Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 17:18, 12 lip 2018

Temat rozpoczęty u Asi Makadamii - trzcinniki Overdam.
Otóż kupiłam sobie w tym roku kilka sztuk z dwóch źródeł. I te z jednego źródła kwitną normalnie a te z drugiego źródła nie kwitną choć kępy dorodne, bardziej rozrośnięte niż tamte kwitnące. Wszystkie rosną na rabatach za domem, pojedynczo w kilku miejscach.
Mają identyczne warunki świetlne i glebowe (tyły rabat, pod tujami). 4 sztuki rosną na rabacie w kształcie litery L - po dwa na każdym ramieniu i z każdej dwójki jeden kwitnie a drugi nie. Rozpoznaję źródło pochodzenia właśnie po obszerności kęp. Nawet zaczęłam się zastanawiać czy te niekwitnące to Overdamy są... Liście wydają się być podobne, te niekwitnące może mają ciut węższe i na pewno krótsze. Te kępy niekwitnące są bardzo ładne ale jak mają nie kwitnąć to muszę im znaleźć inną miejscówkę, bo miały być wysokie...

Wstawiam foty pokazujące obu delikwentów
Kwitnący normalnie:

Niekwitnący - Overdam ci on czy nie Overdam?:

Ewcia, dziewczyny - co sądzicie? jeśli to nie jest trzcinnik Overdam to co ja kupiłam?

mrokasia 17:34, 12 lip 2018

I jeszcze oba liście - wg mnie niemal identyczne
Anda 17:42, 12 lip 2018

Hmm, trudno powiedzieć. Liście chyba identyczne.
Zaraz wrzucę fotkę moich liści.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:46, 12 lip 2018

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:47, 12 lip 2018

Fotki na świeżo sprzed minuty
mrokasia 17:50, 12 lip 2018

Moje wydają się mieć większy margines, ale oba egzemplarze...
Anda 17:52, 12 lip 2018

Twoje liście wydają się identyczne i oba inne od moich. Wiem na pewno, że trzcinniki nie mają paska na środku. Taki wąziutki paseczek na środku mają miskanty.
eVka 17:55, 12 lip 2018

mrokasia napisał(a)
Temat rozpoczęty u Asi Makadamii - trzcinniki Overdam.
Otóż kupiłam sobie w tym roku kilka sztuk z dwóch źródeł. I te z jednego źródła kwitną normalnie a te z drugiego źródła nie kwitną choć kępy dorodne, bardziej rozrośnięte niż tamte kwitnące. Wszystkie rosną na rabatach za domem, pojedynczo w kilku miejscach.
Mają identyczne warunki świetlne i glebowe (tyły rabat, pod tujami). 4 sztuki rosną na rabacie w kształcie litery L - po dwa na każdym ramieniu i z każdej dwójki jeden kwitnie a drugi nie. Rozpoznaję źródło pochodzenia właśnie po obszerności kęp. Nawet zaczęłam się zastanawiać czy te niekwitnące to Overdamy są... Liście wydają się być podobne, te niekwitnące może mają ciut węższe i na pewno krótsze. Te kępy niekwitnące są bardzo ładne ale jak mają nie kwitnąć to muszę im znaleźć inną miejscówkę, bo miały być wysokie...

Wstawiam foty pokazujące obu delikwentów
Kwitnący normalnie:

Niekwitnący - Overdam ci on czy nie Overdam?:

Ewcia, dziewczyny - co sądzicie? jeśli to nie jest trzcinnik Overdam to co ja kupiłam?

Dla mnie pokrój trzcinnikowy overdamowy ma ten pierwszy kwitnący, drugi mi ID przypomina
mrokasia 17:55, 12 lip 2018

Czyli dalej mam zagadkę .
eVka 17:57, 12 lip 2018

Masz podeszczowo wypasione rabaty. Piękna zieleń, taka soczysta, a mi koloru tam nie brakuje, kilka odcieni zieleni wypełnia rabatę