Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 21:26, 27 mar 2019

Anda napisał(a)
Dobra robota

Dziękuję Ewuniu
Mariposa 21:51, 27 mar 2019

O korze też poczytałam, a i na torf zwrócę uwagę, dzięki za podpowiedź
Fajnie, że mogłaś już posadzić.
Moja magnolia i azalie czekają jeszcze, po niedzieli ponoć już będzie bez przymrozków u nas.
Zakrecona 22:22, 27 mar 2019

Ewa, masz jakieś turbo dopalacze chyba

Ledwo o torfie było, a tu już bach... wsadzone.
Milka 05:22, 28 mar 2019

effka napisał(a)
Szybciutko posadzone

Fajnie zapakowane no i błyskawica, szybkie sadzenie. Dobre odległości, bo jak czytam, już na jesień stanowisko przygotowane, a torf dobry wybrałaś
Napisz, jakie odmiany? Wiesz, że nawożenie czeka cię dopiero za rok, w tym tylko pilnowanie wilgotnego podłoża
eVka 08:33, 28 mar 2019

Mariposa napisał(a)
O korze też poczytałam, a i na torf zwrócę uwagę, dzięki za podpowiedź
Fajnie, że mogłaś już posadzić.
Moja magnolia i azalie czekają jeszcze, po niedzieli ponoć już będzie bez przymrozków u nas.

nie ma za co.
Moja magnolia bidulka też czeka na zlitowanie i posadzenie, ale wiesz zrywanie darni to już nie takie hop siup
eVka 08:34, 28 mar 2019

Zakrecona napisał(a)
Ewa, masz jakieś turbo dopalacze chyba

Ledwo o torfie było, a tu już bach... wsadzone.

E tam turbo, zacisnęłam zeby i w godzinę posadziłam. Jedynie eM się zjeżył, że znów po pracy w ogrodzie i powiedział, że koniec zakupów ogrodowych, bo defrauduję finanse rodzinny
Muszę jeszcze brzozy doorenbos dokupić min. 3 sztuki, więc poczekam do przyszłego miesiąca...
Zakrecona 09:26, 28 mar 2019

Ewa, ja wracam do tej Twojej Variegaty, bo mi się teraz moja Hakone Aureola za żółta wydaje Poza tym na korzyść Twojej przemaiwa zimozieloność.

Czy to jest dokładna nazwa: Carex ornithopoda Variegata, czyli Turzyca ptasie łapki?
eVka 09:29, 28 mar 2019

Milka napisał(a)

Fajnie zapakowane no i błyskawica, szybkie sadzenie. Dobre odległości, bo jak czytam, już na jesień stanowisko przygotowane, a torf dobry wybrałaś
Napisz, jakie odmiany? Wiesz, że nawożenie czeka cię dopiero za rok, w tym tylko pilnowanie wilgotnego podłoża

Mam nadzieję, że dobre odległości, jedynie pierisy trochę blisko ale najwyżej jak podrosną to je przesadzę. Dobrze, że tak blisko mnie mieli ten torf, bo jest zupełnie inny niż ten marketowy.
Kupiłam fińskie odmiany: 2 x Helsinki University, Haaga, Hellikki i z królewskiej kolekcji Królowa Jadwiga PBR. Te pozostałe wsadzone już rodki nie pamiętam jakie odmiany, musiałabym zerknąć na etykiety.
Tak, te nowe rodki zostawiam w tym roku w spokoju, bedę nawozić te zeszłoroczne dolistnie.
Pięknie dzisiaj pada drobny deszczyk, aż mnie cieszy taka pogoda, bo podleje mi nowe rh
eVka 09:31, 28 mar 2019

Zakrecona napisał(a)
Ewa, ja wracam do tej Twojej Variegaty, bo mi się teraz moja Hakone Aureola za żółta wydaje Poza tym na korzyść Twojej przemaiwa zimozieloność.

Czy to jest dokładna nazwa: Carex ornithopoda Variegata, czyli Turzyca ptasie łapki?

Nie nie, to jest Carex Morrowii Variegata, ptasie łapki to zupełnie inna turzyca.
Zakrecona 09:32, 28 mar 2019

Ale tamta tez ładna i podobna do Twojej Tylko chyba niższa rosnie.