Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

HannaR 19:24, 15 maj 2019

Jeśli ja robiłabym tą rabatę za kominkiem to posadziłabym lilaki w jednej linii, albo w trójkącie, który okalałby kominek z trzech stron. Może nawet ta druga wersja bardziej do mnie przemawia, ale nie wiem, czy wtedy cała rabata nie zajmowałaby zbyt wiele miejsca w stosunku do całego ogrodu.

Wydaje mi się też, że taka kompozycja gryzie się z tym prześlicznej urody wiązem z lewej strony. W takim razie poszukałabym dla niego innego, wyeksponowanego miejsca, żeby mógł lśnić swoim blaskiem nie konkurując z niczym.

Może daj jeszcze zdjęcie od przodu kominka. Szukałam na wątku, ale tak na chybcika nie znalazłam.

eVka 22:30, 15 maj 2019

HannaR napisał(a)
Jeśli ja robiłabym tą rabatę za kominkiem to posadziłabym lilaki w jednej linii, albo w trójkącie, który okalałby kominek z trzech stron. Może nawet ta druga wersja bardziej do mnie przemawia, ale nie wiem, czy wtedy cała rabata nie zajmowałaby zbyt wiele miejsca w stosunku do całego ogrodu.

Wydaje mi się też, że taka kompozycja gryzie się z tym prześlicznej urody wiązem z lewej strony. W takim razie poszukałabym dla niego innego, wyeksponowanego miejsca, żeby mógł lśnić swoim blaskiem nie konkurując z niczym.

Może daj jeszcze zdjęcie od przodu kominka. Szukałam na wątku, ale tak na chybcika nie znalazłam.

Haniu, myślisz, hmm już sama nie wiem. Nie chciałabym go przesadzać, bo ładnie wygląda w tym miejscu. Rabata może być masywna, bardziej przesłonić kominek, którego nie lubię.
Nie mam rzeczywiście żadnej fotki od frontu kominka. Jutro zrobię.

Zastanawiam się, gdzie mogłabym przesadzić tego wiąza gdybym się zdecydowała, mam jedno miejsce bez drzewa, wprawdzie miała tam być kula na pniu ale wredei też pasuje.

Chyba teraz za późno na przesadzanie?

Jak by nie było wiąza możnaby w trójkącie po trzech stronach kominka posadzić lilaki.
Mężowi nie bardzo się one podobają, jak powiedziałam że może ta będą ale może jakoś go przekonam. Jeszcze poszukam innych wielopniowych.
Wiolka5_7 22:45, 15 maj 2019

Mi jakoś nie pasują 3 różne formy drzew obok siebie,hmm...kolumniwe,wielopniowe i kuliste... i ten żywopłocik też chyba tak od czapy...bo nie masz więcej żywoplocików...no chyba ,że gdzieś posadzisz sorki
eVka 23:37, 15 maj 2019

Wiolka5_7 napisał(a)
Mi jakoś nie pasują 3 różne formy drzew obok siebie,hmm...kolumniwe,wielopniowe i kuliste... i ten żywopłocik też chyba tak od czapy...bo nie masz więcej żywoplocików...no chyba ,że gdzieś posadzisz sorki

Muszę to przemyśleć, dziękuję Wiolu.
Każda opinia jest bardzo cenna bo mam mętlik w głowie...
Iwonka 06:46, 16 maj 2019

Wiolka5_7 napisał(a)

Z tym miksem drzew też zaczynam mieć mętlik, ale żywopłocik nawet jak nie ma żadnego, to fajnie wygląda. Anitka z Azylu na wichrowym wzgórzu ma takie żywopłociki, fajnie podkreślają zakątki. Nie są wysokie a wprowadzają uspokojenie rabat i porządeczek
Wiolka5_7 07:55, 16 maj 2019

Iwonka napisał(a)

Z tym miksem drzew też zaczynam mieć mętlik, ale żywopłocik nawet jak nie ma żadnego, to fajnie wygląda. Anitka z Azylu na wichrowym wzgórzu ma takie żywopłociki, fajnie podkreślają zakątki. Nie są wysokie a wprowadzają uspokojenie rabat i porządeczek

Anitka ma sporo tych zywoplocików i fajnie wspolgrają....
A ten zywopłocik jakiej ma być wysokości ?
HannaR 08:22, 16 maj 2019

effka napisał(a)

Muszę to przemyśleć, dziękuję Wiolu.
Każda opinia jest bardzo cenna bo mam mętlik w głowie...

Ewa, dokładnie tak. Trzeba to bardzo dobrze przemyśleć, żeby nie żałować.

HannaR 08:24, 16 maj 2019

Co do żywopłocików w innych częściach ogrodu to jeśli taka koncepcja ci odpowiada (mi bardzo), to zawsze można je dodać tu i tam, żeby wydzielały poszczególne zakątki. Masz duży ogród więc jest o czym myśleć.

HannaR 08:34, 16 maj 2019

Takie wielopniowe nie są za bardzo masywne. Nie wiem, co to za jedne, ale uwielbiam ten ogródek:

https://pl.pinterest.com/pin/392728030003868788/
Zakrecona 08:56, 16 maj 2019

effka napisał(a)

Hehe ja tak zawsze, pomysł - działanie.

Taras mam z płyt betonowych 40x40 cm płukane Punto Grano.

Zadowolona jesteś z nich?
Nic się nie dzieje?