Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak to wszystko ogarnąć?

Jak to wszystko ogarnąć?

TeresaK 15:01, 19 lis 2016

Już dawno po kawie . Za oknem buro, szaro i deszczowo, a ja siedzę przed kominkiem i rozmyślam nad moim ścierniskiem (które może kiedyś będzie San Francisciem ).

Jestem na początku tworzenia linii rabat z tyłu domu. Na razie wyglądają skromnie, ale z Waszą pomocą nabiorą na pewno pięknych kształtów:

Kolorem niebieskim zaznaczyłam linię i kształt skarpy, której zdjęcia wstawiam poniżej

Zastanawiam się teraz nad przełamaniem tej wielkiej połaci trawnika z tyłu domu rabatami w kształcie kół i łezek.
TeresaK 15:06, 19 lis 2016

Liniami czerwonymi starałam się pokazać nierówność terenu, zieloną podstawe skarpy. Pieski pozowały dla pokazania proporcji skarpy

natka098 15:53, 19 lis 2016

Zrobienie murku wchodzi w gre? Chcesz tam jakis placyk wypoczynkowy?
Gruszka_na_w... 17:38, 19 lis 2016

A ja namawiam usilnie na zaznaczanie w obrysie budynku okien. To jest niezbędne, bo w naszym klimacie przez 6 miesięcy patrzymy na ogród przez okno. Planując rabaty trzeba koniecznie uwzględnić widok z okien.
Róża kierunków się trochę zamazała. Czy wjazd jest od północy?
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
makadamia 18:06, 19 lis 2016

Teresko, najpierw określ swoje potrzeby:
placyk z pergolą na grilla? ognisko? warzywnik? sad?
chcesz dużo trawnika czy niekoniecznie?

Gruszka słusznie pyta o okna, ja trochę rozszerzę pytanie - z którego miejsca najczęściej oglądacie tą część ogrodu?

O pieniądzach niezręcznie się rozmawia, zwłaszcza na forum, ale dobrze by było wiedzieć, jak bardzo możemy zaszaleć z tą skarpą, bo wszelkie murki, ścieżki, schodki to są duże koszty. Ale efekt też jest duży
TeresaK 21:58, 19 lis 2016

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
A ja namawiam usilnie na zaznaczanie w obrysie budynku okien. To jest niezbędne, bo w naszym klimacie przez 6 miesięcy patrzymy na ogród przez okno. Planując rabaty trzeba koniecznie uwzględnić widok z okien.
Róża kierunków się trochę zamazała. Czy wjazd jest od północy?

Gruszeczko (jak naprawdę masz na imię ), wklejam ponownie plan w którym zaznaczyłam w obrysie budynku okna i drzwi tarasowe. Przyznam, że dla mnie też ma ogromne znaczenie co widać przez okno. Jestem zachwycona widokami z okien u Bogdzi, gdzie ramy okna tworzą ramy obrazu, którym jest ogród. Fantastyczne!
Różę kierunków poprawiłam - tak mi się wydaje .
Wjazd jest od północy.
Okna, które widać na zdjęciach - to wschodnia strona. Patrząc z tych okien na ogród widzi się go w dole (prawie z lotu ptaka)

TeresaK 22:12, 19 lis 2016

makadamia napisał(a)
Teresko, najpierw określ swoje potrzeby:
placyk z pergolą na grilla? ognisko? warzywnik? sad?
chcesz dużo trawnika czy niekoniecznie?

Gruszka słusznie pyta o okna, ja trochę rozszerzę pytanie - z którego miejsca najczęściej oglądacie tą część ogrodu?

O pieniądzach niezręcznie się rozmawia, zwłaszcza na forum, ale dobrze by było wiedzieć, jak bardzo możemy zaszaleć z tą skarpą, bo wszelkie murki, ścieżki, schodki to są duże koszty. Ale efekt też jest duży

Asiu, potrzeb z tej strony domu nie mam wiele. Przede wszystkim rabaty z pięknymi roślinami, które będą wyglądać pięknie o każdej porze roku. Grill, miejsce na ognisko, składany basen, warzywnik i sad mieszczą się w innej części działki.
Marzy mi się piękny kącik z ławeczką gdzie będę mogła usiąść i poleniuchować wśród pięknej natury, którą muszę trochę wzbogacić o drzewa, trawy, byliny.
Myślę, że powinnam na pewno wkomponować gdzieś niedużą altanę.
Mam też pewien pomysł oparty na takim rozwiązaniu:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/467-chelsea-flower-show-2015-migawki-i-roznosci-ogrodowe/photos

Czytałam gdzieś, że tak naprawdę jest to zbiornik na deszczówkę. Chciałabym wykorzystać skarpę, żeby coś takiego stworzyć.

Niestety, myślałam, że wyświetli się konkretne zdjęcie.
Chodzi mi o fotografie ze zbiornikiem na wodę w kształcie trzech okręgów wkomponowanych w placyk z wyjątkowymi siedziskami.

A jeśli chodzi o trawnik - to niekoniecznie ma go być dużo. Fajnie by było, gdyby powstały jakieś ciekawe "pokoje ogrodowe", bo miejsca wydaje się być dużo.

TeresaK 22:29, 19 lis 2016

Natalio, jeśli chodzi o murek. Przyznam, że nie widzę go, ale o schodkach jakiś trzeba będzie pomyśleć. Ale chciałabym, żeby one były bardzo naturalne, wkomponowane w nasadzenia roślin na skarpie, którą można złagodzić.

Coś takiego:

Chciałam wstawić link do zdjęcia schodków z Jurajskiego Ogrodu Agnieszki, ale niestety nadal nie potrafię

Nett 22:39, 19 lis 2016

Bardzo fajna ta kaskada z okręgów. Tylko fajnie albo siedzieć obok takich źródełek albo mieć je w widocznym miejscu, gdzie się siedzi. Obok tarasu chyba nie ma gdzie. To trzeba altanę tak zaplanować żeby kaskada była blisko.
Iwk4 22:48, 19 lis 2016

O tą fotkę chodzi?
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/photo/upload/22956/medium__MG_2440.JPG
Fajna