Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Iwonka 09:48, 26 kwi 2020

effka napisał(a)

Tawuły Goldflame od największej do najmniejszej Nie każdy je lubi ale ja uwielbiam bo co miesiąc mają inny kolor

Ja uwielbiam tawułki A twoje zestawienie kolorystyczne z tulipanami jest obłędne. Nawet nie wiem jak nazwać te kolory ale świetnie razem grają.
Tawuły są mega wytrzymałymi roślinami, można ich nie podlewać, ścinać nawet do zera, wszystko przeżyją. Też lubię ich dynamikę w wyglądzie. Mam około 15 dorodnych kul które mogę jakoś zaaranżować, ale na razie pomysłu brak więc rosną "byle gdzie"
Twoje celowo masz w takich różnych rozmiarach czy czekasz aż maluszki dorosną i będzie symetryczne kulkowisko?
eVka 10:22, 26 kwi 2020

Iwonka napisał(a)

Ja uwielbiam tawułki A twoje zestawienie kolorystyczne z tulipanami jest obłędne. Nawet nie wiem jak nazwać te kolory ale świetnie razem grają.
Tawuły są mega wytrzymałymi roślinami, można ich nie podlewać, ścinać nawet do zera, wszystko przeżyją. Też lubię ich dynamikę w wyglądzie. Mam około 15 dorodnych kul które mogę jakoś zaaranżować, ale na razie pomysłu brak więc rosną "byle gdzie"
Twoje celowo masz w takich różnych rozmiarach czy czekasz aż maluszki dorosną i będzie symetryczne kulkowisko?

Dokładnie tak jak napisałaś. To żelazne rośliny, a ich paleta odmian jest taka bogata, że każdy znajdzie dla siebie kolor liści jaki mu się podoba. Na przedpłociu mam limonkowe i są obłędne, zrobię dziś fotkę.
Powiem Ci, że te tulipki to tak losowo w tym miejscu posadzone, akurat kolor intuicyjnie udało się fajnie dobrać dla kontrastu.
A jeśli chodzi o kule, to trzy pierwsze mają taki sam rozmiar a reszta mniejsza bo później dosadzona, docelowo będą chciała je ciąć na ten sam rozmiar
U mnie zastępują zaatakowane przez grzyba bukszpany, trzy kule buksowe na tej rabacie na samym końcu wyglądają marnie, więc jak nie odżyją pójdą pod nóż a w ich miejscu wsadzę nowe kule tawułowe Ich jedyna wadą jest to, że nie są zimozielone ale wiosna bardzo wcześnie startują więc to mini wada
Wiolka5_7 10:57, 26 kwi 2020

effka napisał(a)

Ma ponoć padać w przyszłym tygodniu, oby oby. Tobie deszczu też życzę
To podlewanie to masakra, tyle czasu schodzi, lubię to robić ale godziny stania z wężem jednak nie są fajne.

Dziękuję kochana

W tyg. to lepiej niech nie pada ,bo u mnie remont myślę,że cały tydzień jeszcze
Ja wczoraj i rzedwczoraj podlewałam rośliny jak latem , taka susza...
no i sianą trawkę co dzień...rośnie w oczach

Nie pochwaliłam nowego sprzętu i tych pięknych słodkości
SlonecznyOgrod 11:16, 26 kwi 2020

effka napisał(a)

Aha, masz z kompensacją ciśnienia, ja się właśnie zastanawiam i chyba kupię te bez kompensacji, jak myślisz? Chcę odcinki max. 100 m, teren płaski i blisko do studni, z której będę czerpać wodę. Układasz je na rabatach w pętle czy linie proste?
Mam upatrzone na Allegro po 100zl za 100m ze złączkami.

Wracam do tematu po tygodniu nieobecności hihi
Ja mam rożne długości w jednym podłączeniu 100 - 150 m, ciśnienie w kranie mam dobre . Polecałabym Ci te, które ja mam, ale one są dość drogie.
Różnie mam porozkładane , trochę się wiją, trochę leżą prosto, tak żeby nie podlewało pustych przestrzeni.

eVka 11:34, 26 kwi 2020

Wiolka5_7 napisał(a)

W tyg. to lepiej niech nie pada ,bo u mnie remont myślę,że cały tydzień jeszcze
Ja wczoraj i rzedwczoraj podlewałam rośliny jak latem , taka susza...
no i sianą trawkę co dzień...rośnie w oczach

Nie pochwaliłam nowego sprzętu i tych pięknych słodkości

To w takim razie niech tylko u Ciebie nie pada U mnie może łac nieustannie.
Dziękuję, sprzęt się sprawia, dzisiaj chleb graham dał radę wymieszać więc jest ok.
eVka 11:36, 26 kwi 2020

SlonecznyOgrod napisał(a)

Wracam do tematu po tygodniu nieobecności hihi
Ja mam rożne długości w jednym podłączeniu 100 - 150 m, ciśnienie w kranie mam dobre . Polecałabym Ci te, które ja mam, ale one są dość drogie.
Różnie mam porozkładane , trochę się wiją, trochę leżą prosto, tak żeby nie podlewało pustych przestrzeni.

