Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Gosialuk 15:49, 06 kwi 2018

Anitko mam pytanie o świerki. Moja mama posadziła u siebie z 10 świerków takich zwykłych nieodmianowych. Myślałam, żeby je trochę przyciąć, żeby się zagęściły. Mają teraz tak do 1 metra wysokości. Wyłamywać wtedy gdy będą nowe przyrosty? Przyciąć jak leci za tydzień? (wtedy się tam wybieram). I co z przewodnikiem. Przycięty chyba traci pokrój i się rozdwaja?
Anitka 15:51, 06 kwi 2018

Od świąt mam takiego króliczka wielkanocnego Córa wyjechała na tydzień i trafił na przechowanie. Dostała od chłopaka na Mikołaja. Niestety musiałam na ten czas zawieść pieska do teściów.
W sumie to też zwierzak i nawet kolorystyka podobna. Chłopak chyba chciał przypodobać się potencjalnej teściowej. Konsekwencja kolorystyczna nawet w inwentarzu zwierzęcym zachowana

I nawet ma też brązowa plamkę na pleckach.

A to biedna psina, która dostałą eksmisję

Gosialuk 15:53, 06 kwi 2018

Podziwiam za rysowanie. Ja rysuję i planuję przed, a potem na działce sadzę i zmieniam pod wpływem impulsu.
Na szczęście część przemyśleń udaje się zrealizować.
BKosimkArt 16:17, 06 kwi 2018

Ale słodziak! A psiak to Jack Russel???
Magleska 21:18, 06 kwi 2018

króliczek słodziak ,ale psiak cudowny
masz może też zwykłą kosodrzewinę ? czy tylko odmianową .....

ja mam właśnie zwykłą i zastanawiam się ,czy jak bedę ja co roku przycinać ,to bedę w stanie ją utrzymać ładną i zwartą ? .....
zastanawiam się ,czy wsadzac ją w skalniak ,czy oddać w dobre ręce ....
m_gocha 22:15, 06 kwi 2018

Anitka napisał(a)

Będą promować iglaki na ogrodowisku, choć u siebie ani jednego już nie posadzę. Mam ich wystarczająco dużo. Byłam u ciebie i widziałam te cudeńka. Kombinuję, jak je tam wsadzić, bo na jesień trudno wyczaić puste miejsce. Myślisz, że pod magnolią, która jest w środku i wokół ma pustą przestrzeń, dałyby radę, tam kwaśna ziemia.
Według mnie możesz śmiało sadzić nie zważając szczególnej uwagi gdzie są inne miny (krokusy nie sadzisz tak głęboko jak tulipany a tym bardziej czosnki). Pod magnolią możesz spokojnie sadzić. Będzie pięknie

Jak zobaczyłam Twój rozrysowany plan nasadzeń na "polu minowym" to zaniemówiłam

Króliczek wielkanocny - słodziak
Krakus 22:49, 06 kwi 2018

pole minowe podziwiam nic tylko czekać na finał wiosna u Ciebie fajna...królik prawdziwy wielkanocny
bodziszki takie ładne...moje chyba nie przezimowały...jakies masz z nimi problemy bo mi się wydawały pancerne
Iwonka 08:37, 07 kwi 2018

Anitka nie cytuję żadnych zdjęć, ponieważ tyle nowości u ciebie.
Po pierwsze królik - słodziak niesamowity. Piesia już znam, ale też napiszę, że kochany
Podziwiam za notatki, chociaż faktycznie przy takiej ilości bomb zapiski wskazane Ja pierwszy raz w tym roku mam czosnki. Plewiąc coś koło nich zaskoczyło mnie jak mocny mają zapach. Fajne cebulki, gdy kret grasuje w ogrodzie.
Potwierdzam, że ustrzykiwanie kosodrzewin, sosen daje niesamowite efekty. Ja to robię nożyczkami. Przycinam nowy przyrost tak o 2/3. Kiedyś jedną potraktowałam nożycami do żywopłotu. Straszyła ze dwa lata a teraz piękna, gęsta. Przyznaję się, że nie robiłam tego co roku, zwłaszcza przez kilka lat po posadzeniu. A szkoda, kosodrzewiny byłyby mniej wyrośnięte. Teraz pilnuję tego i wyglądają coraz lepiej. Niemniej złości mnie, że brunatnieje im a potem opada tak dużo igieł od środka. Mam obsesję na punkcie czyszczenia tego, chociaż nie wiem czy to nie szkodzi.
Zazdroszczę ci pięknego świerka Barryi. Miałam dwa podobnej wielkości, niestety jesienią wycięłam. Były posadzone za blisko żywopłotu z tuj szmaragd. Jak pomyślę, ile błędów zrobiłam przy sadzeniu... Szkoda, że wcześniej nie było tyłu informacji.
Anitka 21:20, 07 kwi 2018

Gosialuk napisał(a)
Anitko mam pytanie o świerki. Moja mama posadziła u siebie z 10 świerków takich zwykłych nieodmianowych. Myślałam, żeby je trochę przyciąć, żeby się zagęściły. Mają teraz tak do 1 metra wysokości. Wyłamywać wtedy gdy będą nowe przyrosty? Przyciąć jak leci za tydzień? (wtedy się tam wybieram). I co z przewodnikiem. Przycięty chyba traci pokrój i się rozdwaja?

Tak, że możesz ciąć teraz, to dobry moment. Optymalny jest też czas na przełomie czerwca i lipca, gdy zesztywnieją nowe przyrosty. Latem najpóźniej tniemy do końca sierpnia.
Tnij nożycami do żywopłotu a grubsze gałązki sekatorem. Tylko sosny i kosodrzewiny możesz wyłamywać ręcznie w mają, gdy są świeże i mięciutkie.
Przewodnika nie ruszaj, chyba, że to ma być ich wysokość docelowa. Jak obetniesz przewodnik to jedna z bocznych gałązek najbliżej miejsca cięcia przejmie rolę przewodnika.
Anitka 21:26, 07 kwi 2018

Gosialuk napisał(a)
Podziwiam za rysowanie. Ja rysuję i planuję przed, a potem na działce sadzę i zmieniam pod wpływem impulsu.
Na szczęście część przemyśleń udaje się zrealizować.

Ja wsadzam a później przenoszę na papier to co posadziłam. Zapisuję też kiedy coś kwitnie, jaką ma wysokość, itd. Później dopisuję czy jakieś uwagi pozytywne i negatywne.
Mam już sporo tych zapisek. Ostatnio przeszłam na pisanie na klawiaturze na laptopie, często kopiuje jakieś informacje - znacznie szybciej mi to idzie.