Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Szarobiałego ogrodowe początki.

Szarobiałego ogrodowe początki.

Szarobialy 19:56, 22 mar 2017

Witam po zimowej przerwie.

Wiosną ubiegłego roku posadziłam przy betonowym tarasie kilka przebiśniegów. Potem panowie kładli chodnik z kostki, ubijali ziemię, betonowali krawężniki, obkładali ciężkimi płytami taras. Byłam przekonana, że nic po przebiśniegach nie pozostało. Wąski pasek wyłożyłam kamieniami (dobrze, że pod spód poszły mokre gazety, a nie folia). Kilka dni temu zauważyłam wystające dwa małe pączki. Rozgarnęłam kamienie i to, co zobaczyłam było niesamowite. Jakim cudem delikatne cebulki przetrwały w tak koszmarnych warunkach?

Życzę Wszystkim mocy i wytrwałości w pokonywaniu wszelkich przeciwności.
Szarobialy 20:12, 22 mar 2017

To moje przyszłe rabaty.

Asiu raz jeszcze serdecznie dziękuję za pomysł. Zmieniłam trochę prawą stronę ogrodu ograniczając ją kołem. Z większą powierzchni rabat (pierwotny plan) nie dałabym sobie rady. Stąd zmiana.

Przesadziłam trawę (-:
Darń zdjętą z trawnika przeniosłam przed frontowe ogrodzenie. W przyszłości łatwiej będzie utrzymać tam porządek.

Pozdrawiam
zoja 20:17, 22 mar 2017

witaj po zimie

Zobacz jakie to nieprzewidywalne - ja sadzilam przebisniegi i tanczylam wokolo nich a nawet jeden mi nie wyszedl, a Twoje niby zdeptane takie piekne

Super wyglada trawnik i przygotowane rabaty brawo!
Szarobialy 20:22, 22 mar 2017

Zoju u mojego taty jest cała łąka przebiśniegów. Takie stare, niezniszczalne. Muszę Ci kiedyś przesłać.

Dzięki za miłe słowa. Dopiero na zdjęciu widzę, że ten trawnik "kolorowy jakiś". Kupiłam nawóz, ale go nie rozrzuciłam. Może jutro.
Szarobialy 15:06, 24 mar 2017

Kolejny (dzisiejszy) etap za nami."Zabukszpanowałam" pół ogrodu. Zobaczymy co z tego będzie. Sadzonki z odkrytymi korzeniami.

Jakość zdjęcia niestety słaba.
anbu 20:21, 24 mar 2017

Szarobialy napisał(a)

Pozdrawiam

Super
Szarobialy 16:43, 25 mar 2017

Moje cisy sadzone w pażdzierniku wyglądają dobrze. Zrobiłam mnóstwo błędów przy ich sadzeniu (kwaśny torf, glina, łubin zielony do dołków) i mało brakowało, a wykopywałabym je i sadziła od początku. Niektóre nie są bardzo zielone, domieszał mi się gdzieś żółtawy kolor. Mam nadzieję, że to ciągle efekt przesadzania. W przyszłym tygodniu dostanę trzydzieści kilka sztuk na obsadzenie ostatniej części żywopłotu. Będą z tej samej szkółki (z tego samego pola). Zobaczymy jak wypadnie porównanie.
Ponieważ z obu stron działki mam wolną przestrzeń to strasznie wieje. Cisy są poprzechylane i porobiły się pomiędzy nimi nierówne przerwy. Chodzę, prostuję, ale wiatr robi swoje.
Szarobialy 17:09, 25 mar 2017

Myślałam, że jakieś zielsko wychodzi mi spośród kamieni. Zapomniałam, że posadziłam kiedyś nie jedną, a trzy kępki przebiśniegów. Normalnie jakieś "szwarcenegery".
anbu 17:12, 25 mar 2017

Szwarcenegery jak nic
Szarobialy 17:16, 25 mar 2017

"Super

Aniu miło mi, że podobają Ci się moje rabaty. Ich kształt to zasługa Ogrodowiska, a konkretnie Asi.
Pozdrawiam.