Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

zoja 16:57, 16 lip 2017

mrokasia napisał(a)
Hortki zasilone , zobaczymy co się będzie działo dalej, czy żółknących liści będzie przybywać czy nie. Oby nie .
Pracuję nad frontową. Wyeksmitowałam ostatnią i jedyną już u mnie różę ( znalazła miejscówkę przy tarasie) i dwa jałowce wiltonii. Zabrałam się za sadzenie rozplenic i przesadzanie rozchodników i tawuł. Słaby czas na przesadzanie ale coż... Na razie zrobiona połowa, czekam do wieczora na ochłodzenie bo ta rabata cały dzień w słońcu.
Trzymajcie kciuki za mnie bo dopada mnie zniechęcenie i jakaś niemoc. Coś mnie ta rabata przerasta...

To ciezko pracujesz - efekt na pewno bedzie oszalamiajacy
Sadx szybko i podlewaj bo gdzies czytalam, ze od polowy tygodnia wroca upaly.
Powodzenia ja trzymam kciuki
mrokasia 17:32, 16 lip 2017

Zoja, dziękuję bardzo .
Z tym oszałamiającym efektem to byłabym ostrożna, szczególnie biorąc pod uwagę obecny rozmiar rozplenic .
Ale może w przyszłym roku jak nie zmarzną to coś zobaczymy .
zoja 17:38, 16 lip 2017

mrokasia napisał(a)
Zoja, dziękuję bardzo .
Z tym oszałamiającym efektem to byłabym ostrożna, szczególnie biorąc pod uwagę obecny rozmiar rozplenic .
Ale może w przyszłym roku jak nie zmarzną to coś zobaczymy .

Wiadomo, ze nie od razu - ogrod zawsze wymaga cierpliwosci
Makao_J 20:03, 16 lip 2017

mrokasia napisał(a)
Aniu, ja też niesystematyczna w tym zakresie, a szkoda bo rośliny by lepiej miały.

Oj to prawda. Często się biję się w piersi że tak je zaniedbuję
Kasia_CS 11:37, 17 lip 2017

Toszka napisał(a)
Szałwię po kwitnieniu ciachaj 2-3 cm nad ziemią. Jeśli dobrze ciachać, i w porę, to spokojnie 3 razy w sezonie kwitnie

Hm.. a ja mam zapytowywanko - przycinam szałwiom tylko przekwitłe kwiatostany i w sumie cały czas mam je kwitnące - nie robią sobie specjalnej przerwy w kwitnieniu. Czy to kwestia odmiany, czy każdą jest dobrze ciachnąć tak mocno?
mrokasia 11:47, 17 lip 2017

Kasiu, zanim Toszka się wypowie - ja mam dwie odmiany szałwii:
- fioletową, wysoką - w tej po kwitnieniu dół zrobił się brzydki, długie badyle praktycznie bez liści, więc przycięłam nisko (ale jednak za mało, jak się okazuje ), poza tym się pokładała
- różową, niską , zwartą i gęstą - tej przycięłam tylko kwiatostany.
Toszka 12:19, 17 lip 2017

Kasiu, jak do tej pory ciachałam tylko wyższą szałwię, bo tą tylko miałam. Jednak ciachnęłam wszystkie niższe, te ZP. Właśnie cudnie odbijają, są gęstsze i żywo zielone. Zwłaszcza ta jedna, co była taka "niewyjściowa'

Praktyka pokazuje, że przycinanie tylko kwiatostanów w efekcie daje to, ze owszem, kwitnie ale mniej obficie. Natomiast po "zrównaniu z ziemią"kwitnie tak samo obficie jak za pierwszym razem. I szybciej gęstnieje/mężnieje
sylwik69 12:34, 17 lip 2017

Wypraktykowałam i potwierdzam co pisze Toszka
makadamia 13:45, 17 lip 2017

Toszka napisał(a)
Praktyka pokazuje, że przycinanie tylko kwiatostanów w efekcie daje to, ze owszem, kwitnie ale mniej obficie. Natomiast po "zrównaniu z ziemią"kwitnie tak samo obficie jak za pierwszym razem. I szybciej gęstnieje/mężnieje

Bardzo Ci dziękuję za ten dopisek, bo już się żachnęłam "co ona mi tu gada: przycięłam same kwiatostany i już ma nowe pąki, a jakbym ścięła do ziemi, to pewnie za trzy tygodnie by się zbierała" i pewnie bym nawet nie wypróbowała tego drugiego cięcia
mrokasia 15:48, 17 lip 2017

No to ja niechcący wypróbuję to co mówi Toszka . Trzy kępy mojej ostfriesland przycięłam na 15cm i w tej chwili są już normalne zieloniutkie krzaczki ok. 15-20cm z pojedynczymi pędami kwiatowymi a dwie kępy ścięłam niemal przy ziemi. Puściły odrosty, są to teraz malutkie, 5 cm kępeczki zielonych listków, ciekawam co będzie dalej .