Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

mrokasia 21:29, 26 kwi 2020

Boszszsz, ale akcja z tym miskantem. Trzeba było tę wielką kępę porąbać na dwie albo cztery części na miejscu i wyjmować po kawałku...
Trzymam kciuki za Twoje rodki .
UrsaMaior 21:31, 26 kwi 2020

Haha wiem co to znaczy, te moje bydlaczki z Toszką drapałyśmy i drapałyśmy, myślałam, że zdechnę! No ale teraz święty spokój
eVka 21:49, 26 kwi 2020

mrokasia napisał(a)
Boszszsz, ale akcja z tym miskantem. Trzeba było tę wielką kępę porąbać na dwie albo cztery części na miejscu i wyjmować po kawałku...
Trzymam kciuki za Twoje rodki .

Rąbałam siekiera tego miskanta, którego się pozbywałam i już nie miałam siły...niestety wszystkie takie akcje muszę sama bo mój eMek nie może dźwigać. Na myśl o siłowaniu się z kolejnym po prostu odpuściłam...
Przydałaby się piła spalinowa łańcuchowa i raz dwa bym po kawałku wycięła, aż wióry by leciały

Dzięki, oby środki się poprawiły w wyglądzie. Najgorsze to te poprzypalane brązowe końcówki liści, wygląda to okropnie.
Johanka77 21:59, 26 kwi 2020

effka napisał(a)

Rąbałam siekiera tego miskanta, którego się pozbywałam i już nie miałam siły...niestety wszystkie takie akcje muszę sama bo mój eMek nie może dźwigać. Na myśl o siłowaniu się z kolejnym po prostu odpuściłam...
Przydałaby się piła spalinowa łańcuchowa i raz dwa bym po kawałku wycięła, aż wióry by leciały

Dzięki, oby środki się poprawiły w wyglądzie. Najgorsze to te poprzypalane brązowe końcówki liści, wygląda to okropnie.

Kurcze, aż mnie zmotywowałaś... Chyba w majówkę wykopię te wariegatusy.
eVka 22:04, 26 kwi 2020

UrsaMaior napisał(a)
Haha wiem co to znaczy, te moje bydlaczki z Toszką drapałyśmy i drapałyśmy, myślałam, że zdechnę! No ale teraz święty spokój

Eh nawet nic nie mów, ręce odpadają... U mnie jeszcze jest jeden problem, za dużo słońca...

A tu jeszcze taka ciekawostka :

https://rhododendron.pl/wydarzenie/torf-czy-gotowe-podloze-wielkosc-dolkow-i-rozplatywanie-korzeni

eVka 22:05, 26 kwi 2020

Johanka77 napisał(a)

Kurcze, aż mnie zmotywowałaś... Chyba w majówkę wykopię te wariegatusy.

Hehe, cieszę się, że Cię zmotywowałam
Wiolka5_7 08:38, 27 kwi 2020

Ale się natyrałaś przy miskantach....:/ to robota dla chłopa...ja ostatnio chciałam mamie ukopać trochę miskanta Memory i poszłam ze szpadelkiem a skończyłam na siekierze i młocie
Niby płytko się korzeni ale kłącza i korzenie grube....

UrsaMaior 09:41, 27 kwi 2020

effka napisał(a)

A tu jeszcze taka ciekawostka :

https://rhododendron.pl/wydarzenie/torf-czy-gotowe-podloze-wielkosc-dolkow-i-rozplatywanie-korzeni

Nie byłoby problemu, gdyby szkółkarze wszystkiego do torfu nie ładowali, tym bardziej teraz, kiedy susza. Przecież jak wyschnie, to po zawodach
Kasia73 10:56, 27 kwi 2020

Pozdrawiam dawno nie zaglądałam. Ten miskant to nie spartyna grzebieniasta?!
Eklery też widziałam
eVka 12:02, 27 kwi 2020

Wiolka5_7 napisał(a)
Ale się natyrałaś przy miskantach....:/ to robota dla chłopa...ja ostatnio chciałam mamie ukopać trochę miskanta Memory i poszłam ze szpadelkiem a skończyłam na siekierze i młocie
Niby płytko się korzeni ale kłącza i korzenie grube....

Dla chłopa jak nic ale niestety muszę sobie sama z takimi rzeczami radzić.
One są możliwe do wykopania tylko przez podział karpy, w całości nie da rady.