Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Szarobiałego ogrodowe początki.

Szarobiałego ogrodowe początki.

zoja 20:06, 06 paź 2016

Szarobialy napisał(a)

Oj Zoju powiedz mi jeszcze która to będzie wiosna

po zimowej lekturze "O" to najbliższa - może bardziej wczesne lato
sylwik69 22:03, 06 paź 2016

Witam cię serdeczniegratuluję pięknego trawnika.Ja też rozpoczynam przygodę w projektowanie i podobnie jak u Ciebie będą to proste,geometryczne rabaty!zaznaczam do podglądania
Szarobialy 22:15, 06 paź 2016

sylwik69 napisał(a)
Witam cię serdeczniegratuluję pięknego trawnika.Ja też rozpoczynam przygodę w projektowanie i podobnie jak u Ciebie będą to proste,geometryczne rabaty!zaznaczam do podglądania

Witaj Sylwio.
Będziemy się wzajemnie podglądały
wiklasia 23:41, 06 paź 2016

trzymam kciuki za cisy
Dominika11 07:40, 07 paź 2016

dzieki za linka zapoznam się
Tess 08:29, 07 paź 2016

Jola, lecę z samego rana odkręcić bzdurę, którą wcześniej napisałam. Tzn. napisałam prawdę, tylko nie na temat

Pytałaś, czym podsypać sadzonki (cisów, oczywiście).
A ja na to tak:
Dobrze, że sadziłaś płytko, bo cisy cierpią, jak są za głęboko posadzone.
Rododendronom - co do zasady - nic się nie sypie. Nawet kory. Utrudnia to oddychanie korzeniom (tzn. ja tak sobie tłumaczę)
Ale argument o mrozach ma jakiś sens (chyba). Jeśli miałabym coś rozważać do podsypania dla ochrony przed mrozem to igliwie sosnowe.

No nie wiem, czym wytłumaczyć fakt, że w odpowiedź dot. cisów wplątałam rododendrony. Naprawdę nic nie piłam
To pewnie dlatego, że mi w głowie siedziało i nie chciało wyjść pewne nieprzyjemne acz niespodziewane zdarzenie forumowe, mające pośredni związek z rododendronami

Zdanie pierwsze jest prawdziwe.Zdanie drugie i kolejne też są prawdziwe, ale naprawdę dotyczy rodków, a nie cisów.
Cisy można przykryć na zimę korą. Także sosnową. Ja w każdym razie mam korę pod cisami.

wiklasia 08:39, 07 paź 2016

Tess napisał(a)

rododendrony. Naprawdę nic nie piłam

Tess no własnie - i tu popełniłaś błąd. Kardynalny błąd Wszyscy jak jeden mąż trąbią dookoła, że trzeba 2 litry dziennie, codziennie. A Ty nic. Oj, odwodnisz się dziewczyno jak nic.
Kawa 13:15, 07 paź 2016

wiklasia napisał(a)

Tess no własnie - i tu popełniłaś błąd. Kardynalny błąd Wszyscy jak jeden mąż trąbią dookoła, że trzeba 2 litry dziennie, codziennie. A Ty nic. Oj, odwodnisz się dziewczyno jak nic.

hehehhehe
Wika jak zwykle wymiata
Kawa 13:16, 07 paź 2016

witam
cisy śliczne
i fatycznie nie lubią głąbokiego sadzenia i z tego co Toszka mówiła nie nalezy wokół pieńka kopczykować czy też zasłaniać pieńka aby swobodnie mogły "oddychać"
chyba nic nie poplątałam
Szarobialy 15:01, 07 paź 2016

Kawa napisał(a)
witam
cisy śliczne
i fatycznie nie lubią głąbokiego sadzenia i z tego co Toszka mówiła nie nalezy wokół pieńka kopczykować czy też zasłaniać pieńka aby swobodnie mogły "oddychać"
chyba nic nie poplątałam

Witaj Kamilo.
Badź tu mądry. Za głęboko nie można i za płytko nie można. Dla takiego ogrodnika jak ja bardzo trudno ustalić optymalną głebokość sadzenia. Ogólnie posadziłam płytko, ot tylko myślałam, że czymś jeszcze podsypię. Znaczy korą podsypię.
Pozdrawiam.