Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Tajemniczy Ogród

Tajemniczy Ogród

Brzozowadzie... 19:54, 11 sie 2019

galgAsia napisał(a)
Agatka, pięknie Ci to wyszło I pamiętaj - nawet najlepszy plan można zepsuć byle jakim wykonaniem. A wykonanie u Ciebie - prima sort!

Cześć Asiu! Właśnie wracam od Ciebie Ale fajną historię napisałaś. I super podejście do ogrodu prezentujesz. Wielkie dzięki za miłe słowa! Dodają wiary we własne siły
Brzozowadzie... 19:55, 11 sie 2019

TAR napisał(a)

u siebie mam tez ten sam problem, teraz trudno mi nadrobic nie dewastujac calosci.

Tar, no co Ty, U Ciebie mnóstwo drzewek, iglaków, za chwilę wszystko podskoczy, a u mnie brzozy i byliny Mus to zmienić
Brzozowadzie... 19:57, 11 sie 2019

mrokasia napisał(a)

Zabierz teściową pod byle pretekstem do Kwartecika albo Iwonki, od razu jej się optyka zmieni .

A w sprawie trawki pod śliwą zamiast runianki głosuję za zieloną hakone.

Haha, nie zabiorę, po co dobrą Kobiecinę o zawał przyprawiać Wystarczy Jej mój "busz"
Dzięki za głos. Jeszcze dumam nad Albostriatą jako łagodnym przejściem między aureolą a seslerią.
Brzozowadzie... 10:37, 12 sie 2019

Dziewczyny miłe, ponieważ znów powróciłam do mojej irytującej południowej długiej rabaty, przypomniałam sobie piękne projekty Asi makadamii z października. I zadałam sobie pytanie - po kiego ja komuś zawracam głowę, a potem znów postępuję chaotycznie bez planu??
I po głębszej ponownej analizie stwierdziłam konieczność powrotu do w/w planu, gdyż rabata nadal jest irytująco beznadziejna.
Owszem, popełniłam w niej pewne korzystne zmiany Ale to za mało, chaos i braki nadal rzucają się po oczach/ w oczy
Mowa o tym nieudolnym tworze:

Mój M. jeszcze tego nie wie, ale Jego róża jesienią wylatuje z tego miejsca. Jest za ciężka optycznie.
Po powtórnej analizie Asi projektu stwierdziłam, że zupełnie zignorowałam proponowane przez nią dwie kaliny/Palibiny na pniu, a rzeczywiście przydałyby się bardzo w dwóch miejscach.
I teraz pytanie zasadnicze na tę chwilę - co proponujecie? Na tej rabatce rośnie już jeden ładnie wyprowadzony kulisty Palibin i jeden mały przy klonie,świeżucha z wiosny. Na kalinach się nie znam Posadziłam pierwsze Mariesi na wiązowej wiosną Macie doświadczenie w patykach? Oglądałam te kaliny na pniu o okrągłych kwiatostanach, ale na fotach one są mocno przytłaczające, wolałabym bardziej subtelnie kwitnące Liczę na Was!!!
Brzozowadzie... 10:41, 12 sie 2019

No, chyba, że strzelić klasykę - cisowe lizaki
Albo jednak, żeby było spójnie, pozostać przy palibinach na lizaku.
Brzozowadzie... 14:00, 12 sie 2019

I jeszcze zapis ku pamięci!:
Dokupiona działka zaorana, zabronowana, posiany poplon i powtórnie zabronowana. Podobno zdążyliśmy w ostatnim terminie z poplonem Cieszę się jak dziecko!
Zakrecona 15:14, 12 sie 2019

O żesz, to na dopalaczach jakichś chyba zrobiłaś to tak szybko
mrokasia 15:57, 12 sie 2019

Brzozowadziewczyna napisał(a)
I jeszcze zapis ku pamięci!:
Dokupiona działka zaorana, zabronowana, posiany poplon i powtórnie zabronowana. Podobno zdążyliśmy w ostatnim terminie z poplonem Cieszę się jak dziecko!

Zazdroszczę!!! My dopiero po 19-tym mamy iść do notariusza,a gdzie do siania poplonu? Jak wszystko dobrze pójdzie to wysieje coś ozimego chyba...

Jeśli chodzi o Twoją południową to coś na pniu fajnie by tam wyglądały i nieco załatwiłyby Ci pośrednie piętro. Cisy zawsze będą ok, ale coś kwitnącego było chyba fajniejsze. Kaliny szczepione mam 2 - koreanki Aurora - fakt, subtelnie to one nie kwitną ale za to pięknie pachną . No i kwitną przed rozwojem liści więc ten efekt jest nieco lżejszy.
A jeśli lilaki to może inne odmiany niż Palibin? Miss Kim albo Bloomerang?
Brzozowadzie... 16:42, 12 sie 2019

Zakrecona napisał(a)
O żesz, to na dopalaczach jakichś chyba zrobiłaś to tak szybko

A nie, nawet bym się własnoręcznie nie brała Znaleźliśmy w bliskiej okolicy ogrodnika, który ucieszył się na szybki zarobek Solidny gość, jesteśmy bardzo zadowoleni. Wygodny teren na taką pracę ciągnikiem - niewiele zadrzewień, koszony regularnie. Dłużej trwało przetrawienie informacji o korzyściach poplonu przez M.
Brzozowadzie... 16:48, 12 sie 2019

mrokasia napisał(a)

Zazdroszczę!!! My dopiero po 19-tym mamy iść do notariusza,a gdzie do siania poplonu? Jak wszystko dobrze pójdzie to wysieje coś ozimego chyba...

Jeśli chodzi o Twoją południową to coś na pniu fajnie by tam wyglądały i nieco załatwiłyby Ci pośrednie piętro. Cisy zawsze będą ok, ale coś kwitnącego było chyba fajniejsze. Kaliny szczepione mam 2 - koreanki Aurora - fakt, subtelnie to one nie kwitną ale za to pięknie pachną . No i kwitną przed rozwojem liści więc ten efekt jest nieco lżejszy.
A jeśli lilaki to może inne odmiany niż Palibin? Miss Kim albo Bloomerang?

Od razu pomyślałam, że zaraz Ciebie czekają takie prace My mamy taki plan, że po wroście poplonu, weźmiemy jeszcze raz tego Pana, żeby przeorał nam to jeszcze raz przed zimą razem z umówionym już obornikiem i kompostem. Wiosną będzie ciąg dalszy. Myślę o ewentualnym sadzeniu jesienią tylko jakiś większych choinek czy drzewek. I o ogólnym planie, co gdzie i jak
No właśnie musze przemyśleć, czy coś kwitnącego czy cis. Jeśli kwitnące to chyba jednak palibin albo inny bezik. Mam obawy, czy ten ciemny nie za ciemny pod te śliwy.