W sumie moglabym teraz wymierzyć te nowe rabaty i wsadzić w docelowych miejscach drzewa (darń zerwać tylko wokół drzewa) a całą rabatę zrobić dopiero wiosną
Tak, 2,20m jest naprawde wystarczajace
Ja mieszkam w niemczech i kupilam je tutaj.
O ile sie nie myle to placilam 150€, czyli 600 zloty, za 1 drzewo.
Ale tutaj jest wszystko o wiele drozsze niz w Polsce lub w Holandji.
Bylam przedwczoraj wlasnie w tej szkolce gdzie kupywalam klony i chcialam kupic cypryska Ivonne.
Tego na tym zdjeciu. Ma bez doniczki jakies 2,20m wysokosci ale go nie kupilam bo kosztuje 275€ to jakies 1100 zloty.
Cis pospolity 60cm wysoki kosztuje 75€.
Na wiosne pojade do Holandji, tam kupie drzewa i rosliny o polowe taniej. A tyle tego jeszcze potrzebuje, ze sie na pewno bedzie oplacac
Tak, rzeczywiście, nie pomyślałam o tym. Chciałabym wysoko szczepione, min. 2.5-3m. Widzę, że w sklepach internetowych są szczepione na 1.-2.2m, nisko.
Wiosną będę szukać, choć już teraz mnie korci ale pewnie mały wybór został...
2,20-2,30 to wystarczająca wysokość. Najważniejsze to aby sztobr (pieniek) był grubaśny, bo korona o wiele szybciej przyrasta niż grubieje pieniek. A ważne by pieniek stabilnie utrzymał koronę bez wieloletniego palikowania stabilizatorami.
Bylam przedwczoraj wlasnie w tej szkolce gdzie kupywalam klony i chcialam kupic cypryska Ivonne.
Tego na tym zdjeciu. Ma bez doniczki jakies 2,20m wysokosci ale go nie kupilam bo kosztuje 275€ to jakies 1100 zloty.
Na wiosne pojade do Holandji, tam kupie drzewa i rosliny o polowe taniej. A tyle tego jeszcze potrzebuje, ze sie na pewno bedzie oplacac
Tak, 2,20m jest naprawde wystarczajace
Ja mieszkam w niemczech i kupilam je tutaj.
To rzeczywiście wysokie ceny. Chciałabym zapłacić max. 250 zl za drzewo. Najwyżej kupię młodsze z mniejszą koroną. Opłaca Ci się przyjechać po rośliny do PL, zapłacisz kilka razy mniej.
2,20-2,30 to wystarczająca wysokość. Najważniejsze to aby sztobr (pieniek) był grubaśny, bo korona o wiele szybciej przyrasta niż grubieje pieniek. A ważne by pieniek stabilnie utrzymał koronę bez wieloletniego palikowania stabilizatorami.
Iwonko to bardzo istotna uwaga, rzeczywiście korona zawsze szybciej rośnie niż pień. Będę szukać...
To rzeczywiście wysokie ceny. Chciałabym zapłacić max. 250 zl za drzewo. Najwyżej kupię młodsze z mniejszą koroną. Opłaca Ci się przyjechać po rośliny do PL, zapłacisz kilka razy mniej.
Ceny drzew szczepionych na pniu, zaleza od srednicy pnia.
Wielkosc korony jest nie istotna.
Moje klony mialy juz wtedy jak je kupywalam 18-20cm strednicy.
Najmniejsza srednica jaka mozna kupic to chyba 6-8 lub 8-10cm. Beda wtedy o wiele tansze ale i tez bardzo cieniutkie i korony bardzo male ale klony szybko rosna wiec mozna zaryzykowac.
Do polski mi niestety za daleko, juz tyle lat tam nie bylam
Mieszkam niedaleko Holandji, wiec sie tam przejade, juz mam wybrana szkolke, i ceny sa o 50%-60% tansze niz w niemczech.
A jakie duze byle twoje doorenbosy jak je kupywalas? Masz moze jakies zdjecie?
Ceny drzew szczepionych na pniu, zaleza od srednicy pnia.
Wielkosc korony jest nie istotna.
Moje klony mialy juz wtedy jak je kupywalam 18-20cm strednicy.
Najmniejsza srednica jaka mozna kupic to chyba 6-8 lub 8-10cm. Beda wtedy o wiele tansze ale i tez bardzo cieniutkie i korony bardzo male ale klony szybko rosna wiec mozna zaryzykowac.
Do polski mi niestety za daleko, juz tyle lat tam nie bylam
Mieszkam niedaleko Holandji, wiec sie tam przejade, juz mam wybrana szkolke, i ceny sa o 50%-60% tansze niz w niemczech.
A jakie duze byle twoje doorenbosy jak je kupywalas? Masz moze jakies zdjecie?
To bardzo grube pnie kupowałaś, super Zobaczę jak cenowo wyglądają poszczególne średnice.
Jeśli mieszkasz blisko granicy holenderskiej, lepiej tam kupować, szczególnie przy dużYch zakupach.
Doorenbos były patyczkami witkami jak je sadzilam w tym roku. Przez pół roku sporo urosły, pieniek dwu-trzykrotnie zgrubiał i zaczął się wybielać.
Tu wiosną