Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

andzia458 20:47, 26 kwi 2020

Nawodnienie super sprawa. Ja do tej pory miałam taśmy tylko w malinach i w truskawkach ale mam nadzieję, że w tym roku dostaną je również ogórki i tunel foliowy. No a na rabatach tez ułatwią życie.
andzia458 20:48, 26 kwi 2020

Nawodnienie super sprawa. Ja do tej pory miałam taśmy tylko w malinach i w truskawkach ale mam nadzieję, że w tym roku dostaną je również ogórki i tunel foliowy. No a na rabatach tez ułatwią życie.
eVka 20:49, 26 kwi 2020

Potem zaczęłam zabawę z rodkami i ich uzdrawianiem, nie szlag trafi szkółki, które pakują te biedne rodziny w torf i nie przesadzają ich prowadząc do sfilcowania korzonków...

Wg wytycznych Toszki, które zapodała mi Iza

Dobrze, że nikt nie słyszałam jak klęłam przy rozrywaniu bryły, porażka... Mam nadzieję, że przeżyją ten zabieg. Wsadzilam w fajna kwaśna pulchną ziemię, dobrze podlałam, jutro zrobię oprysk mieszanka Bogdzi, jestem. Dobrej myśli Na szczęście tylko kilka musiałam tak rozpruć, tylko te które łatwo wyszły z ziemi. Większość na szczęście mocno siedziała wielka rozrosnietą bryłą.

eVka 20:53, 26 kwi 2020

sylwik69 napisał(a)

Dziękuję super wszystko wyjaśniłaś! być może tnę za mało,albo w nieodpowiednim czasie muszę poczytać...
Jeśli chodzi o trawę,to czy wy normalnie po niej chodzicie? użytkujecie? czy jest tylko reprezentacyjna? to bardzo ważne dla mnie,bo mi ma służyć także jako ścieżki komunikacyjne

Chodzimy to mało powiedziane, my non stop po niej łazimy, kladziemy się etc plus mam kilka wąskich ścieżek z niej. Jeśli będziecie nawozić i podlewać,no i kosić regularnie będzie ok.
Johanka77 20:53, 26 kwi 2020

effka napisał(a)

Jeśli chodzi o linie kroplujące to kładziesz je na rabatach wokół roślin wężykiem i w wersji na maxa uproszczonej po prostu łączysz je z wężem do podlewania i dokrecasz kranik czy pompę i się podlewa. Są linie bez kompensacji i z kompensacją, te pierwsze nie mają równego wypływu wody na całej długości a te długie mają i miga być dłuższe niż te bez kompensacji.

Trawa to mieszanka Barenbrug Sport. Polecam Choć tak krzywo nawiozlam ją w tym roku że są jasne pasy żółtej głodnej trawy. Nie umiem równo syoac nawozu
Hmm z tawuła nie pomogę, bo u mnie rosną wszędzie i to bez podlewania. Często tnę, kilka razy w sezonie, żeby się ładnie zgaeszczały w kule.
Mam nadzieję, że trochę pomogłam.
Buziaki

Ja mam Barenburg Uniwersalną.
Też polecam
eVka 20:53, 26 kwi 2020

andzia458 napisał(a)

Ja cały czas nie mam to ciśnienie wody mnie blokuje, studnia wysycha...
Johanka77 20:55, 26 kwi 2020

effka napisał(a)
Dzisiaj walczyłam z okropnie rozrastającą się kłącza i trawą miskantem jakimś bezodmianowym, koszmar. Nie miał ozdobnych kwiatostanów ale ładne liście. Musiałam go wykopać bo wypuszczał kłącza jak bambus daleko do kępy.
Zobaczcie, to jedna mała sadsoneczka posadzona 3 lata temu.

Grube płytko rosnące pod ziemią kłącza łuskowane.

Po wyciągnięciu go (kopałam sama godzinę) został krater

Miałam wsadzić tutaj miskanta Memory, który rośnie na rabacie obok i nie pasuje tam ale...

Nikt nie mógł go podnieść. Bryła 1mx1m nie ma szans ręcznie.

I wsadziłam w końcu miskanta Variegata, którego miałam w zapasie, będzie pasował bo obok rosną dwa takie same.

Umęczyłam się okrutnie. Taka mała robótka a pół dnia z głowy...

To żeś się nakopała! Masakra!

Ja muszę się wziąć za brzozową - przesadzić Hakone, rozsadzić Variegatusy...
Chętnie bym je zamieniła na ML... Hmmm...
UrsaMaior 21:06, 26 kwi 2020

Ale się natyrałaś!
eVka 21:13, 26 kwi 2020

Johanka77 napisał(a)

To żeś się nakopała! Masakra!

Ja muszę się wziąć za brzozową - przesadzić Hakone, rozsadzić Variegatusy...
Chętnie bym je zamieniła na ML... Hmmm...

Nooo, powiem Ci, że już byłam zdesperowana żeby skrzyknąć kilku sąsiadów do podniesienia tej karpy ale pandemia mnie powstrzymała, więc pozostał mały Variegatus (choć też w dwie osoby musieliśmy go nieść).
Powiem Ci, że ja też jestem średnio zadowolona z Variegatusów, mają ciężkie pędy rozkładające się na noki i są wg mnie za niskie. Ale już tam dwa rosną to akurat trzeci będzie do kompletu.
ML jest boski, wszędzie pasuje i jest taki delikatny zwiewny.
eVka 21:16, 26 kwi 2020

UrsaMaior napisał(a)
Ale się natyrałaś!

Nic nie mów, jadę jutro kupić dwa rodki to będę je ostro trzepać z torfu i filcu i robić naleśniki