Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 20:00, 25 kwi 2020

HannaR napisał(a)
Wiosna na całego. U mnie magnolia ma 2 kwiatki .

dobre i te dwa kwiaty. Moja miała mnóstwo pąków kwiatowych ale nic kolorowego z tego nie wynikło...
eVka 20:05, 25 kwi 2020

Magleska napisał(a)
Ewa fajny sprzęcik

mmmm…...eklerki ślinka mi cieknie ….właśnie chce mi się coś dobrego ,ale nie chce mi się nic robić

ja dziś na nowej rabacie ( na nowej części )pozbywałam się perzu -przekopałam może 3m na 3 m i rąk nie czuję -masakra z tym perzem ….jednak eksperyment bez przygotowania( pamiętasz jak jesienią robiłam ? ….tektura ,dobra ziemia ,kora ) i przekopania jest taki sobie

ale jakieś plusy są-innych chwastów nie ma i jest pełno dżdżownic ….teraz jak przekopuję widłami ,to od razu mieszam z tą dobrą ziemią i korą ( a poszło jej tam chyba 50 worków na całej rabacie )….pewnie teraz przez tydzień ,albo i dłużej będę tak się bawić

Oj pyszne wyszły, smacznego

Powiem Ci, że dobre odchwaszcenie to podstawa chociaż z nasion i tak wyjdą nowe ale malutkie, wystarczy gracą przeleciec i gotowe a z takich starych chwastów z kłączy od razu wielkie rosną i ciężko się ich pozbyć.
Ja po kopaniu warzywnika kilka dni temu do tej pory mam bolące dłonie...

To ziemię będziesz miała próchniczą, bogata w kwasy humusowe, super! Roślinki będą rosły jak szalone

AnnaCh 20:09, 25 kwi 2020

Ośliniłam monitor
Dlaczego Ty mi to robisz, no?
Magleska 20:13, 25 kwi 2020

masakra …..ale apetycznie wyglądają....zaśliniłam się ….a ja nie mam nic dobrego i o tej porze nie mogę już nic jeść

edit ….daj przepis plisss, może rano zrobię razem z bułkami od Ani
eVka 20:14, 25 kwi 2020

andzia458 napisał(a)
Heeej. Pomyślałam, że i do Ciebie zajrzę. Jak już wiosennie, kolorowo.
A teraz nieogrodnicze pytanie- jaki to model bosch mum? Bo też planuję kupić i nie jestem w stanie się zdecydować, ehhh.

Miło mi, wiosną jest cudna, uwielbiam! Te żywe kolory i każdy nowy kwiatek w ogrodzie cieszy Dzisiaj miałam mnóstwo cudnych gości. Cały ogród ptaszków które mi objadały mszycę z róż, szczególnie wróbelki, moi pomocnicy

Co do nieogrodniczego pytania to mój upragniony Bosch Mum5 ta wędka ze wszystkimi przystawkami, model MUM58258 z dwiema misami.
Dzisiaj pierwszy raz używany, suuuper jest. Bitą śmietanę mistrzowsko ubił, ciasto na eklerki też, jutro zrobi chleb na zakwasie i to będzie jego główny test
eVka 20:19, 25 kwi 2020

Roocika napisał(a)
Wow ale wiosna piękna! I liście, u nas jeszcze nie ma...

Dziękuję Witaj u mnie Na Dolnym Śląsku szybko przychodzi wiosną, czas i za szybko bo potem pojedyncze nocne przymrozki robią dużo szkód. Oby już ich nie było. Pozdrawiam!
eVka 20:25, 25 kwi 2020

AnnaCh napisał(a)
Ośliniłam monitor
Dlaczego Ty mi to robisz, no?

Hehehe przepraszam!!! Jakoś tak wyszło Chcesz jednego?
eVka 20:28, 25 kwi 2020

Magleska napisał(a)
masakra …..ale apetycznie wyglądają....zaśliniłam się ….a ja nie mam nic dobrego i o tej porze nie mogę już nic jeść

edit ….daj przepis plisss, może rano zrobię razem z bułkami od Ani

No masakra, żebyś wiedziała, że o tej porze ważąc tyle ile ważę je jem...
No trudno, raz na jakiś czas na pyszności sobie pozwalam

Wpisz w Google, eklerki Anii Starmach, tylko daj połowę cukru do bitej śmietany z mascarpone, będą nie za słodkie. Ja dodałam jeszcze plasterki truskawek na śmietanę.
Johanka77 20:43, 25 kwi 2020

effka napisał(a)

Trzcinniki KF już spore

Hakonki Beni Kaze tez

O matko!!!! Moje hakone dopiero kły z ziemii wystawiają!
Chyba je czymś napasłaś...

A tak w ogóle to na kwiatki wpadłam, a tu takie ciacha!
eVka 20:44, 25 kwi 2020

Magda, patrzyłam na te bułki od Ani, pychotki Może też zrobię jako odmianę dla żytnich i grahamek.