Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

April 12:18, 09 lip 2019

Za ciasno raczej nie, bo zielsko ma gdzie rosnąć
Chyba kupię nowe sadzonki i zrobię kolejną próbę, bo uwielbiam te roślinki. Obok jest mikołajek i przegorzan.
Może przesadzić? Czasem to pobudza roślinę do wzrostu. Chociaż perovskie chyba niezbyt to lubią, nie pamiętam... no gorzej to już i tak nie będzie
mrokasia 12:22, 09 lip 2019

Czy Wy też tak macie, że rok wcześniej jakaś rabata wyglądała super a rok później (bez dokonywania zmian w nasadzeniach) wygląda gorzej w sensie rozmieszczenia roślin??? Czy tylko ja tak mam, bo sierota nie umiem posadzic dobrze???
Przykład - frontowa z grabami. Tu co prawda nastąpiła wymiana koników na graby ale poza tym nic się nie zmieniło, bo graby wylądowały w tych samych miejscach co koniki więc innych roślin nie ruszałam. I w zeszłym roku rośliny były ładnie rozmieszczone a w tym okazuje się, że w niektórych miejscach rośliny włażą jedne na drugie, a w innych miejscach z kolei wieje pustką. Nawet eM mnie zapytał o co chodzi, bo w zeszłym roku przecież było dobrze...
I po analizie stwierdzam, że to dlatego że rozplenice urosły mi baaardzo i zaczęły pożerać rosnące w ich pobliżu tawuły, kosodrzewiny, rozchodniki i szałwie, które aż tak nie urosły. Miałam zamiar po prostu dosadzić na grabową po brzegach zawilce i brązowe trawki ale widzę, że powinnam najpierw poodsuwać tawuły i kosodrzewiny oraz wyciągnąć spod rozplenic rozchodniki i szałwie bo światło do nich nie dociera i rozchodniki mi marnieją. Czyli cały dzień kopania... bez gwarancji, że za rok będzie dobrze... Eh...
Gosiek33 12:32, 09 lip 2019

Dokładnie tak samo mam, nie co roku wszystkie rośliny są okazałe, w tym roku penisetum u mnie bardzo bujnęły. Perowskia jedna w pełnym rozkwicie, druga stoi i czeka na zmiłowanie, a rośnie w jednym miejscu ponad 6 lat i zawsze była super. Rozchodniki też schowały się mi pod rozplenicami
mrokasia 13:12, 09 lip 2019

April napisał(a)
Za ciasno raczej nie, bo zielsko ma gdzie rosnąć
Chyba kupię nowe sadzonki i zrobię kolejną próbę, bo uwielbiam te roślinki. Obok jest mikołajek i przegorzan.
Może przesadzić? Czasem to pobudza roślinę do wzrostu. Chociaż perovskie chyba niezbyt to lubią, nie pamiętam... no gorzej to już i tak nie będzie

Ja tam perowskie przesadzałam, tylko młodą, niedawno sadzoną. Takich 5-letnich to nie mam. Ale tak jak mówisz - gorzej nie będzie. Jak Cię wkurza, że nie rośnie i efektu nie ma to przesadzaj. Pilnuj podlewania, zacieniuj i już.
mrokasia 13:14, 09 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)
Dokładnie tak samo mam, nie co roku wszystkie rośliny są okazałe, w tym roku penisetum u mnie bardzo bujnęły. Perowskia jedna w pełnym rozkwicie, druga stoi i czeka na zmiłowanie, a rośnie w jednym miejscu ponad 6 lat i zawsze była super. Rozchodniki też schowały się mi pod rozplenicami

No, nieco to pocieszające, Gosiu .
Nic to, trzeba zakasać rękawy i poprawić, ostatecznie to frontowa i powinna wyglądać . Ale te Hamelny to mnie nieco przerażają...
Margerytka40 13:24, 09 lip 2019

Perowskiej już teraz bym nie przesadzała, klapnie jak nic. Ona ma długi, palowy korzeń. Lepiej wiosną.
April 13:28, 09 lip 2019

Margerytka40 napisał(a)
Perowskiej już teraz bym nie przesadzała, klapnie jak nic. Ona ma długi, palowy korzeń. Lepiej wiosną.

No właśnie tak mi coś dzwoniło w głowie, że ona ma palowy korzeń i ciężko przesadzić
Margerytka40 13:31, 09 lip 2019

April napisał(a)

No właśnie tak mi coś dzwoniło w głowie, że ona ma palowy korzeń i ciężko przesadzić

W stanie bezlistnym spokojnie daje radę. Tej wiosny przesadzałam kilka.
mrokasia 13:32, 09 lip 2019

Też mi się wydaje, że bezpieczniej na wiosnę, szczególnie takie kilkuletnie, ukorzenione. Jak możesz to poczekaj.
April 13:33, 09 lip 2019

I tak jej nie widać za hortensjami