Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

Brzozowadzie... 14:29, 07 sie 2019

makadamia napisał(a)
ten cytrynowy klon to jest to drzewko co widać po prawej?
Na zdjęciu on jest bardziej jasnozielony i mi się nie gryzie, ale na żywo może inaczej to wygląda.

Tak ogólnie, to ja lubię trzymać się jednej tonacji: albo ciepła, albo zimna - i nie mieszać (odwrotnie jak w kranie)

i jak patrzę na zdjęcie, to po prawej stronie widzę klona i seslerię w tym samym jasnożółtym odcieniu, do którego te pomarańczowe jeżówki mi pasują.
Nie pasuje mi natomiast ten żałobny powojnik i miskant z lekkim niebieskawym odcieniem - oba przeniosłabym na prawą stronę.

I jeszcze tak sobie myślę nad innym sposobem "uspójnienia" tego fragmentu.
Zamiast ograniczać się do jednego koloru na obu rabatach, zostawiłabym żółcie i pomarańcze na jednej, a zimne fiolety na drugiej. Dodałabym natomiast trzeci kolor - przewodni na obu rabatach.
Tylko mam problem, żeby wymyślić, jaki to mógłby być kolor
Na razie mam dwie opcje:
- dać więcej ciemnozielonych kulek po obu stronach przejścia, a ograniczyć inne zimozielone
- albo znaleźć taki odcień różu, który będzie pasował i do fioletu, i do pomarańczu; koralowy? amarantowy?

https://pl.pinterest.com/pin/285486063862279236/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063862279254/

Czyli podsumowując, sugerujesz:
- przerzucić powojnika polish spirit i miskanta ML na lewą stronę
- wywalić z lewej ogniste jeżówki, przenieść do seslerii (kurde, jakieś nowe wrota ogrodnictwa dla mnie, że sesleria z ognistymi)
Ale: Tam w seslerii rośnie jeszcze fioletowa szałwia, jej nie wywalę bo lubię to połączenie z seslerią, a tym samym nie uzyskam rozdzielenia barw, które sugerujesz.
Kolor dodatkowy amarantowy mi pasuje, bo
- na lewej rośnie róża Lupo
- na prawej rośnie Ascot.
No misz masz mi się w głowie zrobił
Co Ty na to, Asieńko?
mrokasia 15:00, 07 sie 2019

Sesleria z ognistymi pasuje doskonale, sama mam takie połączenie z Glowing Dream .
Fioletowa szałwia z ognistymi, seslerią i klonem mnie osobiście gra i właśnie z tej szałwii zrobiłabym może element łączący obie rabaty . Pod warunkiem, że jest fioletowa a nie niebieska.
TAR 15:09, 07 sie 2019

a powojnika wrzuc na te planowana pergole przy warzywniku i moze dodaj jakas jasniejsza roze do niego zeby rozjasnic
makadamia 15:17, 07 sie 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Co Ty na to, Asieńko?

Podsumowanie prawidłowe i widzę, że Kasia poparła mój pomysł, chociaż proponuje fioletową szałwię. Też bardzo dobre zestawienie, pod warunkiem że po lewej stronie nie zrobi się za ciemno od tego całego fioletu

Nie mam seslerii jesiennej, ale sądząc po zdjęciach, ona ma kolor nie cytrynowo-żółty, tylko bardziej słomkowy. Do tej jeżówki powinna pasować.

Jeżeli jednak masz obawy co do łączenia kolorów, to zrób to samo co ja: zerwij jeden kwiatek (w tym przypadku: ognistą jeżówkę) i poprzymierzaj po prostu do różnych roślin. Zobacz, które zestawienie Ci się podoba, a od którego zęby Cię bolą. Dokumentacja fotograficzna dla forum nader wskazana

Wczoraj właśnie tak przymierzałam zawilca honorine jobert. Przypasował mi do liliowca stella d'oro D
Gruszka_na_w... 15:19, 07 sie 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
A właśnie, może któraś z Was ma doświadczenie z cięciem jagody kamczackiej, mam potężne krzaczory. Bardzo chętnie cyknęłabym je w tym roku radykalnie. Czy one przeżyją po takim odmładzającym cięciu? Bo zaczynają estetycznie mi przeszkadzać

Radykalnego ciecia nie rób. Susze bardzo osłabiły krzewy i mogą mieć problem z zebraniem energii. Zrób im cięcie odmładzajaco- prześwietlające. Każdego roku wycinaj ze dwie najstarsze gałęzie przy ziemi, przytnij te gałęzie, które się pokładają, krzyżują albo rosną do wnętrza krzewu. Jeśli wypuściły młode pędy, to zostaw dwa najsilniejsze, a resztę wytnij.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Brzozowadzie... 20:58, 07 sie 2019

mrokasia napisał(a)
Sesleria z ognistymi pasuje doskonale, sama mam takie połączenie z Glowing Dream .
Fioletowa szałwia z ognistymi, seslerią i klonem mnie osobiście gra i właśnie z tej szałwii zrobiłabym może element łączący obie rabaty . Pod warunkiem, że jest fioletowa a nie niebieska.

Tylko tak, Glowing Dream to amarantowa jeżówka, a moja ognista to ognisty pomarańcz, który już nie bardzo mi pasuje do seslerii i fioletowej szałwii. Ale zrobię tak jak pisze Asia, jutro zerwę jednego ognistego kwiatka i pochodzę po ogrodzie. Genialne! Że też na to nie wpadłam!
Ale za to dziś chodziłam po ogrodzie z rutewkami, które mi Jolanka życzliwie przywiozła pod sam dom
tulucy 21:01, 07 sie 2019

Hehe, ja latałam z liściem żurawki po szkółce różanej, dobierając odpowiedni ( ) kolor kwiatów
tulucy 21:02, 07 sie 2019

Fiolet bardziej mi leży z pomarańczem jak zestaw niebieski - pomarańczowy...
Brzozowadzie... 21:03, 07 sie 2019

TAR napisał(a)
a powojnika wrzuc na te planowana pergole przy warzywniku i moze dodaj jakas jasniejsza roze do niego zeby rozjasnic

Tak zrobię! Mam do wyboru dwie róże na stanie do wykorzystania: Jamesa Galwaya i Ilse Krohn Superior. Może któraś się nada.
Brzozowadzie... 21:04, 07 sie 2019

makadamia napisał(a)

Podsumowanie prawidłowe i widzę, że Kasia poparła mój pomysł, chociaż proponuje fioletową szałwię. Też bardzo dobre zestawienie, pod warunkiem że po lewej stronie nie zrobi się za ciemno od tego całego fioletu

Nie mam seslerii jesiennej, ale sądząc po zdjęciach, ona ma kolor nie cytrynowo-żółty, tylko bardziej słomkowy. Do tej jeżówki powinna pasować.

Jeżeli jednak masz obawy co do łączenia kolorów, to zrób to samo co ja: zerwij jeden kwiatek (w tym przypadku: ognistą jeżówkę) i poprzymierzaj po prostu do różnych roślin. Zobacz, które zestawienie Ci się podoba, a od którego zęby Cię bolą. Dokumentacja fotograficzna dla forum nader wskazana

Wczoraj właśnie tak przymierzałam zawilca honorine jobert. Przypasował mi do liliowca stella d'oro D

Właśnie stwierdziłam, że jutro pobiegam, bo mam lekki mętlik z tymi kolorami w głowie. Dzięki za genialny pomysł