Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

Brzozowadzie... 12:09, 08 sie 2019

Zana napisał(a)

Jak dla mnie pomiędzy obiema częściami jest dysonas "ciężaru". Po prawej stronie lekkość i zwiewność dzięki trawom seslerii i miskantowi. Po lewej ciężkie iglaczki, jakiś krzew (dereń?) mocny kolor pomarańczowy. Aby było spójnie to chyba trzeba trochę bardziej ruszyć niż tylko kosmetycznie. Która część Ci bardziej w duszy gra? Stawiam, że ta prawa.
Trzy seslerie po lewej nie zrównoważą tych rabat.

A nowa rabatka z wiązem wygląda baaardzo smakowicie. Będzie dobrze

dokładnie, dobrze to ujęłaś Wobec tego zapisuję pierwsze zmiany:
- z prawej wywalam trejaż i miskanta ML (też mi nie gra w tych cytrynach, jakiś siny przy nich) i może wrzucę tam jedną ognistą jeżówkę. Tu kolor amarantowy robi róża Ascot.
- z lewej wywalam tuje, przerzedzam/wywalam ogniste jeżówki, różę przenoszę na front (tam robiła lepsze wrażenie), wsadzam cisową kulkę (choć z tym jeszcze muszę się oswoić), i dodaję punktowo amarant: bylinowa lobelia, róża lupo. Dosadzam kilka seslerii
I jak Wasze opinie?
Zana 12:19, 08 sie 2019

No to ja Ci namieszam i namotam. No bo ja to bym tam widziała zwiewnie, delikatnie po obu stronach: seslerie + biel (jeżówki?) + jasny róż (gaura?).
No jakieś kuleczki cisowe mogłyby być. Wiosną cebulowe.

Nie bij
Zana 12:21, 08 sie 2019

A na wiosnę jeszcze może białe dzwonki brzoskwiniolistne?
Brzozowadzie... 12:28, 08 sie 2019

Haha, Anulko, ale ja bym właśnie tak najchętniej zrobiła tylko staram się otwierać na nowe
Brzozowadzie... 12:28, 08 sie 2019

Mamusia już się przygadywała o te ogniste jeżówki, to Jej kolor
makadamia 12:29, 08 sie 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

dokładnie, dobrze to ujęłaś Wobec tego zapisuję pierwsze zmiany:
- z prawej wywalam trejaż i miskanta ML (też mi nie gra w tych cytrynach, jakiś siny przy nich) i może wrzucę tam jedną ognistą jeżówkę. Tu kolor amarantowy robi róża Ascot.
- z lewej wywalam tuje, przerzedzam/wywalam ogniste jeżówki, różę przenoszę na front (tam robiła lepsze wrażenie), wsadzam cisową kulkę (choć z tym jeszcze muszę się oswoić), i dodaję punktowo amarant: bylinowa lobelia, róża lupo. Dosadzam kilka seslerii
I jak Wasze opinie?

Mnie się wydaje ok, ale ja nie mam róż i ich nie ogarniam, więc mogę się mylić.

Czy na prawą stronę nie trzeba czegoś jeszcze? Bo zabierasz trejaż i miskanta, a dodajesz tylko jeżówkę.
Może kulkę powtórzyć?
Brzozowadzie... 12:30, 08 sie 2019

Zana napisał(a)
No to ja Ci namieszam i namotam. No bo ja to bym tam widziała zwiewnie, delikatnie po obu stronach: seslerie + biel (jeżówki?) + jasny róż (gaura?).
No jakieś kuleczki cisowe mogłyby być. Wiosną cebulowe.

Nie bij

Kobieto, na dodatek wszystko co podałaś mam do wykorzystania I jeżówki białe i gaury, i cisy czekają w doniczkach. Nie kuś! Przez Ciebie nie zrobię kroku naprzód Tylko dalej będę siedziała w moich ukochanych fioletach i różach
Brzozowadzie... 12:35, 08 sie 2019

makadamia napisał(a)

Mnie się wydaje ok, ale ja nie mam róż i ich nie ogarniam, więc mogę się mylić.

Czy na prawą stronę nie trzeba czegoś jeszcze? Bo zabierasz trejaż i miskanta, a dodajesz tylko jeżówkę.
Może kulkę powtórzyć?

Ogólnie z tym rabatami będzie większy problem, gdyż albowiem ja je muszę teraz, po zakupieniu działki obok, jakoś zamknąć z drugiej strony. W ogóle muszę zrobić jakiś plan, a ja tego nie znoszę. Robiłam już delikatne naciski na Kwartecika, żeby mnie ratował. Wybłagałam też M., że zrobi mi ogólny plan wspólny tych naszych posiadłości Ja tego nie zrobię za chiny ludowe
Tak więc myślę, że jednak muszę zacząć od ogólnego planu, bo co mi przyjdzie z tego, że front rabatek sobie z Wami dopracuję, jak nawet nie wiem, jak one będą dalej się ciągnąć. Ot i cała prawda wyszła na jaw
I oczywiście liczę na Ciebie, Asiu Może uda się dzisiaj ten planik cyknąć wieczorem. Hmmm. jakby tu, przez żołądek do serca? Coś muszę dobrego ugotować
TAR 12:37, 08 sie 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Proszę bardzo

i tu nie zapomnij dołożyc ognistej
Brzozowadzie... 12:58, 08 sie 2019

TAR napisał(a)

i tu nie zapomnij dołożyc ognistej

A wiesz, że miałam to już wczoraj zrobić, ale powstrzymały mnie te trzmieliny biało zielone... jedną, co rośnie za krzewuszką planuję wywalić i tam dać tą jeżówkę, ale M. był na ogrodzie Wiesz, czego oczy nie widzą...