Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 18:02, 09 lis 2018

Margerytka40 napisał(a)
Teraz ja muszę u Ciebie nadrabiać

Bijemy strony obie
W skrócie: planuję rabaty wyspowe w trawniku i szukam drzew na nie
Anda 18:09, 09 lis 2018

effka napisał(a)

Tak, rzeczywiście, nie pomyślałam o tym. Chciałabym wysoko szczepione, min. 2.5-3m. Widzę, że w sklepach internetowych są szczepione na 1.-2.2m, nisko.
Wiosną będę szukać, choć już teraz mnie korci ale pewnie mały wybór został...

Normalnie szczepi się je tutaj (mamy w szkółce) na 2,20 m. Na 3 m jeszcze nie widziałam. To bardzo wysoko. Musiałabyś pewnie specjalnie takie szczepienie zamówić i poczekać na nie przynajmniej przez rok.
2,20 jest naprawdę wystarczająco wysoko. Spokojnie można pod takimi drzewami przechodzić.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Balea 18:12, 09 lis 2018

@effka, dzieki ale naprawde moj odrod jeszcze jest prawie ze nagi a te 3 klony nie stoja w ogrodzie, tylko przed domem.
Kiedys sie wogole nie interesowalam ogrodem i roslinami. Dopiero tak dzies od ponad roku zaczelam sie tym interesowac i jak na poczatku roku odkrylam ogrodisko, to juz mnie calkiem wzielo.

3 lata temu, mi jedynie zalezalo na tym, zeby z przodu bylo ladnie a w ogrodzie mialam na okolo posadzone tuje, po srodku trawa i nic innego. Wdety jeszcze bylam przekonana, ze mam najpiekniejszy ogrod w calej okolicy ))

Tak pisalam, ze ma 4 lata, ale szukalam teraz zdjec zeby ci pokazac jak wygladaly jak je kupilam i musze sie poprawic, klony maja dopiero 3 lata. Byly sadzone w marcu 2015 roku.
Pokaze ci zdjecie z maja 2015.
Klony kupywalam na 1,80 metrowym pniu.
Korony w pierszym rokou nie byly jeszcze takie okragle jak teraz, tylko bardziej jajowate Teraz naprawde calkiem inaczej wygladaja, sa geste i calkiem okragle.

Niestety nie moga znalesc zdjecia z tegorocznego lata, bo mam taki balagan w komputerze ze szok.
To zdjecie z 2015 roku znalazlam teraz przez przypadek. Robilam wtedy fotki z domu jak byl malowany i tak mi sie te klony jakos w zdjecie wepchaly

eVka 18:20, 09 lis 2018

Balea napisał(a)
@Ewa dzieki za zdjecie green pillara.
Ale skoro nie przebarwia sie na ciemno czerwono, to raczej odpada z listy, bo na pomaranczowo przebarwia sie moja wisnia, obok niej beda sie doorenboys prawdopodabnie na zoltopomaranczowo przebarwiac, dlatego szukam dla kontrastu czegos czerwonego
Myslalam tez o ambrowcu slender shilouette ale z nim tez nigdy nie wiadomo z jakim kolorem na jesien wyskoczy wiec szukam dalej.

Ciesze sie ze, ci moglam troche pomoc.
Moje klony sa szczepione na 1,80m wysokosci. Ale mozna je kupic o roznych wysokosciach. U nas w szkolce mieli je tez na 1,5 i 2m wysokosci.
Korony rosna szybko, gdybysmy ich nie obcinali, to kule by juz napewno byly z 3 metry szerokie i wysokie. My korony trzymamy tak na 1,20-1,50m

Czego ci jeszcze bardzo odradzam to jest Robinia pseudoacacia Umbraculifera.
Pare domow dalej sasiedzi przed domem tez sobie 3 kuliste drzewa posadzili tak ja my, ale oni sobie wlasnie te robinie kupili i teraz zaluja.
Jakos miesiac pozniej od moich klonow puszczaja liscie. Korony sa w miare okragle, ale ciagle cos tam z nich spada takze pod nimi cale lato jest brud.
Na jesien sie wogole nie przebarwiaja, a liscie juz chyba miesiac temu stracily, moje klony wtedy jeszcze byly soczysto zielone a wiem to dlatego tak dokladnie, bo w tym roku to specjalnie obserwowalam

To rzeczywiście nie pasuje tam Green Pillar, za pomarańczowo by było. Ambrowiec SS jest bardzo podobny przebarwieniem do GP. Nie dawno byłam w szkółce gdzie obok siebie stały oba i były bardzo podobne, piękne czerwone, ale nie wiem jak później wygląda SS, czy zostaje taki soczysto czerwony czy idzie w inne tony.

