Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 22:20, 28 kwi 2019

Nowa12 napisał(a)

Ja to bym najchętniej tego klona Golden Globe tam dała (odzywa się moje zamiłowanie do żółtego) bo widziałam piękne okazy w szkółce już super uformowane w kulkę i za przyzwoite pieniądze .
Ale wiem, że on nie da rady na tym palącym słońcu.
Pasowałoby mi nawet coś z bordową koroną ale chyba nie ma kulistych.
Ambrowca nie wiem czy dostanę.

Z bordową koroną to klon Purple Globe. Choć on taki bardziej ciemnoczerwony.
eVka 22:21, 28 kwi 2019

malinia napisał(a)

Były puste ;(
Niestety do tego używają najtańszego plastiku szkoda kasy przygoda na sezon. Dlatego jak zobaczylam cenę tych twoich to od razu powiedzialam że b nie dala tyle kasy. Owszem na bank lepsze ładniejsze ale pytanie na ile posłużą

Hmm. Widzisz, dobrze że piszesz, muszę w takim razie poczytać dokładnie i popytać.
Dzięki.
eVka 22:22, 28 kwi 2019

malinia napisał(a)

U nas szambo jest z tworzywa i szczelne więc może się super nadać. Tylko jeszcze nie teraz az nie zrobia właśnie kanalizacji

Nowa12 22:28, 28 kwi 2019

effka napisał(a)

Z bordową koroną to klon Purple Globe. Choć on taki bardziej ciemnoczerwony.

Tylko nie znalazłam nikogo na ogrodowisku kto by go miał. Z opisu by pasował. Ale wolałabym się czegoś więcej o nim dowiedzieć. W szkółkach też go nie widziałam.
eVka 22:34, 28 kwi 2019

Nowa12 napisał(a)

Tylko nie znalazłam nikogo na ogrodowisku kto by go miał. Z opisu by pasował. Ale wolałabym się czegoś więcej o nim dowiedzieć. W szkółkach też go nie widziałam.

U mnie na ulicy wydaje mi się że jeden rośnie na przedpłociu. Obfocę go. Też o nim myślę.
To jest ponoć względną nowość.
Nowa12 22:53, 28 kwi 2019

effka napisał(a)

U mnie na ulicy wydaje mi się że jeden rośnie na przedpłociu. Obfocę go. Też o nim myślę.
To jest ponoć względną nowość.

Super, to wrzuć zdjęcie jak ci się go uda obfocić. Już sprawdziłam i jest dostępny w dwóch szkółkach obok mnie, przynajmniej takie info mają na swojej stronie tylko w trochę rozbieżnych cenach - w jednej za 140 zł, w drugiej za 55 złotych, szczepienie na wysokości 2 metrów.
Wiolka5_7 06:56, 29 kwi 2019

Też mam plan kiedys wykorzystać zbiornik po szambie na deszczówkę... a póki co posilkuję się mauzerem

Ps.Effcia wrzucilam u siebie donice z hakone
W końcu i u mnie dziś w nocy sporo popadało,hurra !
Iwonka 07:41, 29 kwi 2019

Ewuś widziałam u Danusi, że pytałaś o obwódkę z cisa "repandens" . Też jestem na etapie poszukiwań czegoś na obwódkę Sadziłabym bukszpany, ale u nas w Krakowie istna plaga i się boję. Jak myślisz, ten cis fajnie by wyglądał?
Wiolka5_7 07:50, 29 kwi 2019

Iwonka napisał(a)
Ewuś widziałam u Danusi, że pytałaś o obwódkę z cisa "repandens" . Też jestem na etapie poszukiwań czegoś na obwódkę Sadziłabym bukszpany, ale u nas w Krakowie istna plaga i się boję. Jak myślisz, ten cis fajnie by wyglądał?

Może ja odpowiem....wlasnie przez ćmę,nie kupuję już bikszpanu na obwódki....posadziłam w tym roku Repandensy wiadomo ,że z cisa nie uzyskamy tak wąskiej obwódki jak z bukszpanu....mi to nie przeszkadza... cis mi się bardzo spodobał i planuję kolejne zakupy

Ania,z wątku Anulajda w raju ma obwódkiz Repandensa możesz sobie zobaczyć
Iwonka 08:00, 29 kwi 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

Może ja odpowiem....wlasnie przez ćmę,nie kupuję już bikszpanu na obwódki....posadziłam w tym roku Repandensy wiadomo ,że z cisa nie uzyskamy tak wąskiej obwódki jak z bukszpanu....mi to nie przeszkadza... cis mi się bardzo spodobał i planuję kolejne zakupy

Ania,z wątku Anulajda w raju ma obwódkiz Repandensa możesz sobie zobaczyć

Dziękuję Ci, już biegnę zobaczyć Mnie nawet pasuje większa obwódka, bo mój ogród jest raczej duży i dojrzały, więc będzie taką widać
Znalazłam wypowiedź Danusi, gdzie też poleca inne odmiany cisa: 'Dark Green Spreader' i 'Everlow' . Ciekawe jak z dostępnością...
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4890-obwodki-formowane-inne-niz-z-bukszpanu?page=4