Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Mazan 16:29, 30 paź 2017

Effka

Marsowa mina nie pomaga. Tylko uśmiech.

Pozdrawiam
eVka 17:21, 30 paź 2017

No tak, czasami proste rady sa najlepsze
Jeszcze do brata dzwoniłam czy nie ma ochoty się dorzucić do drzewek, w końcu mieszka obok i również korzysta z ogrodu. O dziwo się zgodził z wielką chęcią. W piątek jadę do Kulasa zamawiać 6 wiśni pissardi kopalnych z gruntu. Ależ się cieszę!!!
Na tę okazję nieudolną "wizualizację" właśnie zrobiłam:

Śmiesznie te mikruski szmaragdy wygladają przy śliwach

Wersja przyszłościowa:
Magleska 19:12, 30 paź 2017

Mikrusy urosną ..... fajnie to wymyśliłaś i zasłonią blok-widmo
....Ps.to wiśnie ,czy śliwy tam będą
eVka 19:27, 30 paź 2017

A nono śliwy śliwy wiśniowe, pomyłka hehe. Tylko te doorenbosy brzózki drogie i planu jesiennego nie zrealizuję w 100%.
Nowalijka 20:07, 30 paź 2017

Ewcia zwiedziłam Twój ogród kawałek po kawałku. Oj jestem pod wrażeniem. Niesamowite zmiany i to zmiany ze smakiem. Masz talent i zmysł do projektów. Dużo pracy włożyliście a efekty widać. Widzę że też zwariowałaś na punkcie ogrodowych zakupów. Wiosną będzie pięknie u Ciebie. Szkoda że pogoda już nie dopisuje a dzień coraz krótszy. Co my ze sobą poczniemy. Do wiosny szmat czasu...
Ps piękną red baron udało ci się kupić przez internet i tanio. Mogę namiary na tego sprzedawcę?
Będę zaglądać i kibicować
eVka 20:34, 30 paź 2017

Nowalijka napisał(a)
Ewcia zwiedziłam Twój ogród kawałek po kawałku. Oj jestem pod wrażeniem. Niesamowite zmiany i to zmiany ze smakiem. Masz talent i zmysł do projektów. Dużo pracy włożyliście a efekty widać. Widzę że też zwariowałaś na punkcie ogrodowych zakupów. Wiosną będzie pięknie u Ciebie. Szkoda że pogoda już nie dopisuje a dzień coraz krótszy. Co my ze sobą poczniemy. Do wiosny szmat czasu...
Ps piękną red baron udało ci się kupić przez internet i tanio. Mogę namiary na tego sprzedawcę?
Będę zaglądać i kibicować

Bardzo ci dziękuję za miłe słowa i odwiedziny w moim ogrodzie To prawda pracy mnóstwo włożone żeby z chwastowiska coś powstało na kształt ogrodu
Ten krótki dzień najgorszy, z pogoda jakoś sobie radzę.
Juz ci wysyłam na prov red barony
Pozdrawim i lecę do Ciebie!
eVka 11:39, 31 paź 2017

Ponawiam pytanie o pryzmę z obornika końskiego, jak ja najlepiej przygotować na zimę. Mam 5 wielkich worów obornika świeżego zmieszanego ze zleżałym i nie wiem co z nimi zrobić.
Ktoś, coś?

Mazan 16:53, 31 paź 2017

Effka

Nic specjalnego nie robisz. Przy dużej ilości układasz pryzmę, okrywasz ziemią - mikroorganizmy mają pracować, a azot nie ulatniać się. I pamiętaj, że taki obornik /koński/ ma pH od 6,8 - 8 zależnie czym zwierzęta są żywione.

Pozdrawiam
eVka 17:03, 31 paź 2017

Mazan napisał(a)
Effka

Nic specjalnego nie robisz. Przy dużej ilości układasz pryzmę, okrywasz ziemią - mikroorganizmy mają pracować, a azot nie ulatniać się. I pamiętaj, że taki obornik /koński/ ma pH od 6,8 - 8 zależnie czym zwierzęta są żywione.

Pozdrawiam

Dzięki Mazan, czyli wysypac z worków na pryzmę i przykryc ziemią, bez żadnej folii na wierzch. A przerobiony kompost nie zakwasza gleby?
Mazan 17:13, 31 paź 2017

Effka

Kompost nie powinien zakwaszać, zbyt dużo w roślinach jest wapnia i magnezu. Chyba że robisz kompost beztlenowo, tylko że wówczas najdalsi sąsiedzi będą wiedzieli gdzie tak 'czuć'.

Pozdrawiam