Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

mrokasia 20:12, 09 wrz 2018

Magleska napisał(a)
Ojej .......jak ślicznie KasiuMrokasiu
Wjazdowa rewelacja ,podokienna rewelacja ,ścieżka z panelami ........wszędzie super
Lubię taki spacerek

Magda, naprawdę bardzo miło mi czytać takie pochwały . Wpadaj kiedy masz czas i ochotę .
mrokasia 20:14, 09 wrz 2018

polinka napisał(a)
Wow! Podokienna daje czadu
Ślcznie Kasiu

Poli, to prawda, to teraz jej 5 minut . LadyU rządzą!
Dzięki kochana .
Kasya 20:19, 09 wrz 2018

Całkiem miłe widoczki
mrokasia 20:24, 09 wrz 2018

Dziś trochę się poleniłam a trochę popracowałam. Posadziłam na bonsajowej drugą hortensję Himalaya i dosadziłam trzecią szałwię. Tę rabatę mam ukończoną. Wyszła fajnie, podoba mi się że po jednej stronie ścieżki jest bonsaj podsadzony Ice Dance a po drugiej są większe rośliny - hortensje, trzcinniki podsadzone szałwią i ID. Może tylko cebulowe tam dosadzę w październiku.
Poza tym usunęłam z cienistej płożący rozchodnik, który tymczasowo zadarniał i chronił przed chwastami. Posadziłam zawilca, świecznicę i hortensję nn, która może być Diamant Rouge, przesadziłam kępę trzmieliny. I tyle .

Poza tym zorientowałam się, że na cienistej mam cisy do przesadzenia - teraz są za blisko ogrodzenia. Przesadzać jeszcze teraz czy lepiej na wiosnę?
Gruszka_na_w... 20:29, 09 wrz 2018

Z tego, co pamiętam, to wrzesień jest idealny do przesadzania zimozielonych, Zadbaj tylko, żeby ziemia się z korzonków nie obsypywała.
Zdjęcie bratka przypomniało mi wiosnę.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
polinka 20:30, 09 wrz 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Z tego, co pamiętam, to wrzesień jest idealny do przesadzania zimozielonych, Zadbaj tylko, żeby ziemia się z korzonków nie obsypywała.

Miałam pisać o tym samym co Hania
Toszka radzi po 15 września przesadzać cisy.
eVka 20:37, 09 wrz 2018

mrokasia napisał(a)

Ewa, ja mam 33mb .
Mata wiklinowa też wygląda ładnie, no i sporo taniej to wychodzi. Tylko mniej żywotna. Ale na tymczasową przesłonę idealna . Poza tym ja potrzebowałam dość szczelnej przesłony.

Właśnie się zastanawiam, czy taki płot z paneli zamontowanych na kantówkach na podmurówce dałby radę jako samodzielne ogrodzenie.
inka74 21:36, 09 wrz 2018

To się z panelami narobiliście. 16-17 sztuk pomalować z obu stron. Brawo. Ładnie wyszło. Bardzo elegancko w porównaniu do samej siatki.

Kasia jakby tu u mnie nie było tej hortki Mont Blanc zerknęłabyś czy u ciebie jest tam gdzie pisałaś?
mrokasia 21:45, 09 wrz 2018

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Aaaa, tak mi się też kołatało, że jesienią można .
To w zasadzie nie przesadzanie tylko przesuwanie o 20cm , nawet się nie zorientują.
Bratki kwitną mniej lub bardziej cały czas. Były wiosna w donicach a potem zamiast wyrzucić wsadziłam do ziemi. I kwitną .
mrokasia 21:45, 09 wrz 2018

polinka napisał(a)

Miałam pisać o tym samym co Hania
Toszka radzi po 15 września przesadzać cisy.

To po 15-tym będę je przesuwać .