Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

eVka 13:28, 30 sie 2018

eee_taam napisał(a)

u mnie 12arów ...i tak samo nudno!!! mam nasadzone))

poczekaj jak tuje podrosna ...a drzewa i krzewy nabiora masy ...a to raptem za 2-3 sezony będzie i zaraz zrobi ci sie klimacik

mrokasiu ile lat maja twoje najstarsze nasadzenia?

Mówisz, mam nadzieję, bo brakuje mi drzew bardzo.
Wiolka5_7 13:40, 30 sie 2018

mrokasia napisał(a)
I podokienna z przodu:

I z tyłu - to właśnie aktualnie widzę jak sobie siedzę na fotelu

Te rozplenice są boskie,muszę znalezc miejscówkę
Brzozowadzie... 15:00, 30 sie 2018

No cudnie, a ta dróżka przy domu to absolutnie moja bajka Ty masz tam bluszcz puszczony po ziemi??
mrokasia 16:13, 30 sie 2018

HannaR napisał(a)
Ślicznie! Moja bajka!

Bardzo mi miło

iwka napisał(a)
jak pięknieeee !!! podokienna zaj...a, małżonek korzysta z miejsc siedzących

Iwka, dzięki kochana . EM siedzi tam bardzo chętnie i puchnie z dumy, że takie fajne trawy sobie wybrał i cieszy się, że go nie widać .

effka napisał(a)

Tak o Twoim ogrodzie ta rabata od strony brzóz plus ścieżki porośnięte.Po bokach sprawiają wrażenie leśnego ogrodu. Dla mnie bomba. Ale ja też mam mały ogród. Mylny jest ten pierwszy plan na początku, bo moja jest połowa tej działki, łącznie 1000m2 z blizniakiem, garaŻem. Trawnika jest 160m2 a rabat 360m2

Rzeczywiście, te dwie rabaty od strony lasu maja nieco innych charakter niż pozostałe, szczególnie ta cienista ze ścieżką - bardzo lubię ten zakątek i nawet kombinowałam jak tam wstawić jakieś siedzonko, ale za wąsko tam...
A widzisz, dałabym sobie głowę uciąć, że masz dużo większą działkę.
Wieczorem może narysuję i wrzucę jakiś poglądowy plan - zorientujesz się co jest gdzie .

Zana napisał(a)
Podokienna jest tak czadowa, że mnie ściska.

Anulka, mnie ściska na widok Twoich anabelek więc jesteśmy kwita .
Dziekuję kochana!

iwka napisał(a)
mnie też jeszcze raz przyszłam popatrzeć

Zapraszam, wpadaj kiedy chcesz
mrokasia 16:26, 30 sie 2018

eee_taam napisał(a)

wieloletnie nasadzenia robia klimat 20 letnie tuje fajnie sie prezentuja

moje tuje maja 5lat i drzewa mniej co rok jakies sadziłam ...sosny i wisterie 8 lat.....i wtymroku jest juz busz ...za kolejne 5 lat zamiast sadzic ..bede penie ciąć i wysadzac

Pluję sobie w brodę, że z tymi tujami nigdy nic nie robiłam, porosły wielkie i straciły kształt. Muszę się za nie wziąć, ale nie wiem czy dam radę jeszcze w tym roku coś zrobić, tym bardziej że boję się, że połamię to co rośnie na rabatach.
Po kilku latach pewnie i ja będę coś zmieniać, ciąć, wysadzać. Taka praca z ogrodem chyba nigdy się nie kończy i dobrze, ja to bardzo lubię .

Wiolka5_7 napisał(a)

Te rozplenice są boskie,muszę znalezc miejscówkę

To prawda, są bardzo widowiskowe, warto im znaleźć fajne miejsce .

Brzozowadziewczyna napisał(a)
No cudnie, a ta dróżka przy domu to absolutnie moja bajka Ty masz tam bluszcz puszczony po ziemi??

Bardzo mi miło to czytać . Bardzo jestem z tego zakątka zadowolona. To rzeczywiście jest bluszcz. Mam go chyba w 3 miejscach. Miał się piąć po siatce i zasłonić leśny sajgon w parterze, ale woli pełzać po ziemi . Fajny efekt to daje więc mu nie przeszkadzam.
Martwię się tylko, że będę musiała go zmasakrować przy montowaniu paneli bo jednak jest wpleciony w siatkę i nie dam rady go wyplątać...
zoja 16:43, 30 sie 2018

pieknie!
Bluszcz zmasakrujesz to pewnie jeszcze ladniejszy odrosnie
mrokasia 17:02, 30 sie 2018

zoja napisał(a)
pieknie!
Bluszcz zmasakrujesz to pewnie jeszcze ladniejszy odrosnie

Zojka, dzięki .

No nie mam wyjścia, te panele jakoś muszę zamocować i już. Bluszcz odrośnie... pędów, które pełzają pewnie nie zniszczymy, ale te wplecione w siatkę będę musiała przyciąć. Podobnie jak powojniki. Trudno.
mrokasia 17:09, 30 sie 2018

Przymierzam się do przesadzenia dwóch hortek Himalaya, które posadziłam niedawno pod Pissardi na narożnej rabacie za domem. Same w sobie one mi się podobają, ale jednak drażni mnie ta ich ażurowość w tamtym miejscu, za drobno mi tam, potrzebuję tam mocniejszej formy kwiatu. Chyba przeniosę je na rabatę przy bonsaju - zamiast rosnących tam karłowych hortek... A pod Pissardi posadzę albo Silver Dollary albo Mont Blanc.
Co myslicie?
Kasya 18:02, 30 sie 2018

Mnie tez się podoba
Ale mam niedosyt fotek ... tyły byś jeszcze pokazała bo nie wiem co w końcu wykombinowałas
Toszka 20:39, 30 sie 2018

Kasiu, zetnij w marcu te tuje od góry pod linijkę...i tobie i im to dobrze zrobi