Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wzgórze chaosu

Wzgórze chaosu

Iwonka 22:49, 16 wrz 2023

To tyle z drugiej połowy lipca, albo aż tyle
Pomęczę Was jeszcze sierpniem i odrobiną września. Ale to może jutro...
Magleska 07:03, 17 wrz 2023

Iwonka
nie wiem jak wyrazić mój zachwyt wzdycham ,jak pięknie

czekam na fotki sierpniowe i wrześniowe ,i ciekawa jestem tych zmienianych miejsc
Buziaki
zawitka 07:49, 17 wrz 2023

odbyłam spacer po Wzgórzu iiiiiii gdzie tu haos??????

Co napisac cudnie i tyle.

A teraz pytanko co to jest na 7 i 14 zdjęciu takie długie bordo potrzebuję wysoką roślinę w tym kolorze na tyły zeby zakryć dziury. Dzięki wracam na spacer i poczytać trocheęyo może sama odnajdę odpowiedz.
Iwonka 09:13, 17 wrz 2023

Magleska napisał(a)
Iwonka
nie wiem jak wyrazić mój zachwyt wzdycham ,jak pięknie

czekam na fotki sierpniowe i wrześniowe ,i ciekawa jestem tych zmienianych miejsc
Buziaki

Madzia ty wiesz, że to tylko kadry, kadry W wielu miejscach nadal jest przaśnie i niewiele już zmienię bo lenia mam na kolejne metamorfozy.
Choć porównując z tym co było 5 lat temu i tak jest nieźle.

Koło oczka posadziłam twojego red barona, w nogach buka Dawyck Gold. Czerwone dobrze zagra z bordowym klonem dissectum, który jest z drugiej strony.

A domek tu powieszony
Iwonka 09:13, 17 wrz 2023

zawitka napisał(a)
odbyłam spacer po Wzgórzu iiiiiii gdzie tu haos??????

Co napisac cudnie i tyle.

A teraz pytanko co to jest na 7 i 14 zdjęciu takie długie bordo potrzebuję wysoką roślinę w tym kolorze na tyły zeby zakryć dziury. Dzięki wracam na spacer i poczytać trocheęyo może sama odnajdę odpowiedz.

Zawitka dziękuję za miłe słowa, uwierz chaos nadal jest, choć nieco ogarnięty miejscami.

Roślina o którą pytasz to rdest himalajski.
Kupiłam go w różowych i czerwonych doniczkach. Faktycznie rozkwitł zgodnie z kolorami opakowań.
Nazwy konkretnej nie miał. Choć mam jedną etykietę z nazwą JS Seven Oaks Village", być może to ten rdest z różowej doniczki. Z fotki bardzo podobny.

Obok różowej hortki, a właściwie w niej jest jedna sadzonka. Rdest od środka, dołem wykłada się na boki, ale wyżej sztywno rośnie. U mnie ma pół cień, stąd może ten efekt wykładania.
Na lipcowej fotce ma jeszcze nie w pełni rozwinięte kwiaty.

Tutaj z kolei na pierwszej pionowej fotce jest rdest z czerwonej doniczki.
Ma bardzo ładny kolor, taką karminową czerwień.
Na tle glediczji jest kolejna kępa różowego rdestu himalajskiego. Wg mnie to taki brudny róż.
Na kolejnym zdjęciu widać znów różowy himalajski a przed nim niższy o limonkowych liściach rdest Golden arrow.
Na zdjęciu z judaszowcem jest jeszcze inny rdest, "JS Caliente"

A w moim mini lasku rośnie rdest biały "White Eastfield"
Kordina 15:27, 17 wrz 2023

Wpadłam na chwilkę i jak zwykle zostawiam zachwyt
sylwia_slomc... 15:40, 17 wrz 2023

W ciągu tych lat to nie ten sam ogród dosłownie. Niemożliwie pięknie jest. Zahortkowałaś Się na maxa. A rdestom chyba u Ciebie dobrze bo ładnie rosną moje tylko w jednym miejscu polubiły...
kasiek 20:26, 17 wrz 2023

Iwonka - absolutne mistrzostwo - taką rabatę chce mieć nad morzem! Please zrób mi fotkę z balkonu by było widać plamy jak posadziłaś, chyba że masz rozrysowane i podpisane to proszę mi prześlij!
kasiek 20:27, 17 wrz 2023

I z drugiej strony - powalająca kompozycja i harmonia!
zawitka 08:05, 18 wrz 2023

A czy ten himalajski bo coś takiego mi potrzeba żeby zastąpić werbenę bo lata po działce jak głupota szybko sie rozrasta i czy się rozsiewa?????

D.