Odpowiem zbiorczo, Haniu, Iwonko, Wiolu maie rację, że trzeba to miejsce dobrze przemyśleć, żeby potem nie było bałaganu optycznego na tej rabacie.
Po nocnych przemyśleniach przyznaję, że wiąz, wielopniowe lilaki i klon kulisty to za wiele jak na 7 mb...
Tylko co teraz. Na pewno zostaje klon, bo to od ponad pół roku moje marzenie, wiąz mogę przesadzić na inna rabatę, przy tarasie i tam świetnie będzie wyglądał bo będzie sąsiadowała z grabami fastigiata, drugim wiązem i w pobliżu też rośnie dąb błotny Green Pillar. Ale chyba najwcześniej mogę go przesadzić jesienią... w stanie bezlistnym?
Co do ekranu cisowego, chętnie bym go wprowadziła w inne części ogrodu, np. przy magnolii, przy róży pnącej, która przecież dół ma zzwyczaj średnio urodziwy ale koszty są dosyć wysokie, więc powoli. Nie dam rady wszystkiego na raz. Musze popytać o koszty cisów.
Haniu te zapinowane wielopniaczki piękne, ciekawe co to, choć tak naprawdę wiele drzew da się tak wyprowadzić. Tylko tam jest jeden zasadniczy problem. Jest wąsko, zaledwie 1,40 m od tylniej ścianki kominka do brzegu nowej rabaty i w tym musi się zmieścić ekran cisowy, wielopniowe krzewy przed nim i może pomiędzy krzewami trzcinniki, kulki.
Znów rysuję kolejną wersję