Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

sylwia_slomc... 11:35, 12 kwi 2018

Anitka napisał(a)
Siedzę z nosem przy komputerze a za oknem wiosna w pełni. Dopiero, gdy wyszłam podlać maliny zobaczyłam, że magnolia zakwitła. Pączki ciemno różowe stąd nas zmyliło, że to 'Susan' będzie. Na początku kwiat jasnoróżowy, później robi się biały.

Stellata Rosea tak maPowąchaj powinna pachnieć. Ale kilka kwiatów sprawdź nosem bo nie na każdym etapie otwarcia pachną
Dorota123 23:02, 12 kwi 2018

Trawy u Ciebie szybko wystartowały, u mnie jeszcze śpią. Piękne masz kwiaty magnolii, a jak cała zakwitnie to dopiero będzie pokaz.
Urszulla 18:46, 13 kwi 2018

Czy Ty tą magnolię tniesz że ona taka wąska rośnie?
AgnieszkaW 18:55, 13 kwi 2018

Zachwycam się Twoją wiosną, a szczególnie magnolią, piękna jest, ma wspaniały pokrój i zdobi nie tylko wiosną. Masz jej jesienną fotkę? Przebarwia się?
Kamcia 22:03, 13 kwi 2018

Ta magnolia niesamowita, faktycznie.

Anitka 00:31, 14 kwi 2018

Krakus napisał(a)

gdzie tu sprawiedliwość? ten sam region a u Ciebie już wszystko się zieleni... ale sprawdza sie stara maksyma ogrodników "...u sąsiada wszystko jakoś lepiej rośnie.."

dzieki za opis drzewka...jakbyś na priv jeszcze opisała gdzie zakupiony
dalej walczę czy ambrowiec czy tulipanowiec... pewnie będą oba ale nie w jednym roku..
magnolia super już u Ciebie wygląda...zresztą jak cały ogród..pozdrawiam

Jak też tak sobie myślę, gdy przeglądam ogródki w okolicach Wrocławia
Duże znaczenie ma też wiek ogrodu, mam ogród już osłonięty bardzo i ta ekspozycja o nachyleniu południowym dużo wpływa. Niestety w lecie jest zmorą.
Też dumałam długo czy ambrowiec czy tulipanowiec, ale potrzebowałam coś o jasnozielonych liściach. Obydwa są piękne.
Anitka 00:34, 14 kwi 2018

Kasia_CS napisał(a)
Magnolia faktycznie przepiękna jest! choć ja najbardziej ubi e ten tulipanowy kszalt kwiatów i taką mam w planach najbliższych kupić

Ja też plan zakupowy miałam inny Też ten kształt mi się bardzo podoba. Sąsiadka ma jedną przy moim ogrodzeniu gdzie mam dziurę w nasadzeniu i sobie jej widok do ogrodu zapożyczam. Kwitnie znacznie później.
Anitka 00:37, 14 kwi 2018

beta napisał(a)
Fajnie ta wiosna się budzi w twoim ogrodzie...nigdy nie chciałam mieć magnolii...zachwycalam się nią w innych ogrodach....Ale mieć nie chciałam....Ale teraz gdy zobaczyłam twoja drgnela we mnie chęć posiadania takiej pieknoty u siebie...hmmmmm....biorę siebie na przeczekanie
Pozdrawiam

Miałam podobnie. Kilka dobrych lat się wzbraniałam i w końcu uległam. Niestety na razie tylko jedna, bo ogród stracił właściwości gumy
Anitka 00:42, 14 kwi 2018

sylwia_slomczewska napisał(a)

Stellata Rosea tak maPowąchaj powinna pachnieć. Ale kilka kwiatów sprawdź nosem bo nie na każdym etapie otwarcia pachną

Wpadłam do domu po pracy i od razu do nie pobiegłam. eM patrzył osłupiały, bo zwykle z nim się najpierw witam.
I eureka - pachnie. Ale porównałam kształt i pokrój tej Stellata Rosey. Rzeczywiście podobne, może rodzice tacy sami, ale chyba jednak u tej któreś skok w bok zaliczyło
Anitka 00:45, 14 kwi 2018

Dorota123 napisał(a)
Trawy u Ciebie szybko wystartowały, u mnie jeszcze śpią. Piękne masz kwiaty magnolii, a jak cała zakwitnie to dopiero będzie pokaz.

Sama nie dowierzałam z tymi trawami.

Magnolia dzisiaj prawie w połowie rozkwitnięta była.