Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 12:02, 10 maj 2019

Anda napisał(a)
Tak sobie poczytałam o tej pleśni i myśle, że pleśń to też bakterie i grzyby rozkładające tą korę, czyli tworzące próchnicę. Nie jest to co prawda fajne, bo z worka to i zapach nie najlepszy, ale to raczej normalny proces rozkładu.

Ewa, nie wiedziałam, myślałam, że to niekorzystne dla roślin. Chyba muszę poczytać.
eVka 12:19, 10 maj 2019

Ewa, poczytałam bo jakoś wcześniej mi nie przyszło do głowy, żeby czytać o pleśni w korze i ...

Czy biały nalot na korze sosnowej (kupionej w supermarkecie) jest szkodliwy dla roślin? Czy mogę taką korę stosować do ściółkowania?

Przemysław Sochański
Radzi: Przemysław Sochański
Od zawsze zajmuje się ogrodami. Prowadzi firmę budującą stawy i ogrody w stylu naturalistycznym.

Witam Białawy nalot na korze jest dowodem, że kora jest na etapie kompostowania, czyli rozkładu. Gdyby kora dalej leżała w workach to po jakimś czasie zrobiłby się z niej kompost. Biały nalot to grzyb. Można użyć takiej kory ,ale warto ją wcześniej przesuszyć i dopiero sypać pod rośliny. Pozdrawiam Przmek Sochański

To może, nie będę tak walczyć o ta korę, kurcze sama nie wiem...
Ciężko znaleźc jakieś informacje w necie na ten temat.
Anda 12:26, 10 maj 2019

Poczytałam rownież i to rzeczywiście tak jest, więc nie musisz się martwić.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
eVka 12:53, 10 maj 2019

Anda napisał(a)
Poczytałam rownież i to rzeczywiście tak jest, więc nie musisz się martwić.

Dziękuję Ci Aha, widzisz Ewa, to może nie będę walczyć ze sklepem. A czy taka kora może mieć taki intensywny zapach, wyjątkowo mocny?
Napisałam również w wątku, gdzie Mazan pomaga, co dwie głowy to nie jedna.
Anda 13:35, 10 maj 2019

Może mieć, ale taki raczej nie chemiczny tylko śmierdzący.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
eVka 13:41, 10 maj 2019

Anda napisał(a)
Może mieć, ale taki raczej nie chemiczny tylko śmierdzący.

Hmm, czy to chemiczny czy śmierdzący to nie umiem chba odróżnić, szkoda, że próbk zapachu nie da się załączyc na forum heheheh
Anda 13:49, 10 maj 2019

Ciekawe co Mazan napisze.
eVka 14:39, 10 maj 2019

Anda napisał(a)
Ciekawe co Mazan napisze.

Właśnie czekam, może odpisze...
Milka 15:57, 10 maj 2019

Już kiedyś było na forum o tej pleśni i korze, nie ma się czym martwić, naturalny proces i roślinom służy
Milka 16:00, 10 maj 2019

effka napisał(a)
Pada, humor kiepski, ciężki dzień, więc zamiast czekolady na poprawę humoru kupiłam to:

Aż ci zazdraszczam, bo ja juz prawie nic nie kupuję, no może niewiele, ostatnio 2 magnolie dokupiłam i może klona kupię
Te buki śliczne, 1 by ci nie wlazł???