Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czubajkowy Ogród

Czubajkowy Ogród

Doranma 22:29, 24 cze 2019

anabuko1 napisał(a)

Moje porzeczki tez kosy podkradaj.
Groszek tez mam. i tez lubię
co to jest na ostatnim zdjeciu ??
A róże, powojniki, hosty masz śliczne .

Dziękuję
Na ostatnim zdjęciu na pierwszym planie? To tawułka Arendsa Brautschleier
Słońce do niej chyba wcale nie dociera, więc jest taka ażurowa, zwiewna, bardzo ją lubię
Doranma 22:37, 24 cze 2019

Dzisiaj trochę zdjęć mojej ukochanej królowej, która zachwyca mnie każdym kolejnym kwiatem, w każdym stadium, no może najmniej, gdy jest już całkowicie rozwinięta. Zapach tylko delikatny. Ale te porcelanowe kwiaty! śmietanka z domieszką różu. Wiecie już o jaką chodzi? Eden Rose

To przykład róży, dla której ogromne znaczenie miało miejsce, w której przyszło jej rosnąć. Dwie pierwsze miejscówki do bani. Dopiero po przesadzeniu jej na wystawę południową, ale w zacisznym, osłoniętym miejscu przy ganku, zaczęła nabierać masy i pokazywać na co ją stać. Nie jest jeszcze duża - ok. 1,20 m, ale jeśli zimy będą nadal dla róż łaskawe, a ja będę miała czas, by o nią dbać, to liczę, że i u mnie kiedyś będzie tak wspaniałym i dużym krzewem, jaki widziałam kiedyś w Paryżu ...

Doranma 22:45, 24 cze 2019

Zachwycają mnie nie tylko jej kwiaty, które rozwijają się stopniowo, wydłużając tym samym okres kwitnienia, ale i ciemna zieleń liści oraz bordowy odcień młodych przyrostów.

No i powtarza kwitnienie

hankaandrus_44 22:47, 24 cze 2019

Piękna Edenka. Też mam 2, i jedna jest 2m, a druga ma pół metra. Czyli trzeba tę małą przesadzić albo wzmocnić? Bardzo lubię jej kwiaty. Takie filiżanki, zanim rozkwitnie na dobre.
Doranma 22:51, 24 cze 2019

A tydzień temu spełniło się moje małe marzenie i "przypadkiem" trafiłam na bazarku na wymarzoną donicę. Tzn. miała być taka w formie wysokiego kielicha, ale ta jest chyba lepsza - ładnie będą się w niej prezentowały rojniki
Na razie posłużyła za poidełko - bardziej jednak chyba dla komarów, niż dla ptaków, więc w ostatnią sobotę zamieniłam ją w wazon dla kwiatów przywrotnika, które w ten sposób uniknęły skoszenia, ale zdjęcia nie zrobiłam. I tak sobie czeka, aż pańcia będzie miała czas na wizytę w ogrodniczym i zakup sadzonek rojniczków

No to jeszcze jedno zdjątko w kolorze, by nie kończyć tak na szaro Louise Odier. A właściwie jedna jej gałązka z wielkiego krzaka, który wraz z obeliskiem leży na ziemi poza kadrem, a ja się zastanawiam, co z nim dalej zrobić. Ale o tym innym razem

Doranma 22:53, 24 cze 2019

hankaandrus_44 napisał(a)
Piękna Edenka. Też mam 2, i jedna jest 2m, a druga ma pół metra. Czyli trzeba tę małą przesadzić albo wzmocnić? Bardzo lubię jej kwiaty. Takie filiżanki, zanim rozkwitnie na dobre.

Haniu, rozumiem, że rosną w różnych miejscach? Myślę, że najpierw daj jej jeść, a do jesieni lub do wiosny w razie czego jeszcze zdążysz pomyśleć o przeprowadzce
hankaandrus_44 22:58, 24 cze 2019

Dziękuję za radę. tak zrobię.
Doranma 23:28, 24 cze 2019

Powodzenia, Haniu!
AniazUroczyska 01:00, 25 cze 2019

Gosialuk 11:25, 25 cze 2019

Miałam na myśli Romanticę. Dzięki