Dziękuję za rady Daria, ja ciągle myślę i myślę, ciśnienie w studni slabszo bo mało wody jest, a pod wodociąg nie chce podłączać bo nie chcę rachunków płacić skoro mam gratisową wodę. Chyba na próbę kupię 100 m linii z kompensacją ciśnienia i wypróbuje. To da mi obraz czy sens iść w kolejne linie czy nie.
sylwik69 17:14, 26 kwi 2020

Kurcze nie mam pojęcia o czym piszecie stąd prośba o krótki instruktaż i info
Ewo jaką mieszankę traw siałaś u siebie?
Tawuły posiadam w innej odmianie,mają czerwone liście i różowe kwiaty ale od 2 lat słabo kwitną.Co może być przyczyną? oj tak dużo pytań do Ciebie...wybacz
eVka 20:30, 26 kwi 2020

sylwik69 napisał(a)
Kurcze nie mam pojęcia o czym piszecie stąd prośba o krótki instruktaż i info
Ewo jaką mieszankę traw siałaś u siebie?
Tawuły posiadam w innej odmianie,mają czerwone liście i różowe kwiaty ale od 2 lat słabo kwitną.Co może być przyczyną? oj tak dużo pytań do Ciebie...wybacz

Jeśli chodzi o linie kroplujące to kładziesz je na rabatach wokół roślin wężykiem i w wersji na maxa uproszczonej po prostu łączysz je z wężem do podlewania i dokrecasz kranik czy pompę i się podlewa. Są linie bez kompensacji i z kompensacją, te pierwsze nie mają równego wypływu wody na całej długości a te długie mają i miga być dłuższe niż te bez kompensacji.

Trawa to mieszanka Barenbrug Sport. Polecam Choć tak krzywo nawiozlam ją w tym roku że są jasne pasy żółtej głodnej trawy. Nie umiem równo syoac nawozu
Hmm z tawuła nie pomogę, bo u mnie rosną wszędzie i to bez podlewania. Często tnę, kilka razy w sezonie, żeby się ładnie zgaeszczały w kule.
Mam nadzieję, że trochę pomogłam.
Buziaki
sylwik69 20:38, 26 kwi 2020

effka napisał(a)

Jeśli chodzi o linie kroplujące to kładziesz je na rabatach wokół roślin wężykiem i w wersji na maxa uproszczonej po prostu łączysz je z wężem do podlewania i dokrecasz kranik czy pompę i się podlewa. Są linie bez kompensacji i z kompensacją, te pierwsze nie mają równego wypływu wody na całej długości a te długie mają i miga być dłuższe niż te bez kompensacji.

Trawa to mieszanka Barenbrug Sport. Polecam Choć tak krzywo nawiozlam ją w tym roku że są jasne pasy żółtej głodnej trawy. Nie umiem równo syoac nawozu
Hmm z tawuła nie pomogę, bo u mnie rosną wszędzie i to bez podlewania. Często tnę, kilka razy w sezonie, żeby się ładnie zgaeszczały w kule.
Mam nadzieję, że trochę pomogłam.
Buziaki

Dziękuję super wszystko wyjaśniłaś! być może tnę za mało,albo w nieodpowiednim czasie muszę poczytać...
Jeśli chodzi o trawę,to czy wy normalnie po niej chodzicie? użytkujecie? czy jest tylko reprezentacyjna? to bardzo ważne dla mnie,bo mi ma służyć także jako ścieżki komunikacyjne
eVka 20:44, 26 kwi 2020

Dzisiaj walczyłam z okropnie rozrastającą się kłącza i trawą miskantem jakimś bezodmianowym, koszmar. Nie miał ozdobnych kwiatostanów ale ładne liście. Musiałam go wykopać bo wypuszczał kłącza jak bambus daleko do kępy.
Zobaczcie, to jedna mała sadsoneczka posadzona 3 lata temu.

Grube płytko rosnące pod ziemią kłącza łuskowane.

Po wyciągnięciu go (kopałam sama godzinę) został krater

Miałam wsadzić tutaj miskanta Memory, który rośnie na rabacie obok i nie pasuje tam ale...

Nikt nie mógł go podnieść. Bryła 1mx1m nie ma szans ręcznie.

I wsadziłam w końcu miskanta Variegata, którego miałam w zapasie, będzie pasował bo obok rosną dwa takie same.

Umęczyłam się okrutnie. Taka mała robótka a pół dnia z głowy...