Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Mój azyl na wichrowym wzgórzu

Zana 22:12, 11 kwi 2018

Piękna ta magnolia. A wiesz jaka to odmiana? Ma bardzo ładny pokrój. Wiosna bucha w tempie ekspresowym. Ja jestem każdego dnia w szoku, codziennie jak jadę do pracy to widzę jak to wszystko rozwija się błyskawicznie. Dzisiaj zakwitły wiosennie drzewka owocowe. Pięknie się robi.
Anitka 22:14, 11 kwi 2018

tulucy napisał(a)
Wozić to my możemy dużo, każdy kolejny samochód ma coraz większą pakowność ale musi to wszystko być ładnie opatulone

Ja się teraz przymierzam do końskiego obornika. Mam źródło, tylko muszę opakowanie dobrać, zwłaszcza pod kątem zapachowym

Ziemia też opatulona ładnie była folią i matą szmatą. Fajnie mieć takie źródełko.
No to dopiero będzie wyzwanie z tym obornikiem Opakowanie musie być naprawdę odpowiednio dobrane. Ja u teścia mam ochotę gołębnik mu wysprzątać i do siebie małe co nieco przewieźć
Anitka 22:28, 11 kwi 2018

Zana napisał(a)
Piękna ta magnolia. A wiesz jaka to odmiana? Ma bardzo ładny pokrój. Wiosna bucha w tempie ekspresowym. Ja jestem każdego dnia w szoku, codziennie jak jadę do pracy to widzę jak to wszystko rozwija się błyskawicznie. Dzisiaj zakwitły wiosennie drzewka owocowe. Pięknie się robi.

Wiosna odrabia zaległości. Ja też jestem w szoku jak jadę do pracy i szoku doznaje nawet jaka rano przez pracą i wieczorem po pracy do ogródka wchodzę. Tylko się cieszyć z takiego obrotu sprawy
agapant 22:34, 11 kwi 2018

Anitka, pobiegałam po wichrowym wzgórzu oko nacieszyłam i gonię dalej. Pozdrawiam.
Anitka 23:02, 11 kwi 2018

Zana napisał(a)
Piękna ta magnolia. A wiesz jaka to odmiana?

mirkaka napisał(a)
Anitko, jaka cudna wiosna u Ciebie, a magnolia ma wspaniały pokrój, nie rozłazi się na boki tylko jest smukła. To jaka to odmiana wiesz? Jakaś gwiaździsta, różowa?

Nie mam żadnej magnolii, kiedyś miałam soulangeana alexandrina ale przesadziłam bo rosła jak szalona a kwiaty miałam brudny róż i mi się nie podobała. Chyba to wyczuła bo nie przeżyła po przesadzeniu. Teraz trochę żałuję ..

Dziewczyny odpowiem, że nie do końca jestem pewna, bo to jest zakupowa pomyłka
To magnolia, która miała być innej rabacie. Była kupowana na jesień w pąkach i miała być różowa 'Nigra'. W szkółce był cały rządek i jak w końcu wybraliśmy, którą bierzmy eM zauważył, że wszystkie mają uszkodzoną korę na tej samej wysokości. Ktoś przejeżdżał jakimś pojazdem i uszkodził wszystkie. Nie chcieliśmy ryzykować i spytaliśmy panią czy mają inne. Pokazałam nam, inne miejsce. Coś mi nie pasowało, bo miała mniejsze pączki, ale pani zapewniała, że to to samo i to dlatego, że te były przycinane. Gdy rozerwaliśmy jeden pączek to też był różowy, więc ją kupiliśmy. No i ten pokrój bardzo mi się podobał. Ale jak zakwitła na wiosnę to miała białe kwiaty z powycinanymi płatkami. Najprawdopodobniej to Magnolia Kobus, bo z trzech które były w ofercie tej szkółki to najbardziej tej odpowiada, ale pewności nie mam.

Jest taka powykręcana i podoba mi się, że ma taką korę niejednolitą.

Anitka 23:07, 11 kwi 2018

Pąki są ciemno różowe

Jak się rozwiją kwiat jest różowy.

Później od wewnątrz robi się biały.

Iwk4 23:09, 11 kwi 2018

Piękna. Jaką to odmiana?
Edit: doczytałam
Anitka 23:12, 11 kwi 2018

I takim o to sposobem nawet na jednej gałązce są różowe pąki, różowe i białe kwiaty.

Nierozwiniętych pączków jeszcze ma sporo.

Może ktoś podpowie co to za magnolia
Anitka 23:14, 11 kwi 2018

Iwk4 napisał(a)
Piękna. Jaką to odmiana?

Iwonko, nie do końca jestem pewna, bo to jest zakupowa pomyłka
To magnolia, która miała być innej rabacie. Była kupowana na jesień w pąkach i miała być różowa 'Nigra'. W szkółce był cały rządek i jak w końcu wybraliśmy, którą bierzmy eM zauważył, że wszystkie mają uszkodzoną korę na tej samej wysokości. Ktoś przejeżdżał jakimś pojazdem i uszkodził wszystkie. Nie chcieliśmy ryzykować i spytaliśmy panią czy mają inne. Pokazałam nam, inne miejsce. Coś mi nie pasowało, bo miała mniejsze pączki, ale pani zapewniała, że to to samo i to dlatego, że te były przycinane. Gdy rozerwaliśmy jeden pączek to też był różowy, więc ją kupiliśmy. No i ten pokrój bardzo mi się podobał. Ale jak zakwitła na wiosnę to miała białe kwiaty z powycinanymi płatkami. Najprawdopodobniej to Magnolia Kobus, bo z trzech które były w ofercie tej szkółki to najbardziej tej odpowiada, ale pewności nie mam.
Zana 23:20, 11 kwi 2018

Śliczna jest