Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

HannaR 20:42, 14 maj 2019

Sory, ale miałam wizję:

wiklasia 20:51, 14 maj 2019

ja tak jak mrokasia zastanowiłabym się nad odległościami nasadzeń od grilla ze względu na temperaturę, gorący dym może w przyszłości "usmażyć" rośliny,

i jeszcze jeden pomysł pod rozwagę - biały kolor na tle zielonego sprawia, że grill jest bardzo widoczny, wychodzi na pierwszy plan, a gdyby go tak zrobić na szaro?
chyba, że ma grać pierwsze skrzypce - wtedy to co innego
HannaR 20:56, 14 maj 2019

Nad moim grillem rosła kiedyś olbrzymia tuja i tylko raz dym ją przypalił - wtedy gdy rozpaliłam w nim porządne ognisko, tak że iskry szły przez komin, więc szybko zgasiłam.

Ale faktycznie warto posadzić rośliny, które nie urosną za duże i w rozsądnej odległości od grilla.
eVka 21:34, 14 maj 2019

Magleska napisał(a)
ufff ulżyło mi wiesz ,mam za dużo wolnego czasu do środy zakaz ciężkich prac itp. ,to siedzę na forum

a jakby tak połączyć kilka pomysłów

zamiast takiego wąskiego paska trawnika ,to po prostu jakieś przejście np. z płyt przez rabatę ?
i tam gdzie jagodnik ,jeśli byś robiła też rabate -to dla powtórzenia też przejście ?
i gdzie masz ławeczkę kilka płyt pod nóżki ,żeby nawiązywało do całości ….

tylko nie wiem ,czy podobają Ci się takie urwane przejścia

ja wolę ciągi komunikacyjne całe -dlatego jak miałam zejście z tarasu -to mnie te urwane płyty drażniły ….i pociągnęłam ścieżki wszędzie ….na psiej też zrobię

Magda, jak ja się cieszę, że masz wolne oczywiście życzę szybkiego powrotu do aktywności. Bardzo podobają mi się koncepty tych ścieżek z płyt takich w trawniku. Sąsiadka ma i super to wygląda.
Przy dojściu do ławeczki też by się przydały bo i tak tam trawa najsłabsza od ciągłego deptania.
Oj mąż zejdzie na zawał jak mu te plany Twoje pokażę

eVka 21:37, 14 maj 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Najpierw zakładamy trawnik,a potem go zrywamy ,jak to jest
Popieram pomysły nowych rabat,bo ja też będę u siebie sukcesywnie pomniejszać powierzchnię trawnika

A ile Widoku byłoby mniej roboty gdybyśmy od razu zaplanowały wszystko jak należy. No ale nie byłoby gonienia króliczka
Dziękuję, u Ciebie rzeczywiście też ubywa i ubywa trawnika.
eVka 21:42, 14 maj 2019

HannaR napisał(a)
Sory, ale miałam wizję:

Haniu ale jaka piękna wizja!!! Mamuniu, dziękuję za chęci i pomysły.
Ekran z cisa? A przed nim wielopniowe drzewka- krzewy? Co proponujesz? Powtórzenie z trzcinników świetne.
eVka 21:46, 14 maj 2019

wiklasia napisał(a)
ja tak jak mrokasia zastanowiłabym się nad odległościami nasadzeń od grilla ze względu na temperaturę, gorący dym może w przyszłości "usmażyć" rośliny,

i jeszcze jeden pomysł pod rozwagę - biały kolor na tle zielonego sprawia, że grill jest bardzo widoczny, wychodzi na pierwszy plan, a gdyby go tak zrobić na szaro?
chyba, że ma grać pierwsze skrzypce - wtedy to co innego

Tak, dym uchodzi górą, więc wysokie drzewa odpadają ale takie niższe byłyby ok
Pomysł z szarym kolorem kominka ciekawy, nie pomyślałam o tym. Zaraz męża spytam jak on to widzi. Jest dobry w kolorach

Ten ekran zaproponowany przez Hanię tak mi się spodobał, że już kombinuję co tam posadzić.
eVka 21:47, 14 maj 2019

HannaR napisał(a)
Nad moim grillem rosła kiedyś olbrzymia tuja i tylko raz dym ją przypalił - wtedy gdy rozpaliłam w nim porządne ognisko, tak że iskry szły przez komin, więc szybko zgasiłam.

Ale faktycznie warto posadzić rośliny, które nie urosną za duże i w rozsądnej odległości od grilla.

Haniu, ta wizualka będzie mi się tej nocy śnić.
Kasia_CS 22:13, 14 maj 2019

Rzeczywiscie Hania fajną propozycję dała
eVka 22:20, 14 maj 2019

Kasia_CS napisał(a)
Rzeczywiscie Hania fajną propozycję dała

Też mi się bardzo spodobała
Jak ja bym już chciała działać !