Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Kamcia 23:06, 14 maj 2019

U Ciebie kochana to wystarcza dwie godziny i juz sie gubię w wątku .

Na szczęście siedzę w pociagu i moge na spokojnie poczytać.

Iwonka 23:19, 14 maj 2019

effka napisał(a)

Haniu ale jaka piękna wizja!!! Mamuniu, dziękuję za chęci i pomysły.
Ekran z cisa? A przed nim wielopniowe drzewka- krzewy? Co proponujesz? Powtórzenie z trzcinników świetne.

Wizja urzekająca, ten ekran z cisa - super pomysł! Zaraz biegnę czytać dalej bo u ciebie istne pendolino na wątku
Iwonka 06:36, 15 maj 2019

effka napisał(a)

Iwonko nie ma za co Dzięki Tobie w końcu przejrzałam wszystkie swoje rodki pod kątem odmian
Królewskie są niesamowite, widziałam je wszystkie na żywo u Ciepłuchy i zachwycają. Na pewno dokupię Jagiełło.
Słuchaj z tą gliną to musisz coś zrobić. Ja miałam też taką gliniastą rabatę w dodatku z martwicą glebową i wszystkie rh, które tamr soły w końcu padły. Jak wykopałam dołek i wlałam wodę, bardzo długo stała i stała. Teraz ta nowa rabata rodkowa ma bardzo przepuszczalny przekrój. Wodla po wlaniu prawie od razu wsiąka.
Może przekop mocno z piaskiem, korą przekompostowaną i dobrej jakości torfem kwaśnym. Znawcą nie jestem ale tak bym na Twoim miejscu zrobiła i chyba wywierciłabym w tym dołku w glinie dziury w które wsypałabym drobny żwir. Aha i ina lekkej górce bym je wsadziła. Są w necie instrukcje jak sadzić rodki na gliniastym podłożu. Takie kopczyki z torfu się usypuje.

A co do nowych rabat bardzo dziękuję zakibicowanie Przyda się na pewno. Dużo pracy nas czeka. Ja jak widac tylko proste linie preferuje. Łuki mi się podobają u kogoś, u siebie w ogrodzie nie umiałabym ich zrobić. Siwe poduchy to rozplenice ale to tylko taka luźna koncepcja bardziej chodzi o formę niż o konkretne gatunki roślin. W środku to trzcinniki KF lub Overdam ale chyba je tym razem odpuszczę. To rysunek z zeszłego roku, w tym roku nwe pomysły
Chcę iśc w cisy Chcoś sesleria t kuszący pomysł bo pięknie u mnie rośnie, jest już w maju taka wielka i błyszcząca, że może rzeczywiście na tej rabacie ładnie by wyglądała.

W wolne chwili zwrócę się o pomoc w zaprojektowaniu tej rabaty na O.

Buziaki!

U ciebie Ewuś jak w wątku Sylwii z Rancza, pędzi jak pendolino, nie nadanżam z czytaniem

Kupiłam wczoraj tylko składniki do podłoża, nie mogłam się na rodki zdecydować. Śmiać mi się chce jak mi się we łbie pozmieniało Kiedyś migiem do szkółki, kompulsywne zakupy, których skutkiem są chaotyczne rabaty, w sumie zgodne z tytułem wątku Teraz pełna rozwaga, tak jest lepiej... To dzięki WAM
Będę podglądać twoją nową rabatkę. Tak mnie te proste linie natchnęły, że będę ze swoimi kombinować. Na razie wzięłam na tapetę rabatę, gdzie nie poszaleję z kształtem, ale może pomożecie mi z uspokojeniem tego kącika Nawet pierwszy w życiu szkic zrobiłam
eVka 09:27, 15 maj 2019

Kamcia napisał(a)
U Ciebie kochana to wystarcza dwie godziny i juz sie gubię w wątku .

Na szczęście siedzę w pociagu i moge na spokojnie poczytać.

No tak, bo teraz szał planowania nowej rabaty u mnie i burza mózgów.

Dawno nie jechałam pociągiem, czas się wybrać na jakąs fajną wycieczkę
eVka 09:36, 15 maj 2019

Iwonka napisał(a)

Wizja urzekająca, ten ekran z cisa - super pomysł! Zaraz biegnę czytać dalej bo u ciebie istne pendolino na wątku

Też bardzo mi się ta wizja podoba, jednolity ekran i przed nim krzewy wielopniowe ślicznie wyglądają.
eVka 09:40, 15 maj 2019

Iwonka napisał(a)

U ciebie Ewuś jak w wątku Sylwii z Rancza, pędzi jak pendolino, nie nadanżam z czytaniem

Kupiłam wczoraj tylko składniki do podłoża, nie mogłam się na rodki zdecydować. Śmiać mi się chce jak mi się we łbie pozmieniało Kiedyś migiem do szkółki, kompulsywne zakupy, których skutkiem są chaotyczne rabaty, w sumie zgodne z tytułem wątku Teraz pełna rozwaga, tak jest lepiej... To dzięki WAM
Będę podglądać twoją nową rabatkę. Tak mnie te proste linie natchnęły, że będę ze swoimi kombinować. Na razie wzięłam na tapetę rabatę, gdzie nie poszaleję z kształtem, ale może pomożecie mi z uspokojeniem tego kącika Nawet pierwszy w życiu szkic zrobiłam

U Sylwii to i ja nie nadążam, czytam obrazkowo

Oj co do zakupów roślinnych ja też stałam się dzięki O. bardzo rozważna, rzadko kuszę się na niezaplanowane zakupy.

Proste linie są fajne bo proste , chyba łatwiej się je planuje. Przynajmniej mi, ale nie pasują do każdego ogrodu.

U Ciebie wogóle nie widac chaosu, przynajnej na fotkach Masz cudny ogród!

Zaraz zajrzę do Ciebie co tam kombinujesz
Lulilaj 09:49, 15 maj 2019

Hej Ewa macham deszczowo...u nas ciągle pada, może chcesz troszkę
Masz kochana piękny ogród odwdzięcza się za ogrom włożonej pracy widzę, że energii Ci nie ubywa pozdrawiam
eVka 10:45, 15 maj 2019

Lulilaj napisał(a)
Hej Ewa macham deszczowo...u nas ciągle pada, może chcesz troszkę
Masz kochana piękny ogród odwdzięcza się za ogrom włożonej pracy widzę, że energii Ci nie ubywa pozdrawiam

Cześć! Dawno Cię nie było Witaj w tą deszczową zimną wiosnę. U nas dzisiaj 8 stopni i lejeee od rana. Brrrr

Dziękuję Ci za miłe słowa Energii nie ubywa ale czeka na cieplejsze dni, bo njak na razie w tym tygodniu nic nie robię, za zimno.
kasiab 10:47, 15 maj 2019

Widzę że planowania ciąg dalszy jestem cały czas i czytam nie udzielam się bo się nie znam ale Ty i tym wiesz podejdziesz na chwilę do mnie bo nie wiem co z drzewami
Magleska 11:10, 15 maj 2019

bardzo fajny ten pomysł Hani -podoba mi się