Co do klonów Golden Globe czy widziałaś szczepionego na wysokości 2.5m?
Super, że można trzymać koronę w ryzach, napaliłam się na niego i najchętniej jutro jechałabym szukać i robić rabaty.
Robinię kulistą ma sąsiadka, ładnie wygląda Ale ten klon bez porównania ładniejszy. Dziewczyny piszą, że robinia jest krucha, więc tym bardziej nie warto.
To drzewo mam wybrane! Extra
eVka 18:26, 09 lis 2018

Anda napisał(a)

Normalnie szczepi się je tutaj (mamy w szkółce) na 2,20 m. Na 3 m jeszcze nie widziałam. To bardzo wysoko. Musiałabyś pewnie specjalnie takie szczepienie zamówić i poczekać na nie przynajmniej przez rok.
2,20 jest naprawdę wystarczająco wysoko. Spokojnie można pod takimi drzewami przechodzić.

Ewunia no widzisz ja się nie znam i wydawało mi się, że 2.2m to nisko, skoro to w sam raz to super. Nie będę musiała szukać. Tylko teraz jak wytrzymać do wiosny? Wiesz, że ja od planu do wykonania to błysk.
Anda 18:28, 09 lis 2018

Tak miedzy nami Ewami to powiem Ci w tajemnicy, ze teraz jest najlepszy czas na sadzenie drzew

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Balea 18:30, 09 lis 2018

@Ewa a dlaczego chcesz je miec az tak wysoko szczepione? Nigdy sie jeszcze z tak wysoko szczepionymi drzewami nie spotkalam, oprocz drzew ktore sa sadzone przy ulicach.
Szczegolnie drzewa kuliste moga troche smiesznie wygladac jak beda az tak wysoko szczepione, chyba ze bedziesz korony dosc szeroko, conajmniej na 3m wielkosci trzymala
eVka 18:31, 09 lis 2018

Anda napisał(a)
Tak miedzy nami Ewami to powiem Ci w tajemnicy, ze teraz jest najlepszy czas na sadzenie drzew

Ewo! Nie pomagasz Jadę jutro do szkółki gdzie ostatnio widziałam drzewa kuliste, tak sobie tylko pooglądam
Anda 18:32, 09 lis 2018

effka napisał(a)

Ewo! Nie pomagasz Jadę jutro do szkółki gdzie ostatnio widziałam drzewa kuliste, tak sobie tylko pooglądam

eVka 18:41, 09 lis 2018

Balea napisał(a)

@effka, dzieki ale naprawde moj odrod jeszcze jest prawie ze nagi a te 3 klony nie stoja w ogrodzie, tylko przed domem.
Kiedys sie wogole nie interesowalam ogrodem i roslinami. Dopiero tak dzies od ponad roku zaczelam sie tym interesowac i jak na poczatku roku odkrylam ogrodisko, to juz mnie calkiem wzielo.

3 lata temu, mi jedynie zalezalo na tym, zeby z przodu bylo ladnie a w ogrodzie mialam na okolo posadzone tuje, po srodku trawa i nic innego. Wdety jeszcze bylam przekonana, ze mam najpiekniejszy ogrod w calej okolicy ))

Tak pisalam, ze ma 4 lata, ale szukalam teraz zdjec zeby ci pokazac jak wygladaly jak je kupilam i musze sie poprawic, klony maja dopiero 3 lata. Byly sadzone w marcu 2015 roku.
Pokaze ci zdjecie z maja 2015.
Klony kupywalam na 1,80 metrowym pniu.
Korony w pierszym rokou nie byly jeszcze takie okragle jak teraz, tylko bardziej jajowate Teraz naprawde calkiem inaczej wygladaja, sa geste i calkiem okragle.

Niestety nie moga znalesc zdjecia z tegorocznego lata, bo mam taki balagan w komputerze ze szok.
To zdjecie z 2015 roku znalazlam teraz przez przypadek. Robilam wtedy fotki z domu jak byl malowany i tak mi sie te klony jakos w zdjecie wepchaly

@Ewa a dlaczego chcesz je miec az tak wysoko szczepione? Nigdy sie jeszcze z tak wysoko szczepionymi drzewami nie spotkalam, oprocz drzew ktore sa sadzone przy ulicach.
Szczegolnie drzewa kuliste moga troche smiesznie wygladac jak beda az tak wysoko szczepione, chyba ze bedziesz korony dosc szeroko, conajmniej na 3m wielkosci trzymala

Już wiem, że mam szukać 2.2 m, przesadzilam z tymi 3 m Piękne okazy posadzilaś,mogę wiedzieć ile takie kosztują?

Co do ogrodu i pasji ogrodowej, moja historia jest identyczna. P
Jeszcze trzy lata temu nie dotknęłabym ziemi. Ogród był mi totalnie obojętny, rodZice mieli warzywa a tam gdzie teraz jest mój ogród rosły chwasty ala trawnik, nic więcej. Pierwsze rabaty powstały równo dwa lata temu a właściwy ogród w zeszłym roku i w tym. Trzymam kciuki za Twoje plany ogrodowe.