Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

TAR 13:46, 09 lip 2019

mrokasia napisał(a)

Dziwne, ale tak się zdarza. W drugą stronę też - dziewczyny piszą np. że perowskia im świetnie rośnie na kwaśnym...

np. u mnie rosna w kwasnej i do tego wilgotnej
makadamia 13:48, 09 lip 2019

mrokasia napisał(a)
Czy Wy też tak macie, że rok wcześniej jakaś rabata wyglądała super a rok później (bez dokonywania zmian w nasadzeniach) wygląda gorzej w sensie rozmieszczenia roślin??? Czy tylko ja tak mam, bo sierota nie umiem posadzic dobrze???

Oczywiście że mamy - dlatego to komponowanie roślin jest tak upierdliwe
U mnie w odwrotną stronę: w zeszłym roku jeżówki z boku rabaty były wyższe niż kłosowiec w środku i planowałam zamieniać je miejscami. Dobrze że tego nie zrobiłam, bo w tym roku jeżówki jakieś niziutkie są, niższe niż kłosowiec.
Za to liatra, która miała wypełnić dziurę z drugiej strony wcale jej nie wypełnia bo też jakaś wypierdkowata się zrobiła
TAR 13:50, 09 lip 2019

mrokasia napisał(a)
Czy Wy też tak macie, że rok wcześniej jakaś rabata wyglądała super a rok później (bez dokonywania zmian w nasadzeniach) wygląda gorzej w sensie rozmieszczenia roślin??? Czy tylko ja tak mam, bo sierota nie umiem posadzic dobrze???
Przykład - frontowa z grabami. Tu co prawda nastąpiła wymiana koników na graby ale poza tym nic się nie zmieniło, bo graby wylądowały w tych samych miejscach co koniki więc innych roślin nie ruszałam. I w zeszłym roku rośliny były ładnie rozmieszczone a w tym okazuje się, że w niektórych miejscach rośliny włażą jedne na drugie, a w innych miejscach z kolei wieje pustką. Nawet eM mnie zapytał o co chodzi, bo w zeszłym roku przecież było dobrze...
I po analizie stwierdzam, że to dlatego że rozplenice urosły mi baaardzo i zaczęły pożerać rosnące w ich pobliżu tawuły, kosodrzewiny, rozchodniki i szałwie, które aż tak nie urosły. Miałam zamiar po prostu dosadzić na grabową po brzegach zawilce i brązowe trawki ale widzę, że powinnam najpierw poodsuwać tawuły i kosodrzewiny oraz wyciągnąć spod rozplenic rozchodniki i szałwie bo światło do nich nie dociera i rozchodniki mi marnieją. Czyli cały dzień kopania... bez gwarancji, że za rok będzie dobrze... Eh...

to chyba wszyscy tak maja Kasia na szalwiową chcesz zawilce? one wilgoc wola a szałwie, rozchodniki,kosodrzewiny i tawuły sucholubne. te zawilce to by ci na lesna sciezke bardziej chyba pasowały.
mrokasia 14:02, 09 lip 2019

April napisał(a)
I tak jej nie widać za hortensjami

O widzisz, to dlatego ich nie widziałam .
mrokasia 14:04, 09 lip 2019

makadamia napisał(a)

Oczywiście że mamy - dlatego to komponowanie roślin jest tak upierdliwe
U mnie w odwrotną stronę: w zeszłym roku jeżówki z boku rabaty były wyższe niż kłosowiec w środku i planowałam zamieniać je miejscami. Dobrze że tego nie zrobiłam, bo w tym roku jeżówki jakieś niziutkie są, niższe niż kłosowiec.
Za to liatra, która miała wypełnić dziurę z drugiej strony wcale jej nie wypełnia bo też jakaś wypierdkowata się zrobiła

No trochę się pocieszyłam .
Ale kurcze, nie chciałabym co roku przekopywać rabat...
Gosiek33 14:08, 09 lip 2019

mrokasia napisał(a)

No trochę się pocieszyłam .
Ale kurcze, nie chciałabym co roku przekopywać rabat...

Jesteś pewna? Kobieta zmienną jest i takie ciagłe przesadzanie bywa kojące

Niektóre co jakiś czas meble w domu przestawiają
mrokasia 14:09, 09 lip 2019

TAR napisał(a)

np. u mnie rosna w kwasnej i do tego wilgotnej

TAR napisał(a)

Kasia na szalwiową chcesz zawilce? one wilgoc wola a szałwie, rozchodniki,kosodrzewiny i tawuły sucholubne. te zawilce to by ci na lesna sciezke bardziej chyba pasowały.

Taki miałam plan i weź mnie od niego nie odwodź . Potrzebne mi na tej rabacie coś kwitnącego wiosną na biało a te zawilce tak mi się spodobały. Posadzę i zobaczę co będzie. Jak nie będą rosły będę przenosić. Ale może będzie jak z Twoją perowskią . Poza tym i tak te rabatę podlewam bo rozplenice i graby wody potrzebują, a reszta jakoś to znosi . A tawuły to wcale takie sucholubne nie są, przynajmniej moje.
mrokasia 14:10, 09 lip 2019

Gosiek33 napisał(a)

Jesteś pewna? Kobieta zmienną jest i takie ciagłe przesadzanie bywa kojące

Niektóre co jakiś czas meble w domu przestawiają

Gosia, to zupełnie inna bajka - kopać bo chcesz a kopać bo musisz .
makadamia 14:13, 09 lip 2019

chyba te jesienne zawilce są takie wilgociolubne, a wiosenne nie.
mrokasia 14:13, 09 lip 2019

Słuchajcie, hakone All Gold w cieniu będzie bardziej limonkowa niż żółta?
April, Ty masz pod domem, pomiędzy tarasem a rabatą z klonami jakąś limonkową hakone co to za jedna?