Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Magleska 11:46, 03 lis 2017

effka napisał(a)

Nie wiadomo np. czy za rok nie stwiedzimy że ten szpecący garaż nie idzie do rozbiórki i znów trzeba będzie kombinować... Ale chyba tak jest fajnie. Co to za przyjemnośc urządzić ogród w miesiąc i osiąść na laurach, picie kawy na tarasie jest nuuuudne, wolę plewić, sadzić, kopać

A może szpecący garaż ładnie drzewem obić i już będzie zdobił ,a nie szpecił .....albo otynkować jak dom ? .....
W zależności czy przydatny jest ,czy tylko zawalisko stoi
A tak poza tym ,to ulżyło mi ,że nie tylko ja tak ciagle zmieniam i zmieniać będę ,........bo lubię hihi tylko co później z roślinami ,jak koncepcja się zmienia .....ech ....
Kawa smakuje lepiej w biegu pita
Ps . Fajny ten Twój plan
Wendy79 12:16, 03 lis 2017

Poszło na priv. U mnie nie ma za bardzo nic ciekawego, więc trochę szkoda czasu na czytanie. Wstawiam Ci jeszcze ten link https://www.ogrodowisko.pl/watek/6340-ksiezycowy?page=196, na ostatnim zdjęciu pierwsza brzoza to Jackmontii, a dalsza z brzegu po prawej to Doorenbos. Widac chyba różnice w wielkości liści.
iwka 12:27, 03 lis 2017

Ja mam taki plan na przyszły rok żeby swojego blaszaka drewnem obłożyć, zobaczymy jak wyjdzie

nie wiem czy widziałaś rewolucję Polinki, jak można z "rudery" zrobić coś pięknego. Jeżeli garaż spełnia swoje funkcje to nie warto burzyć.

co do brzóz w tym wątku jest porównanie szybkości wzrostu, nawet o tych Jackmontii wspomniane.

edit. Pauliny garaż
eVka 15:57, 03 lis 2017

Magleska napisał(a)

A może szpecący garaż ładnie drzewem obić i już będzie zdobił ,a nie szpecił .....albo otynkować jak dom ? .....
W zależności czy przydatny jest ,czy tylko zawalisko stoi
A tak poza tym ,to ulżyło mi ,że nie tylko ja tak ciagle zmieniam i zmieniać będę ,........bo lubię hihi tylko co później z roślinami ,jak koncepcja się zmienia .....ech ....
Kawa smakuje lepiej w biegu pita
Ps . Fajny ten Twój plan

iwka napisał(a)
Ja mam taki plan na przyszły rok żeby swojego blaszaka drewnem obłożyć, zobaczymy jak wyjdzie

nie wiem czy widziałaś rewolucję Polinki, jak można z "rudery" zrobić coś pięknego. Jeżeli garaż spełnia swoje funkcje to nie warto burzyć.

Dziewczynki z tym garażem to kłopot, bo on wielgaśny jest ale bardzo potrzebny, bo nie ma gdzie gratów przechowywać, rowery, kosiarka, sprzęty ogrodowe, spręt budowlany mojego brata, opał, drewno etc. Zburzyłabym go z miejsca gdyby nie to że wyburzenie majątek kosztuje, powierzchnia 50 m2 a wybudowanie nowego to już wogóle.
Zostaje chyba tyko otynkowanie, bo obicie drewnem za drogie. Trzeba jeszcze dach naprawić, tzn. połozyć nową papę.
Chyba rzeczywiście otynkujemy go jako tako i pomalujemy, efektu jak u Polinki nie będzie pewnie bo tam już elegancka struktura jst położona ale choć nie będzie straszył...

tu zdjęcie jak robiliśmy kostkę, widać na nim ten koszmarek:

eVka 16:01, 03 lis 2017

Wendy79 napisał(a)
Poszło na priv. U mnie nie ma za bardzo nic ciekawego, więc trochę szkoda czasu na czytanie. Wstawiam Ci jeszcze ten link https://www.ogrodowisko.pl/watek/6340-ksiezycowy?page=196, na ostatnim zdjęciu pierwsza brzoza to Jackmontii, a dalsza z brzegu po prawej to Doorenbos. Widac chyba różnice w wielkości liści.

iwka napisał(a)

co do brzóz w tym wątku jest porównanie szybkości wzrostu, nawet o tych Jackmontii wspomniane.

edit. Pauliny garaż

Agnieszka dzięki za namiar na szkółkę może się uda jutro podjechać. Dzięki za link do fotki porównawczej, rzczywiście wyraźna różnica między obiema.

Iwona kiedyś czytałam ten wątek o brzozach i całkiem o nim zapomniałam, dzięki, muszę sobie go odświeżyć.
A jak planujesz obić drewnem? W jaki sposób?
eVka 17:20, 03 lis 2017

Wendy79 napisał(a)

Dzwoniłam do tej polecanej szkółki za brzozę Jackmontii 1,5 m tylko 17 zł. To mega mało, choć 1,5 m to maleństwo. Poszukam jeszcze, mi ze znajdę takie choć 2.5 m za normalne pieniądze. Jak nie to biorę te dzidziusie
Wendy79 17:35, 03 lis 2017

effka napisał(a)

... dzidziusie

Wendy79 17:38, 03 lis 2017

effka napisał(a)

Nie pozbyłabym się takiego "koszmarku" za żadne skarby. Ma potencjał (pomysł + trochę kasy i będzie super) , a miejsce do przechowywania - bezcenne.
Zana 17:44, 03 lis 2017

Też jestem zdania, że z tego "koszmarka" można zrobić COŚ. Kiedyś przyjdzie i na niego pora.

Brzózki 1,5 m to faktycznie maleństwa. Co prawda one ponoć szybko rosną, ale mimo wszystko też poszukałabym większych.
eVka 18:25, 03 lis 2017

O w końcu ktoś potencjał zobaczył w moim koszmarku właśnie zakończyłam rozmowę z eMem, że robimy garaż, w sensie tynkujemy na wiosnę. Od strony ogrodu obsadzę ścianę chorobami ulicy malinami i będzie git.