieć białe. W tym roku trochę się przebarwiły na róż. Rosną w sąsiedztwie cisów, a cis dostał dolomitu.

Na tegorocznej rabatce mam trzy rodzaje hortensji:
Z lewej strony wyższa Limelight
Pod nią najbardziej przebarwione Little Lime
Z prawej strony jeszcze o pieknym kremowym kolorze Silver Dollar.

Kiedyś miałam większą słabość do źółtych kwiatów, teraz do różu (pewnie udzieliło się mi od wnuczek)
Lubię połączenie różu, bieli i fioletu.
Różowy przetacznik i liliowa, beznadziejnie kwitnąca drugi raz ostróźka.

Justa rośnie w słońcu, ale w upalne dni zastrajkowała. Chyba nie lubi ostrego słońca.

gogo 22:51, 02 wrz 2018

Elu, Twoje bukietowe są piękne. Ale dla mnie bukietowe są za duże.
Wiem, że masz Little Lime, wiem, że Bobo też są małe i tylko na takie bym się skusiła.
Róż w ogrodzie to jest to
A ja będę wysiewać ostróżki, bo kupne nie chcą u mnie rosnąć, a są chciejstwem
basia3012 23:19, 02 wrz 2018

Elu, biel, róż i fiolet. To jest to co też bardzo lubię.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam: bukietowe podlewałaś florovitem i były białe czy ogrodowe taki kolor dostały?
Też zmieniłaś zdjęcie, awatarek. Ja też.
Pozdrawiam.
Adela 23:29, 02 wrz 2018

Awatarek zmieniłam, ale duże zdjęcie z moją skromną osobą w centrum wygląda ciekawiej. Pomyślę o kolejnej zmianie
Twój b.ładny.

Chciałam mieć białe hortensje. Wszystkie hortensje podlewałam florovitem do roślin kwitnących.
Ogrodowe zaróżowiły się, bo rosnąc obok cisów miały podłoże lekko zasadowe.

Dobrej nocki
gogo 23:58, 02 wrz 2018

Ale fajnie robicie z awatarkami
Pa pa
BasiaLT 09:52, 03 wrz 2018

Hortki imponujące. Ja swoje jeszcze ze dwa lata chcę ciąć nisko a potem zobaczę.
Nowy avatarek bardzo ładny
Toszka 11:29, 03 wrz 2018

gogo napisał(a)
Elu, ogrodowe są bardziej wybredne co do ziemi, jak nie jest kwaśna chorują na chlorozę. I nie pomagają lecznicze preparaty, bo stosowałam.
Decydując się na uprawę w donicach, wytrzepałam całą starą ziemię z korzeni, bo szły do nowej, kwaśnej. Ale różowe nie zmieniły koloru na niebieski.

W kwestii awaratka, to już myślałam, że mieni mi się w oczach...bo ja wzrokowiec

Ale o ziemi pod rodki i ogrodówki niebieskie...

Kwaśna gleba to nie tylko ph, ale i specyficzny skład chemiczny. Ten skład jest nie do podrobienia, bo prócz chemicznych związków występujących tylko przy niskim ph dochodzą jeszcze właściwości fizyczne gleby takie jak kationy ujemne. Tylko przy zachowaniu równowagi w kwaśnym środowisku pierwiastki mikro i makro mogą być przyswajane przez rosliny. Ogrodówki do niebieskiego koloru potrzebują glinu. Glin zaś, w glebie zasadowej i dla roślin zasadolubnych jest toksyczny!
Specyficznym zjawiskiem kwasnej gleby jest np. znikoma ilość dżdżownic, ale za to ściółka zasiedlona jest przez wyspecjalizowaną faunę i florę (np. grzybnia mikoryzowa).

Można bez większego trudu, ale przy odrobinie cierpliwości stworzyć kwaśną ściółkę, gdzie podstawą podłoża jest ziemia liściowa z butwiejących liści (bez bukowych i grabowych, bo te są zasadotwórcze).
Do tego koński, ciepły obornik, igliwie i trochę kory. Wszystko z domieszką siarki. Potem pozostaje tylko obsypywać rabatę suchymi liśćmi, igliwiem i niewielką ilością obornika. Po 5 latach podłoże zasiedlone jest wyspecjalizowaną mikoryzą, która sama zakwasza. Ta mikoryza potrzebuje symbiozy w postaci roślin kwasolubnych, które grzybni dostarczają produkty z fotosyntezy, a mikoryza karmi/dostarcza roslinom inne potrzebne związki.
To tak w wielkim skrócie
Adelo
poczytaj jeszcze

Adela 12:28, 03 wrz 2018

Toszka napisał(a)

W kwestii awaratka, to już myślałam, że mieni mi się w oczach...bo ja wzrokowiec
Adelo
poczytaj jeszcze

Awatarek jeszcze raz zmienię

Lekturę, do której link mi załączyłaś, zostawię sobie na wieczór. Teraz zaglądam z doskoku między usypianiem wnuczki a szykowaniem obiadu
Pozdrawiam
Urszulla 09:38, 04 wrz 2018

Pozdrawiam.zadzwonię i wpadnę w czwartek na 15min koło 10, po sąsiedzku
Adela 13:05, 04 wrz 2018

Grażynko, Basiu3012, BasiuLT
„Zadurzyłam się” w hortensjach. Wczoraj kupiłam Magical Mont Blanc w pobliskiej szkółce za 23. Ma sześć pędów i kwiat jeszcze nie rozwinięty. Mieli bardzo duży wybór, a ja mało czasu. I tylko na zakupie jednej się skończyło

BasiuLT, przycinaj za drugim oczkiem. Nowe pędy są sztywne, nie pokładają się, momo, że przyrost jest minimum 1m.

Pozdrawiam