Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak to wszystko ogarnąć?

Jak to wszystko ogarnąć?

Gruszka_na_w... 17:24, 24 lis 2016

Lepiej zacząć od końca.
od str. 53 jeśli od początku,
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
TeresaK 17:29, 24 lis 2016

TeresaK 11:14, 26 lis 2016

Witam wszystkich w ten piękny, jesienny poranek. Od czwartej biegam po Ogrodowisku. Intrygujące miejsce.
Jestem po lekturze wątku Polinki. Posty od 30.09.br. bardzo mnie poruszyły. Trochę żałuję, że nie przeczytałam ich zanim zdecydowałam się założyć ten wątek. Tym bardziej, że miałam wątpliwości kiedy 6 listopada pisałam, że na każde zadane pytanie można znaleźć odpowiedź na Ogrodowisku, tylko trzeba poszukać.
Bardzo dziękuję wszystkim za cenne wskazówki, za poświęcony czas i za cierpliwość.
Asiu i Iwonko - Wam szczególnie!

Wrócę, jak będę miała już co pokazać.
Odpowiedzi na swoje pytania będę szukać tak jak dotychczas - odwiedzając Wasze wątki i zaglądając do opracowań Danusi.
Jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję za Wasz cenny czas i gorąco pozdrawiam.
anna_t 12:42, 26 lis 2016

Teresko uciekasz? a ja właśnie chciałam się przywitać
zagladałam po cichutku i podziwiałam projekty naszej Asi, znalazlam takie cos i pomyślałam o Tobie
pozdrawiam
Gruszka_na_w... 20:06, 26 lis 2016

Teresko, nie znałam wcześniej treści dyskusji u Polinki. Przeczytałam uważnie. Wróciłam jeszcze raz do początków Twego wątku. Ty jesteś akurat wzorowym przypadkiem początkującego ogrodnika. Nie weszłaś tu z żądaniem "zaplanujcie mi mój ogród". Miałaś własne propozycje, ale jednocześnie byłaś otwarta na pomysły innych. Podjęłaś samodzielne próby stworzenia rabat umiejętnie czerpiąc z wiedzy dostępnej na forum.
Zanim trafiłam na Ogrodowisko korzystałam z wiedzy ogrodniczej dostępnej na forum Muratora. Tam fachowcy byli bardziej asertywni i potrafili napisać wprost, że mogą doradzić w kwestii zagospodarowania fragmentu ogrodu, pojedynczej rabaty, ale projektowanie całości ogrodu wraz z nasadzeniami, to ich praca zarobkowa, bardzo czasochłonna. Wiele osób miało problem ze zrozumieniem tego.
U elektryka, gdzie czasem jestem ze swoim samochodem, wisi kartka: porada słowna 50 zł. Można by sądzić, że to złośliwość, a ja go rozumiem. Jeśli w ciągu dnia przyjdzie 10 klientów z pytaniem, to fachowiec będzie miał dwie godziny z głowy.

Chwała Danusi, Magnolii, Toszce i innym doświadczonym ogrodniczkom, że znajdują czas, dzielą się za darmo swoją wiedzą, ale nie wymagajmy, żeby za darmo planowały każdy ogród i podawały gotową listę nasadzeń.
W moim przypadku było tak, że przeczytałam najpierw kilka tysięcy stron wątków Małej Mi, Pszczółki, Agani, Gabrieli, Miry, dodałam do tego cały wątek Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat oraz zgrane duety. I w efekcie nie mam całkowitej kopii niczyjego ogrodu, ale ogród szyty na miarę moich sił, czasu i możliwości finansowych. Są tam mniej lub bardziej udane zestawienia, ale zabawa w ogród wciąż trwa.
Bardzo Cię polubiłam. Z przyjemnością będę zaglądać i czytać o Twoich ogrodowych poczynaniach. I powiem Ci, że mam wewnętrzną pewność co do tego, że i Ty i my- czytelnicy, będziemy mieć z tego radość. Nie milknij na "amenk". Dziel się pomysłami, przemyśleniami, obserwacjami. Następni czytelnicy będą mieli świetną lekturę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Zielona 20:24, 26 lis 2016

Gruszko - napisałaś to, co chyba wszyscy zaglądający do Teresy myślimy. Podpisuję się pod każdym Twoim słowem i apeluję do Właścicielki wątku, by go nie porzucała.
TeresaK 05:53, 27 lis 2016

Aniu - bardzo mi miło, że zajrzałaś do mnie, z radością Cię witam. Zapewniam, że nie uciekam, po prostu poczułam, że powinnam inaczej korzystać z tego miejsca. Myślę, że jeszcze nie raz "spotkamy się"

Dziękuję za linka. Podobają mi się te kręgi w trawie z kostki.
TeresaK 06:04, 27 lis 2016

Gruszeczko - dziękuję bardzo za tyle miłych i sympatycznych słów. Popieram Twoje podejście do zdobywania wiedzy na tym forum i jestem pełna podziwu dla tych Wszystkich, którzy bezinteresownie pomagają innym. Należą im się ogromne podziękowania. Co czynię .
Haniu, nie umilknę. Będę tylko inaczej korzystała z wiedzy, którą tu otrzymuję. Miłego dnia
TeresaK 06:12, 27 lis 2016

Martuś - znajdę sposób, żeby tu funkcjonować i nie zniknąć. "Poznałam" tyle wspaniałych osób, że chyba tęskniłabym za Wami - nie będę tego sprawdzać . Dziękuję
AnnaCh 13:29, 27 lis 2016

Tereniu, ja też zajrzałam do Polinki i poczytałam, myślę, że do Ciebie się absolutnie to nie odnosi, Ty wiesz już co chcesz w swoim ogrodzie i doskonale czujesz pewne rzeczy, reszta osób na forum ma Ci jedynie pomóc doprecyzować swoje cele Pozdrawiam i mam nadzieję, że na wiosnę ruszymy z Twoim mieszanym żywopłotem