Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

TAR 09:50, 07 sie 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Ta Diamant rośnie u mnie w kilku miejscach i zależnie od nasłonecznienia teraz jest albo śnieżnobiała albo malinowa
No właśnie tych żółtych też już mam sporo i dlatego szukam zielonych.
Z tymi anabelkami to też moje pierwszy raz mają lekko przypalone łebki, one mają pełne słońce tak do 13, potem cień do wieczora. Może je po prostu przenieś w lekki cień? Szkoda by było tak całkiem się pozbywać. Ja swoje lubię, choć też tylko na froncie zostawiłam

u mnie odwrotnie, cien maja do 13 a potem do 18 słonce. Cien sie powoli stworzy jak drzewa porosna. jedyne cieniste miejsce jest juz obsadzone. musza te 3- sezony jeszcze sie pomęczyc. na szczescie mam ich tylko 4 szt.
Brzozowadzie... 11:04, 07 sie 2019

tulucy napisał(a)
Jak dla mnie różnica niewidoczna ale ja się nie znam
Moje mają w korzeniach nornice chyba w jednym miejscu, a drugim bukszpan je pożera...

To zamawiam, dzięki.
No, ale czytam, że u Ciebie też ćma podżera z kolei bukszpany Łańcuch pokarmowy?
Ćmy współczuję, sama z nią walczę, ale ten lepinox jest bardzo skuteczny, po jednym oprysku u mnie na razie spokój.
Brzozowadzie... 11:05, 07 sie 2019

TAR napisał(a)

u mnie odwrotnie, cien maja do 13 a potem do 18 słonce. Cien sie powoli stworzy jak drzewa porosna. jedyne cieniste miejsce jest juz obsadzone. musza te 3- sezony jeszcze sie pomęczyc. na szczescie mam ich tylko 4 szt.

To chyba dlatego schną im łebki. To letnie popołudniowe słońce chyba bardziej palące, nie? U Ciebie wszystko rośnie w tempie ekspresowym, zaraz będą miały cień
TAR 11:05, 07 sie 2019

Agata, Greenhils beda zielone ale Beni Kaze sie wybarwiaja w czerwien/bordo wez pod uwage
Brzozowadzie... 11:09, 07 sie 2019

TAR napisał(a)
Agata, Greenhils beda zielone ale Beni Kaze sie wybarwiaja w czerwien/bordo wez pod uwage

No właśnie, u swoich dwóch sadzonek kilka kłosów wybarwia mi się na czerwono i zastanawiam się, czy to nie przypadkiem pomylone Beni Kaze Ale tych kłosów jest niewiele, a na fotkach u Beni Kaze w przewadze czerwień.
TAR 11:11, 07 sie 2019

u mnie tez sa pomylone i na poczatku byly dwa klosy ale z czasem wybarwilo sie wiecej, i tak mam od czapy 11 zielonych a pomiedzy nimi 2 przebarwiane na czerwono i jedna albostriate na wiosne skoryguje, bo za ładnie rosna. z czasem te benki sie wybarwia. z drugiej strony zdjecia sa obrobione i podkolorowane ale roznica jest widoczna
tulucy 11:32, 07 sie 2019

Agata, u mnie oprysk dał radę, bo chyba małe były, u sąsiadów starsze i musimy im na pewno powtórzyć, bo niby szczerniały, ale ruszają się jeszcze trochę.
Brzozowadzie... 12:02, 07 sie 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
A ja bym taką samą tuję dosadziła w przejściu przy rabacie z drugiej strony, a powojnik zamiast po kratce puściła na pergole, która by stanęła pomiędzy tujami i byłoby wydzielone przejście do drugiego pokoiku, chyba najmniej roboty z tym by było, a drugą część można zaaranżować wtedy jak się chce bo to nowy pokój by był

Musiałam przetrawić trochę Twoją propozycję Nie wiem, czy pasuje mi do mojej wizji ogrodu taka pergola jako przejście. Nie to, że zupełnie odrzucam ten pomysł, bo pergole lubię, ale jakoś tak intuicyjnie mi nie bardzo pasuje Ale z drugiej strony to naprawdę fajny pomysł... Hmmm..
Brzozowadzie... 12:03, 07 sie 2019

TAR napisał(a)
u mnie tez sa pomylone i na poczatku byly dwa klosy ale z czasem wybarwilo sie wiecej, i tak mam od czapy 11 zielonych a pomiedzy nimi 2 przebarwiane na czerwono i jedna albostriate na wiosne skoryguje, bo za ładnie rosna. z czasem te benki sie wybarwia. z drugiej strony zdjecia sa obrobione i podkolorowane ale roznica jest widoczna

No właśnie zobaczę, jak dalej będzie. U mnie na szczęście akurat razem je posadziłam i od biedy mogą być. W takim razie do obserwacji
Brzozowadzie... 12:06, 07 sie 2019

tulucy napisał(a)
Agata, u mnie oprysk dał radę, bo chyba małe były, u sąsiadów starsze i musimy im na pewno powtórzyć, bo niby szczerniały, ale ruszają się jeszcze trochę.

U moich sąsiadów wogóle nie było, bo u mnie najwięcej bukszpanów więc u nich zrobiłam profilaktyczny oprysk, ale muszę się przejechać rowerem po okolicy i zbadać temat. Moje były jeszcze małe, bo akurat codziennie oglądałam, aż słabo mi się zrobiło, dwa dni później wyjeżdżałam na tydzień i wyobraziłam sobie, co bym zastała, gdyby zaczęły te dwa dni później. Mega żarłoczne bestie są.