Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

Brzozowadzie... 15:17, 28 wrz 2018

wiklasia napisał(a)
Anda chyba wizja sernika coraz bardziej realna

Sernik piekę zwykle w dużej blaszce... Można podzielić
Anda 15:41, 28 wrz 2018

wiklasia napisał(a)
Anda chyba wizja sernika coraz bardziej realna

Hehe, ale w moim przypadku to chyba tylko na zdjeciu

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:43, 28 wrz 2018

Toszka napisał(a)
U mnie ciemierniki na zasadzie rosną. Na kwaśnej odmówiły współpracy

No u mnie tez, ale ktos pisal, ze u niego rosna i Cie z kims pomylilam

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 15:49, 28 wrz 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Chyba tak zrobię.Tylko dam tam w plecki ML w jakiejś kępie.
Kobieto, Ty mi oczy otwierasz na jakieś nowe gatunki! Psi ząb zapisany

A beda rosly w cieniu? Zreszta, jesli nawet za bardzo sie nie rozrosna, to tym lepiej Przynajmniej przy ich wysadzaniu za pare lat sie nie nameczysz

Psi zab sliczny nie

A tu ladnie ta wietlica jap. wyglada (o niej Toszka pisze) z kopytnikiem, hakone, zurawkami i hostami. Tylko az tylu gatunkow bym tam u Ciebie w tym zakatku nie wprowadzala, bo bedzie zbyt niespokojnie (syndrom latajacego oka ).

Edit - Linka zapomnialam wstawic
https://albamar.pl/4156-large_default/wietlica-japonska-red-beauty-athyrium-nipponicum.jpg
Zana 16:11, 28 wrz 2018

Tak szczerze to do choin w luźnej formie też jakoś do końca nie jestem przekonana, bardziej wyobraziłam sobie cięte ostro w żywopłot.

Pytałaś o łącznik, a ja tu Ci narobiłam zamieszania. Myślę, że elementem łączącym tę rabatę z innymi mogą być miskanty i hortensje.
Brzozowadzie... 16:18, 28 wrz 2018

Ando, tak, za dużo, to będzie zamieszanie, które i tak próbuję ułagodzić. Pójdę w hakone, hosty i paprocie. A za wyższe będą robiły miskanty i hortki, jak radzi Zana Tylko teraz ułożyć ten tetrisik... Ach, chciałabym mieć ten talent Ani Kwartet. U Niej rządków nie ma, a plamy takie piękne w ogrodzie...
To teraz Dziewczyny drogie, kiedy przyjeżdżacie na serniczek?
Edit: O, nawet takie Marmeldaki od Toszki dostałam, ale obawiam się, że za dużo dla mnie tutaj będzie tej cytryny
Toszka 16:58, 28 wrz 2018

pod rodki daj "wyjęczaną"
Brzozowadzie... 18:22, 28 wrz 2018

Toszka napisał(a)
pod rodki daj "wyjęczaną"

Dam Jutro. Dziś muszę "pochodzić" koło tej rabaty, może uleży mi się w głowie
Gruszka_na_w... 20:25, 28 wrz 2018

Odnoszę wrażenie, że większość nas uznaje rodki za niewielkie rośliny. Najczęściej kupujemy je w doniczkach 2 litrowych, z rzadka w 5 l. Jeśli się zajrzy do Bogdzi, to doznajemy szoku, że rosną tak wysoko i szeroko.
Pszczółka pokazywała kiedyś zdjęcia kilkumetrowego żywopłotu z rododendronów.
Trzeba sprawdzić, jaką docelową wielkość będą miały te Twoje. Uczynić z nich plecki rabaty, a z przodu i pomiędzy zgrabnie wkomponować inne rośliny. Sosny można podkrzesać.
Jeśli będą tam tawułki, to trzeba pamiętać, że wymagają dzielenia, co 3 lata.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Toszka 09:19, 29 wrz 2018

Haniu, tak uwzględniłyśmy późniejszy gabaryt różaneczników. ML można za kilka lat przesadzić. Rh jak będa rosły, to pod nimi będzie co raz więcej miejsca na wypełniacze. Różaneczniki można spokojnie strzyc nadając im mniejszą i bardziej zwartą formę. Mam rh kilkunastoletnie strzyzone co roku na niewysokie kopuły.