Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Brzozowadzie... 21:43, 30 sie 2018

mrokasia napisał(a)
Przymierzam się do przesadzenia dwóch hortek Himalaya, które posadziłam niedawno pod Pissardi na narożnej rabacie za domem. Same w sobie one mi się podobają, ale jednak drażni mnie ta ich ażurowość w tamtym miejscu, za drobno mi tam, potrzebuję tam mocniejszej formy kwiatu. Chyba przeniosę je na rabatę przy bonsaju - zamiast rosnących tam karłowych hortek... A pod Pissardi posadzę albo Silver Dollary albo Mont Blanc.
Co myslicie?

Ja mam pod Pissardi posadzone Diamant Rouge. Bardzo mi się podoba to połączenie, zwłaszcza gdy zaczynają się przebarwiać, fajnie grają kolory. Ale Diamant Rouge to moja ulubiona hortensja, więc jestem nieobiektywna
mrokasia 08:26, 31 sie 2018

Kasya napisał(a)
Mnie tez się podoba
Ale mam niedosyt fotek ... tyły byś jeszcze pokazała bo nie wiem co w końcu wykombinowałas

Dzięki Kasiu .
Tył pokazuję tylko fragmentami bo w całości efektu nie widać - rośliny małe. Poza tym ciągle jeszcze coś tam dłubię. Teraz chcę jeszcze wymienić ażurowe hortki Himalaya na takie z pełnymi kwiatami więc znów będę kopać. Spektakularnych zmian tam nie ma. Pissardi ledwie widoczna. Dosadziłam hortensji i miskantów i trochę pogrupowałam byliny i tyle. Liczę, że w przyszłym roku będzie lepiej widać efekt.
mrokasia 08:31, 31 sie 2018

Toszka napisał(a)
Kasiu, zetnij w marcu te tuje od góry pod linijkę...i tobie i im to dobrze zrobi

Toszka, tak właśnie zrobię. Teraz ich już chyba nie będę ruszać a w marcu przy pustych rabatach będę miała większe pole manewru. Poczyszczę je solidnie od środka i przytnę od góry pod linijkę i w pionie też trochę wyrównam.

A gdybym chciała jeszcze teraz przyciąć te pod którymi nie mam rabat to mogę? Do kiedy???
mrokasia 08:36, 31 sie 2018

Brzozowadziewczyna napisał(a)

Ja mam pod Pissardi posadzone Diamant Rouge. Bardzo mi się podoba to połączenie, zwłaszcza gdy zaczynają się przebarwiać, fajnie grają kolory. Ale Diamant Rouge to moja ulubiona hortensja, więc jestem nieobiektywna

Ja jakoś nie przepadam za tymi przebarwiającymi się na róż hortkami, zdecydowanie wolę te białe lub limonkowe .
malgol 08:43, 31 sie 2018

mrokasia napisał(a)

Ja jakoś nie przepadam za tymi przebarwiającymi się na róż hortkami, zdecydowanie wolę te białe lub limonkowe .

Ja mam podobne mieszane uczucia ,ale jedynie Phantom przebarwia się w taki subtelny , porcelanowy kolor.Nie umiem tego opisać, ale wygląda pięknie, jakby zieleń zmieszana z różem przez zmrożona szybe oglądać
eVka 09:11, 31 sie 2018

mrokasia napisał(a)

...

Rzeczywiście, te dwie rabaty od strony lasu maja nieco innych charakter niż pozostałe, szczególnie ta cienista ze ścieżką - bardzo lubię ten zakątek i nawet kombinowałam jak tam wstawić jakieś siedzonko, ale za wąsko tam...
A widzisz, dałabym sobie głowę uciąć, że masz dużo większą działkę.
Wieczorem może narysuję i wrzucę jakiś poglądowy plan - zorientujesz się co jest gdzie .

...

Rozplenicowo-parasolowa i te leśne to moje ulubione u Ciebie
Cieszę się, że mój ogród wygląda na większy niż rzeczywiście jest, to chyba oznacza, że w miarę dobrze jest zaplanowany
eVka 09:12, 31 sie 2018

mrokasia napisał(a)

Toszka, tak właśnie zrobię. Teraz ich już chyba nie będę ruszać a w marcu przy pustych rabatach będę miała większe pole manewru. Poczyszczę je solidnie od środka i przytnę od góry pod linijkę i w pionie też trochę wyrównam.

A gdybym chciała jeszcze teraz przyciąć te pod którymi nie mam rabat to mogę? Do kiedy???

Również jesrtem ciekawa do kiedy można ciąć tuje, musze w końcu brabanty na groncie ściachac od góry ale to chyba jakiś podnośnik trzeba będzie wynająć...
BKosimkArt 09:15, 31 sie 2018

podokienna wymiata z tymi trawami
malinia 08:20, 01 wrz 2018

podokienna rabata wymiata <3 cuuuudo
rozplenice są cudowne i też muszę im zakupić i poszukać im miejsca <3 brawo !!
malinia 08:20, 01 wrz 2018

podokienna rabata wymiata <3 cuuuudo
rozplenice są cudowne i też muszę im zakupić i poszukać im miejsca <3 brawo !!