Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 11:14, 15 maj 2019

kasiab napisał(a)
Widzę że planowania ciąg dalszy jestem cały czas i czytam nie udzielam się bo się nie znam ale Ty i tym wiesz podejdziesz na chwilę do mnie bo nie wiem co z drzewami

Tak, rysuję w przerwach na kawę od rana, jak skończę to wkleję

Juz lece ale wiesz, że ja żaden znawca...
eVka 11:15, 15 maj 2019

Magleska napisał(a)
bardzo fajny ten pomysł Hani -podoba mi się

Mi też. Bardzo wam dziewczynki dziękuję, kochana jesteście, że tak mi pomagacie!
Rysuję, rysuję zobaczymy co wyjdzie
Kasia73 11:19, 15 maj 2019

Świetne pomysły popieram ekran z cisa super i połączenie obu rabat takie burze mózgów zawsze dają efekt
Ewa jakie Ty masz trzcinniki?
eVka 12:00, 15 maj 2019

Kasia73 napisał(a)
Świetne pomysły popieram ekran z cisa super i połączenie obu rabat takie burze mózgów zawsze dają efekt
Ewa jakie Ty masz trzcinniki?

No właśnie, zaraz policze ile tego cisa byłoby potrzebne i maluchy na pewno kupię jak już się na niego zdecyduję, bo duże to za wielki koszt jak na takie tyły rabaty.

Co można by jeszcze zamiast cisa posadzić, żeby taki ładny ekran stworzyło?

Trzcinniki te ze zdjęcia z kominkiem to Karl Foerster i mam jeszcze Overdam. Są świetne.
Tu Overdam z lata:

SlonecznyOgrod 12:27, 15 maj 2019

Gdybyś sadziła trzcinniki to najlepiej wyglądają nie jak sie zrosną w jedną masę a takie w osobnych kępach.

Kształt rabaty, który miałam na myśli to właśnie ten co Magda pierwsze wyrysowała i Zana, pewnie w jednym czasie rysowały.

Alternatywą dla cisa bukszpan ale ze względu na ćmę się nie zdecydujesz, są jeszcze ilexy, bardzo fajne i zimozielone.
Kasia73 12:34, 15 maj 2019

W/s zakupu cisa zapytaj Irenki I Polinki pamietam że kupiły dobre rośliny i niedrogo, Irenka nawet chyba miała naddatek ale to było jesienia, a Poli już jakiś czas temu
Ale warto zapytać o namiar I koszty
Na ekran to jeszcze bukszpany kiedyś teraz to nie wiem, może jak pokonamy ćmę póki co nie ma co ryzykować

Ewa co do trzcinników zerkniesz bo mam spore watpliwości
https://www.ogrodowisko.pl/watek/58-rozpoznawanie-traw?page=63
HannaR 13:15, 15 maj 2019

Ojej! Czyżby moja wizja miała doczekać się realizacji?

Tak sobie po prostu pomyślałam, że ten grill taki samotny sobie stoi.

Nie wiem jakie drzewa. Świdośliwy są piękne, ale chyba za duże. U mnie za drzewa wielopniowe robią zwykłe lilaki. Dobrze w tej roli sprawdzi się trzmnielina oskrzydlona, która taka wielka nie urośnie. Przebarwia się na jesieni na czerwono - jak ktoś to lubi - i ma ciekawą korę. Ładne, drobne listki i drobniutkie, jasnożółte kwiatuszki na wiosnę.

eVka 13:48, 15 maj 2019

Kasia73 napisał(a)
W/s zakupu cisa zapytaj Irenki I Polinki pamietam że kupiły dobre rośliny i niedrogo, Irenka nawet chyba miała naddatek ale to było jesienia, a Poli już jakiś czas temu
Ale warto zapytać o namiar I koszty
Na ekran to jeszcze bukszpany kiedyś teraz to nie wiem, może jak pokonamy ćmę póki co nie ma co ryzykować

Ewa co do trzcinników zerkniesz bo mam spore watpliwości
https://www.ogrodowisko.pl/watek/58-rozpoznawanie-traw?page=63

Dzięki, zapytam je Bukszpanów nie chcę, ewentualnie Ilexy bo są piękne tak jak radzi Daria

Co do trzcinników już Ci odpisuję na tamty wątku
Kawa 13:50, 15 maj 2019

o maaaatkooooo Ewa!!!!!!
najpierw zachwycałam się ogrodem potem metamorfozami a teraz jeszcze dodatkowe rabaty!!!!!!!!!!!!!

Ogólnie to masz cudnie! naprawde przepięknie!
w planowaniu nie pomoge al kibicuję mocno!!
uff szallona jesteś!
eVka 13:54, 15 maj 2019

SlonecznyOgrod napisał(a)
Gdybyś sadziła trzcinniki to najlepiej wyglądają nie jak sie zrosną w jedną masę a takie w osobnych kępach.

Kształt rabaty, który miałam na myśli to właśnie ten co Magda pierwsze wyrysowała i Zana, pewnie w jednym czasie rysowały.

Alternatywą dla cisa bukszpan ale ze względu na ćmę się nie zdecydujesz, są jeszcze ilexy, bardzo fajne i zimozielone.

Tak, będę je przesadzać, tak, żeby każdy miał dla siebie miejsce imógł się w pełni zaprezentować
Kulki Danicowe też będę przesadzać bo tam za gęsto, choć one wolniutko rosną.

Powiem Ci, że Ilexy są piękne, mam w pobliskiej szkółce ładne egzemplarze ale ceny podobne do cisa niestety...

Zapytam Polinki i Irenki, może mają namiary na tańsze ciski.

Dziękuję