Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Kasia_CS 14:12, 07 lis 2018

Jedyny minus to utrudnione w zakamarkach koszenie, ale Ty to lubisz o ile dobrze pamiętam, więc zmieńmy go w plus

Mnie zawsze się podobały u Madżenki drzewa w obwódkach (niestety nie pamiętam, czy oba zdjęcia pochodzą z jej wątku, bo miałam na dysku zapisane, a że dawno nie byłam u niej, to i umknęło). Obwódek z buksa już wiem, że nie planujesz, ale może na cisy się skusisz tam gdzie jakieś drzewka wsadzisz

eVka 14:26, 07 lis 2018

Kasiu, dokładnie takie obwódki cisowe planuję, nawet na jednym prostokąciku wrysowałam takie zielony pasek wokół rabatki. Obówdka+drzewo to zestaw idealny Wpasowałam się tymi inspircjami Madżenki idealnie Marzy mi się taka rabatka z drzewem wielopnowym, może jakaś karłowa brzózka lub klon palmowy h, mam całą zimę na planowanie
Co do koszenia a dokładniej trudności, zdaję sobie z tego sprawę, że dojdą dodatkowe kanciki, no cóż, więcej roboty będzie

Generalnie eMek padnie na zawał!
HannaR 18:51, 07 lis 2018

Kasiu, obydwa zdjęcia z ogrodu Madżenki. Znam jej ogród na pamięć.

Może od razu zrobić chodnik tam gdzie zaznaczyłam na czerwono. Odpadnie koszenie i kanciki w tym miejscu.

eVka 20:04, 07 lis 2018

HannaR napisał(a)
Kasiu, obydwa zdjęcia z ogrodu Madżenki. Znam jej ogród na pamięć.

Może od razu zrobić chodnik tam gdzie zaznaczyłam na czerwono. Odpadnie koszenie i kanciki w tym miejscu.

Z chodnikiem ciężko, bo trawnik jest trochę niżej niż płyty tarasowe, musi zostać trawa w tych miejscach.
Jak myślisz taki układ rabat gra?
Zamarzyła mi się jedna rabata pełna róż okrywowych i po środku drzewo z kulistą koroną
eVka 21:10, 07 lis 2018

Zobaczcie, cudo:

(https://pin.it/2ibjtpsyxsg34r)
Taka woda w ogrodzie to moje marzenie...
Ciekawe jak taki zbiornik się buduje.
Toszka 22:12, 07 lis 2018

Ponieważ sama mam ogród podzielony na pokoje to od razu powiem, że te pokoje muszą mieć jakiś konkretny plan nasadzeń, gdzie nasłonecznienie odgrywa kluczową rolę. Bo samo "pocięcie" ogrodu poprzecznymi zywopłotami nie stworzy ogrodu zaskoczeń. W takich pokojach wcale nie musi być trawnika, bo tu kluczowym są nasadzenia i zabawa optyką nadająca głębi lub załamująca linię horyzontu. Jedno jest pewne - pokoje pozwalają na pewne szaleństwo zmiennych nasadzeń i stylów, ale warto jest pobawić się zróżnicowaniem długości parawanów, bo to one zdeterminują ogólny odbiór ogrodu od pełnego powietrza, przestrzeni, oddechu, po skrajnie zamknięty i klaustrofobiczny.
Lodzia 06:56, 08 lis 2018

effka napisał(a)
Zobaczcie, cudo:

(https://pin.it/2ibjtpsyxsg34r)
Taka woda w ogrodzie to moje marzenie...
Ciekawe jak taki zbiornik się buduje.

Super!
Też o czymś podobnym marzę... tzn. marzę i planuję, choć raczej nie w trawniku. Patrzę teraz też od strony praktycznej... po tym jak już dwa razy zmieniałam obrzeża, a i tak finalnie skończyło się, że najwygodniej trawnik-rabata na kancik
No i zapanować nad ścinkami trawy przy koszeniu w takiej wersji byłoby chyba trudno (nie zawsze wszystko trafia do kosza kosiarki, szczególnie przy wietrze).
eVka 11:21, 08 lis 2018

Toszka napisał(a)
Ponieważ sama mam ogród podzielony na pokoje to od razu powiem, że te pokoje muszą mieć jakiś konkretny plan nasadzeń, gdzie nasłonecznienie odgrywa kluczową rolę. Bo samo "pocięcie" ogrodu poprzecznymi zywopłotami nie stworzy ogrodu zaskoczeń. W takich pokojach wcale nie musi być trawnika, bo tu kluczowym są nasadzenia i zabawa optyką nadająca głębi lub załamująca linię horyzontu. Jedno jest pewne - pokoje pozwalają na pewne szaleństwo zmiennych nasadzeń i stylów, ale warto jest pobawić się zróżnicowaniem długości parawanów, bo to one zdeterminują ogólny odbiór ogrodu od pełnego powietrza, przestrzeni, oddechu, po skrajnie zamknięty i klaustrofobiczny.

Toszka potycko ujęłaś to o co mi chodzi w tworzeniu pokojów ogrodowych, tylko jak stworzyć ten klimat, zaskoczenie, to chyba nie będzie łatwa sprawa...
Mam tyle pomysłów na raz i nie wiem na co się zdecydować. porobić fotki poszczególnych stref ogrody i może jakoś mi pomożecie co z tym dalej zrobić.
eVka 11:23, 08 lis 2018

Lodzia napisał(a)

Super!
Też o czymś podobnym marzę... tzn. marzę i planuję, choć raczej nie w trawniku. Patrzę teraz też od strony praktycznej... po tym jak już dwa razy zmieniałam obrzeża, a i tak finalnie skończyło się, że najwygodniej trawnik-rabata na kancik
No i zapanować nad ścinkami trawy przy koszeniu w takiej wersji byłoby chyba trudno (nie zawsze wszystko trafia do kosza kosiarki, szczególnie przy wietrze).

Tak słuszna uwaga, tutaj cięzko będzie upilnować wody podczas koszenia. Może jakiś szerszy pas z kostki granitowej lub krawężników, dla mnie to na razie odległa przyszłość. Emek chce budować basen i chyba na tym się skończy.
eVka 11:25, 08 lis 2018

Toszka a jeszcze tak sobie myślę, że jakby po prostu zrobić minimalistyczne nasadzenia jak u Madżenki, czyli obówdki, niższe lub wyższe i drzewa plus np w słońcu szałwia, stipy w innym słonecznym miejscu róże okrywowe a w półcieniu wersja np. z hakone jako obwódka hm...