Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Magleska 17:50, 04 mar 2019

oooo……..tylko co z takim domem jak jest wybudowany z tym niezgodnym planem ? każą zburzyć? ….
.dowiesz się pewnie w urzędzie
ja dopiero w sobotę będę coś działać w ogrodzie ….jeśli nie będzie padać
eVka 17:57, 04 mar 2019

Magleska napisał(a)
oooo……..tylko co z takim domem jak jest wybudowany z tym niezgodnym planem ? każą zburzyć? ….

Jak połączą obie działki to będzie mógł zostać, tak podejrzewam. Deweloper albo znalazł jakiś kruczek (którego na 99% nie ma) albo załatwił to inny sposób..... dowiem się. Nie chce żeby rozbierali ale żeby uniemożliwić wybudowanie drugiego obok.
Magleska 18:05, 04 mar 2019

masz rację ten jeden już tam wystarczy działaj
mrokasia 18:05, 04 mar 2019

Magleska napisał(a)

Legalizacja budynku bez pozwolenia kosztuje 50.000 zł. Wiem, bo moi znajomi musieli tyle zapłacić za zbudowanie poddasza użytkowego bez pozwolenia. Czy to samo jest w przypadku zabudowy niezgodnej z planem - nie wiem. Druga opcja to rozbiórka.
eVka 18:38, 04 mar 2019

mrokasia napisał(a)

Legalizacja budynku bez pozwolenia kosztuje 50.000 zł. Wiem, bo moi znajomi musieli tyle zapłacić za zbudowanie poddasza użytkowego bez pozwolenia. Czy to samo jest w przypadku zabudowy niezgodnej z planem - nie wiem. Druga opcja to rozbiórka.

W przypadku niezgodności z miejscowym planem będzie ciężko, widzę jedyne wyjście w powiększeniu działki, czyli dołączeniu drugiej działki geodezyjnej do tej na której stoi ten budowany dom.
Bardzo ciekawa jestem jak urząd to wyjaśni, również z branżowego zainteresowania.
eVka 18:38, 04 mar 2019

Magleska napisał(a)
masz rację ten jeden już tam wystarczy działaj

Jutro dzwonię
HannaR 19:17, 04 mar 2019

Jeśli pozwolenie na budowę zostało wydanie niezgodnie z mpzp, to organ wyższej instancji może uchylić taką decyzję lub sąd stwierdzić jej nieważność.

Jakoś mi jednak trudno uwierzyć, że starosta wydał decyzję pozwolenie na budowę niezgodną z mpzp. Jak się dowiesz napisz. Też jestem zawodowo zainteresowana tematem.
eVka 19:41, 04 mar 2019

HannaR napisał(a)
Jeśli pozwolenie na budowę zostało wydanie niezgodnie z mpzp, to organ wyższej instancji może uchylić taką decyzję lub sąd stwierdzić jej nieważność.

Jakoś mi jednak trudno uwierzyć, że starosta wydał decyzję pozwolenie na budowę niezgodną z mpzp. Jak się dowiesz napisz. Też jestem zawodowo zainteresowana tematem.

Dokładnie tak jest jak piszesz.
Prosta sprawa, min. powierzchnia działki pod dom jednorodzinny wolnostojący to nie mniej niż 600 m2, a budynek stoi na działce o powierzchni 450 m2... Też nie chce mi się wierzyć, że ktoś by popełnił taki błąd... ale no na to wygląda.
Kasia_CS 20:56, 04 mar 2019

effka napisał(a)

Też nie chce mi się wierzyć, że ktoś by popełnił taki błąd... ale no na to wygląda.

błąd z przypadku raczej nie...
eVka 21:09, 04 mar 2019

Kasia_CS napisał(a)

błąd z przypadku raczej nie...

Ciekawe...