Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Czubajkowy Ogród

Czubajkowy Ogród

Doranma 21:22, 30 cze 2019

Facelia chyba nie jest dobrym towarzystwem dla warzyw ... rosną jak przysłowiowy kawał chleba u gęby. A może to po prostu ta susza - moje pokropienie konewką raz w tygodniu, to za mało.

Ale pomidorki rokują

A bakłażan ma takie śliczne kwiatki
Doranma 21:27, 30 cze 2019

Anda napisał(a)

Co do LO, to masz naprawdę piękne egzemplarze. Tą leżącą najlepiej zdjąć wg mnie z obeliska i poprowadzić rozłożyście. Podtrzymuję to co napisałam już wcześniej Prowadzić ją tak, jakby róże w naturze rosła. Tylko te 40 cm to za mało dla niej. Jeśli ją teraz przytniesz to wypuści długie baty. Wtedy jesienią, gdybyś jednak chciała ją przesadzić, musiałabyś przyciąć ją po raz drugi.

Ewuś, rozprawiłam się wczoraj z LO. Niestety, podpora była tak opleciona kolczastymi pędami róży i dodatkowo powojnika, że musiałam większość pędów nisko wyciąć, by móc żelastwo wyciągnąć z rabaty. Został tylko jeden zakulkowany,który już się zbiera do kwitnienia i kilka młodych przyrostów - będę je starała się poprowadzić tak, jak radziłaś i zobaczymy co z tego wyniknie Kolejna opcja, którą biorę pod uwagę, to ta zaproponowana przez Przemka - co wiosnę ciąć nisko, ale trochę szkoda tej ilości kwiatów, które mogłaby wydać niecięta ...

Nie wiele na tym zdjęciu widać ...

Doranma 21:28, 30 cze 2019

anabuko1 napisał(a)

Ojtam, ojtam
A ja swoja LO przesadzialam z przodu rabaty na tyl i dalam ja na siatke.w tym roku jeszcze szalu z nia nie bylo.Ale na nastepny jak podrosnie, to juz i widok powinien byc ładniejsze.

I to by było najlepsze rozwiązanie, tyle że ja takiego miejsca przy siatce o wystawie południowej nie mam Ona bardzo szybko rośnie, więc za rok na pewno da u Ciebie pokaz
Doranma 21:33, 30 cze 2019

Przeleciał kolejny tydzień a ja znowu nie zdążyłam zamieścić wszystkich zdjęć, którymi chciałam się z Wami podzielić. Przez upały widoki w ogrodzie bardzo szybko się zmieniają - delikatniejsze rośliny szybko przekwitają. Nawet już trawa miejscami wyschła, czego nie było chyba od 20 lat.
Zaległości mam praktycznie z całego czerwca. Cóż, może jeszcze będzie okazja, by je nadrobić. Dziś na pewno nie - późny wieczór a za oknem na termometrze nadal ponad 30 stopni Zostawiam więc tylko motylki i rzucam się na łóżko

Doranma 21:34, 30 cze 2019

Uwielbiam czosnki główkowate i zaletą suchego sezonu jest właśnie to, że mogę je mieć

sylwia_slomc... 21:49, 30 cze 2019

Czytam o tych Luiskach u Ciebie....posadziłam rok temu dwie w łące, jedna przetrwała, nie wiem jak w tym sezonie bo trawa zarosła( malutka jeszcze była, miałam myśl by w formie swobodnej parkowej sobie rosła, a teraz jak patrzę u Ciebie na te 4 metrowe to nie wiem czy dobrze myślałam....
greg66 22:10, 30 cze 2019

Czosnki tez mam w zeszłym roku były cztery teraz już jest osiem, hurra
Motylki piękne i nie trzeba wcale ich podlewać
Doranma 07:19, 01 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
Czytam o tych Luiskach u Ciebie....posadziłam rok temu dwie w łące, jedna przetrwała, nie wiem jak w tym sezonie bo trawa zarosła( malutka jeszcze była, miałam myśl by w formie swobodnej parkowej sobie rosła, a teraz jak patrzę u Ciebie na te 4 metrowe to nie wiem czy dobrze myślałam....

No właśnie, ta róża zaskoczyła mnie siłą swojego wzrostu. Ale na łące nie powinno to być przeszkodą- będzie ładnie górowała nad pozostałym kwieciem. Tylko nie wiem jak przy koszeniu? Ja wciąż mam w myśli by ją kulkować do własnych pędów
Doranma 07:22, 01 lip 2019

greg66 napisał(a)
Czosnki tez mam w zeszłym roku były cztery teraz już jest osiem, hurra
Motylki piękne i nie trzeba wcale ich podlewać

Celna uwaga - przynajmniej nie trzeba ich podlewać ☺
Ja nie podlewam swoich bylin, bo nie wiem ile konewek musiałabym napompować. Wodę noszę tylko tym, które świeżo posadzone i do warzywnika.
To by było miłe zaskoczenie, gdyby te czosneczki chciały się namnażać w mojej glinie ☺
anabuko1 09:45, 01 lip 2019

Doranma napisał(a)

Facelia chyba nie jest dobrym towarzystwem dla warzyw ... rosną jak przysłowiowy kawał chleba u gęby. A może to po prostu ta susza - moje pokropienie konewką raz w tygodniu, to za mało.

Ale pomidorki rokują

A bakłażan ma takie śliczne kwiatki

Suuper warzywka.I znaczek!!
mój bakłażan jeszcze nie kwitnie.
Moje tez mnie cieszą.
Ale tez muszę sobie zrobić jakis napis do warzywnika.
Ale nie mamm pomyslu jeszcze jaki.